
Από τότε που ο Covid-19 άρχισε να εξαπλώνεται, οι επιστήμονες γνώριζαν λίγα πράγματα με βεβαιότητα. Ένα από αυτά ήταν πως ο ιός δε μεταδίδεται από ζώα σε ανθρώπους. Καθώς ο καιρός όμως περνά και ο Covid εξελίσσεται και μεταλλάσσεται, τα δεδομένα αλλάζουν…
Η ανακάλυψη πως τα βιζόν, μικρών θηλαστικών που ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τις νυφίτσες, είναι ικανά, όχι μόνο να μολυνθούν από τον Κορωνοϊό, αλλά και να τον μεταδώσουν, συγκλόνισε πολλά κράτη, περισσότερο όμως προκάλεσε αναστάτωση στη Δανία. Πρόκειται για την πιο γνωστή στον κόσμο χώρα για την καλλιέργεια βιζόν για την απαλή γούνα τους και η αντίδραση στα απροσδόκητα κρούσματα ήταν άμεση. Μόλις τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν, έχοντας παραλύσει από τον φόβο πως η νέα μετάλλαξη θα εμποδίσει τις διαδικασίες δημιουργίας εμβολίου, η Δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε με μεγάλη βιασύνη την ολική θανάτωση των μικρόσωμων ζωντανών. Όλα τα βιζόν της χώρας, των οποίων ο αριθμός ανέρχεται τουλάχιστον στα 17 εκατομμύρια, καταδικάστηκε σε «θανατική ποινή», είτε ήταν μολυσμένο, είτε όχι. Η εξολόθρευση ξεκίνησε τη δεύτερη βδομάδα του Νοεμβρίου και το έργο συνεχίζεται. Με κάθε ζώο που σκοτώνεται ωστόσο, κύματα ερωτήσεων και ενστάσεων ορθώνονται. Ήταν άραγε έξυπνη επιλογή;
Όπως παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας της Δανίας, δεν αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στην λήψη αυτής της απόφασης και δεν προέβλεψαν για το μέλλον. Μέχρι πρότινος και εδώ και 90 χρόνια, η Δανία δέσποζε στην παραγωγή γούνας παγκοσμίως. Η βιομηχανία αυτή ήταν υπεύθυνη για το 0,7% των κρατικών εξαγωγών και πρόσφερε εργασία σε πάνω από 3.000 ανθρώπους. Η μαζική θανάτωση σημαίνει το τέλος των επιχειρήσεων εκτροφής βιζόν και τη λήξη της κυριαρχίας της Δανίας στον τομέα αυτό. Παρά τις πολλαπλές προσπάθειες σωτηρίας της, οι έρευνες δείχνουν πως η βιομηχανία γούνας στην Δανία καταστρέφεται ολοκληρωτικά, δίχως ελπίδες επανάκαμψης.
Η μαζική θανάτωση όλων των βιζόν που βρέθηκαν στα πάνω από 1.000 Δανικά εκτροφεία, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν υγιή, θεωρήθηκε από πολλούς ως ασυγχώρητη παραβίαση των δικαιωμάτων των ζώων. Παρά την αστάθειά της, η ιδεολογία των ζωικών δικαιωμάτων είναι αρκετά διαδεδομένη και πολλοί υποστηρίζουν πως ζώα με συνείδηση δεν επιτρέπεται να γίνονται υποκείμενα πειραμάτων, να εκμεταλλεύονται για χειρωνακτικές εργασίες ή να εκτρέφονται για ανθρώπινο φαγητό, φάρμακα ή ρούχα. Βέβαια, δύσκολα τηρούνται τέτοια μέτρα και έτσι δεν ασκείται ιδιαίτερη πίεση από τους ζωόφιλους υποστηρικτές. Με την απόφασή της όμως, η Δανική κυβέρνηση «έριξε λάδι στη φωτιά».
Η μεγαλύτερη φιλοζωική οργάνωση της χώρας «κατέδωσε» την κυβέρνηση στην αστυνομία για, μεταξύ άλλων, βάναυση μεταχείριση ζώων. Η συγκεκριμένη περίπτωση όμως είναι μία πράξη πανικού και φόβου, με απώτερο στόχο την προστασία της ανθρωπότητας. Όμως η μαζική θανάτωση των βιζόν στην Δανία δεν είναι το μόνο περιστατικό βάναυσης μεταχείρισης ζώων, αν και ο χαρακτηρισμός «βάναυση μεταχείριση ζώων» χρησιμοποιείται συνήθως για ασυγχώρητα εγκλήματα κατά των…χνουδωτών μας φίλων. Ανά τον κόσμο, σημειώνονται συνεχώς περιστατικά που μπορούν να φτάσουν να χαρακτηριστούν βασανιστήρια. Με λίγη έρευνα εντοπίζονται απερίγραπτα γεγονότα, όπως παραστάσεις που περιλαμβάνουν την άμεση σφαγή φιδιών, μαϊμούδες που είναι ντυμένες με γελοία ρούχα και αναγκάζονται να κάνουνε ποδήλατο, ναρκωμένες τίγρεις και δελφίνια που γίνονται υποκείμενα παιχνιδιού για συνεπαρμένους τουρίστες, που επιτρέπονται να τους συμπεριφέρονται με όποιο τρόπο θέλουνε, οργανωμένοι αγώνες μεταξύ σκύλων και η λίστα συνεχίζεται…
Όταν η Δανία αποφάσισε να θανατώσει όλα τα βιζόν της χώρας, τα παράπονα έπεσαν βουνό. Η μαζική σφαγή τους δεν είναι η λύση. Βέβαια, καλό θα ήταν να λάβουμε υπόψη πως η μοίρα αυτών των ζώων ήταν ήδη αποφασισμένη από την στιγμή που γεννήθηκαν στο εκτροφείο. Σε σύγκριση με ανάλγητες πράξεις που συμβαίνουν καθημερινά για χάρη της ψυχαγωγίας, μπορεί μία πανικόβλητη απόφαση σε στιγμή αγωνίας να θεωρηθεί «βάναυση»;
-Ηχώ