Είναι βέβαιο πως πλέον τα τεχνολογικά μέσα έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μας, αφού αποτελούν πηγή ενημέρωσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Όμως, είναι σωστό να περνάμε, και κυρίως οι έφηβοι, τόση πολλή ώρα μπροστά από μια οθόνη;
Τα τελευταία χρόνια, έχει εξαπλωθεί στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, το πρόβλημα της παθολογικής εξάρτησης από το Διαδίκτυο αλλά και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, γνωστή ως εθισμός.Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται κυρίως στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ο εθισμός έχει βλαβερές επιπτώσεις τους εφήβους, όχι μόνο όσον αφορά τη φυσική κατάστασή τους αλλά και την κοινωνικοποίηση και τις επιδόσεις τους στα μαθήματα. Όταν ένα παιδί είναι εθισμένο, είναι εξαρτημένο ολοκληρωτικά από τον υπολογιστή. Αυτό εμφανίζει διάφορα συμπτώματα, όπως την αύξηση του νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου ντοπαμίνη, η οποία συνδέεται με την ευχαρίστηση. Επίσης, το παιδί νομίζει πως χρειάζεται να περνάει περισσότερη ώρα μπροστά στον υπολογιστή, νιώθοντας έτσι ικανοποιημένο. Πολλές φορές, ακόμα κι αν το παιδί αισθανθεί ότι κάτι πάει λάθος, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει για να μειώσει τη χρήση του διαδικτύου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών.
Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πως το παιδί τους αντί να κάνει τα μαθήματα του σχολείου, κάνει χρήση του διαδικτύου παίζοντας παιχνίδια στον υπολογιστή. Πιο επικίνδυνο είναι το να μιλάει ακόμα και σε αγνώστους. Συμπτώματα εθισμού για τα οποία πρέπει να ανησυχούν οι γονείς, είναι το αν το παιδί ξεχνιέται συχνά στον υπολογιστή, παραμελώντας έτσι τις υποχρεώσεις του. Πρέπει επίσης να παρατηρούν πράγματα, όπως το αν προτιμά το παιδί τους να περνάει ώρες στον υπολογιστή από το να συναντιέται με τους φίλους του ή την πτώση των επιδόσεών του στο σχολείο. Επίσης, πρέπει να παρατηρούν τις αντιδράσεις του, καθώς και το αν το παιδί δείχνει άγχος, βία ή θυμό. Ακόμη, η «λειτουργικότητα» του παιδιού μειώνεται, καθώς περιορίζονται οι ώρες που περνάει με την οικογένεια και τους φίλους του. Μαζί με αυτά, το παιδί μπορεί να κινδυνέψει να γίνει παχύσαρκο ή να αποκτήσει προβλήματα στα κόκαλα, λόγω των πολλών ωρών ακινησίας. Πιθανό είναι να αποκτήσει και προβλήματα στα μάτια. Ένα εθισμένο παιδί δε νοιάζεται ούτε καν για την εμφάνιση και την προσωπική του υγιεινή.
Όμως, ποτέ δεν είναι αργά για τίποτα. Οι γονείς μπορούν να εμποδίσουν το πρόβλημα αυτό, τοποθετώντας τον υπολογιστή σε ένα δωμάτιο όπου όλη η οικογένεια να μπορεί να τον χρησιμοποιεί. Ακόμη μπορούν να εγκαταστήσουν στις ηλεκτρονικές συσκευές προγράμματα ελέγχου παραμονής και πρόσβασης σε ιστοσελίδες. Σημαντική είναι ακόμη η άθληση των παιδιών και των εφήβων, ώστε να περνάνε ποιοτικό χρόνο μακριά από τις οθόνες.
Ο εθισμός λοιπόν στο διαδίκτυο είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την ανθρωπότητα. Μπορούμε όμως να τον εμποδίσουμε, παίρνοντας τα κατάλληλα μέτρα. Εξάλλου, είναι προφανές πως η ανθρωπότητα αν συνεργαστεί, κάνει θαύματα!
Ιουλία Σοκολάκη Α4