Υπάρχει σήμερα δουλεία;
Στις 10 Δεκεμβρίου 1948, εβδομήντα δύο χρόνια πριν, δεκάδες χέρια υπέγραψαν μία κόλλα χαρτί. Πάνω σε αυτό το φύλλο ήταν γραμμένα 30 απλά αιτήματα, 30 δικαιώματα που επιλέχτηκαν προσεκτικά μετά από συμφωνία όλων των κρατών του κόσμου. Αυτό το έγγραφο ήταν η Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.
Τι είναι όμως τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Πριν από εκατοντάδες χρόνια, τα ανθρώπινα δικαιώματα ήταν τίποτα. Μετά έγιναν κάτι. Κάποιοι γεννιούνταν με εξουσία και προνόμια, κάποιοι όχι. Τόσο απλά. Μέχρι που δεν ήταν τόσο απλό. Κάποιος είπε «Ξέρεις, θα έπρεπε κι άλλοι να έχουν κάποια δικαιώματα»…και η ιδέα διαδόθηκε. Πέρασε από την Βαβυλωνία στην Ελλάδα, όπου άνθησε, κι από εκεί στην Ινδία και, τελικά, στην Ρώμη. Εκεί παρατηρήθηκε πως υπήρχαν κάποιοι κανόνες που οι άνθρωποι ακολουθούσαν παρόλο που δεν είχαν ποτέ τους ειπωθεί και δεν ανήκαν στους γραπτούς νόμους. Έτσι λοιπόν, αυτή η συμπεριφορά ονομάστηκε «φυσικός νόμος». Βέβαια, αυτό ήταν και πάλι απλώς μία ιδέα, καθώς ο «νόμος» αυτός συνεχώς καταπατούνταν απ’ όσους κρατούσαν στα χέρια τους εξουσία. Και τα πράγματα παρέμειναν έτσι για αρκετό καιρό…
Μία χιλιετία αργότερα, οι κανόνες άλλαξαν και πάλι. Μετά απ’ τον Μεσαίωνα ήρθε η Αναγέννηση και, μετά από αυτήν, ο Διαφωτισμός. Και ο «φυσικός νόμος» της Ρώμης μετατράπηκε σταδιακά σε «Φυσικά Δικαιώματα». Η φράση αυτή διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη και παραπέρα, μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού, όπου ξέσπασε επανάσταση και οι Βρετανικές αποικίες ανεξαρτητοποιήθηκαν, δημιουργώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες και υπογράφοντας την Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας όπου τα φυσικά δικαιώματα έγιναν νόμος. Και οι αγώνες συνεχίστηκαν.
Αμέσως ακολούθησε η Γαλλία, όπου οι επαναστάτες υπέγραψαν ένα ακόμα μεγαλύτερο έγγραφο το οποίο ονόμασαν «Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Οι άνθρωποι σιγά σιγά ξυπνούσαν. Η μία επανάσταση ακολούθησε την άλλη και, σταδιακά, οι φωνές αντήχησαν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τις επαναστάσεις ακολούθησαν αγωνιστές που ισχυρίστηκαν πως όλος ο πλανήτης, κι όχι μόνο η Ευρώπη, έχει δικαιώματα. Και, μετά από πολλές προσπάθειες, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν.
Φυσικά, δε θα ήταν τόσο απλό. Τον Διαφωτισμό ακολούθησαν δεκάδες πόλεμοι, μέσα στους οποίους εντάσσονται και δύο παγκόσμιοι. Κατά την διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου πολέμου, τα ανθρώπινα δικαιώματα τσαλακώθηκαν και πετάχτηκαν στην άκρη, σαν να μην ήταν τίποτα. Καθώς οι άνθρωποι τίναζαν από πάνω τους τις στάχτες του πολέμου, έγινε πλέον ξεκάθαρο πως τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν. Κι έτσι γεννήθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη το 1945 και, λίγο καιρό αργότερα, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καθιερώθηκαν.
Παραμένει όμως η ερώτηση… Τι είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ανθρώπινα δικαιώματα ονομάζονται τα δικαιώματα που έχει κάποιος, απλά επειδή είναι … άνθρωπος. Ανθρώπινο Δικαίωμα είναι η ελευθερία. Ανθρώπινο Δικαίωμα είναι η ισότητα. Ανθρώπινο Δικαίωμα είναι η ισότητα στα μάτια του νόμου. Ανθρώπινα Δικαιώματα είναι η περιουσία και η εθνότητα. Ανθρώπινο Δικαίωμα είναι η ελευθερία λόγου. Ανθρώπινο Δικαίωμα είναι η ζωή!
Τριάντα παρόμοια δικαιώματα καταγράφηκαν εκείνη τη χειμωνιάτικη ημέρα της δεκαετίας του ’40, όμως ήταν αρκετό; Ναι, η Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων όρισε τις ελευθερίες τις οποίες δικαιούται κάθε ζωντανό ανθρώπινο ον. Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει πως οι 1.500.000 άνθρωποι δίχως στέγη είναι ασφαλείς στην ζεστασιά του σπιτιού τους; Σημαίνει πως οι αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση κάποιου παιδιού που φτάνουν κάθε δέκα δευτερόλεπτα είναι ψεύτικες; Σημαίνει πως οι 40.000.000 σκλάβοι που πουλιούνται στο δουλεμπόριο είναι ελεύθεροι; Σημαίνει πως οι 8.451.549 άνθρωποι που έχουν λιμοκτονήσει αυτή την χρονιά μέχρι την στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο δεν πείνασαν ποτέ;
Ο κόσμος σήμερα είναι κάθε τι παρά τέλειος. Όταν υπογράφτηκε η Διακήρυξη των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, το μελάνι στέγνωσε πάνω στο χαρτί μετατρέποντας το σε αποδεικτικό στοιχείο της συμφωνίας όλων των εθνών του κόσμου πως αυτά είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Αλλά αυτό ήταν μόνο. Μία κοινή γνώμη. Λέξεις πάνω στο χαρτί. Η Διακήρυξη δεν ήταν ο νόμος. Η Διακήρυξη ήταν μία ιδέα. Ήταν μία πρόταση και ήταν προαιρετική. Πολλοί συμφώνησαν και μετέτρεψαν όσα είχαν γραφτεί σε νόμο στο σύνταγμα της χώρας τους. Πολλοί όχι.
Αλλάζει λοιπόν το ερώτημα. Τι είναι τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, αν δεν ισχύουν για όλους τους Ανθρώπους; Είναι Ευρωπαϊκά Δικαιώματα; Αμερικανικά ίσως; Λευκά Δικαιώματα; Ετεροφυλικά Δικαιώματα; Χριστιανικά Δικαιώματα; Εβραϊκά Δικαιώματα; Μπορούν να γίνουν τα πάντα. Αλλά, όσο δούλοι ακόμα πουλιούνται και κακομεταχειρίζονται και όσο υπάρχουν ακόμα μητέρες που κρατάνε τα υποσιτισμένα παιδιά τους στην αγκαλιά, δεν μπορούν να θεωρηθούν «Ανθρώπινα»…
https://www.youtube.com/watch?v=6XXGF_V8_7M
-Ηχώ