Ένα πολύ σημαντικό πράγμα για το παιδί είναι το παιχνίδι. Η αναγκαιότητα του παιχνιδιού στα παιδιά είναι μεγάλη, καθώς βοηθάει σε πολλούς παράγοντες της ζωής του. Το παιχνίδι καλύπτει πολλούς τομείς της παιδικής, αλλά και της μετέπειτα ενήλικης ζωής του παιδιού, έχοντας προσφέρει πολλά πράγματα, τα οποία θα φανούν χρήσιμα στο παιδί για όλη του τη ζωή.
Αρχικά,το παιχνίδι βοηθάει στη σωματική ανάπτυξη του παιδιού, αλλά και στη συναισθηματική, καθώς, μέσω αυτού, τα παιδιά εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, επηρεασμένα από τη ζωή και όσα γίνονται στον κόσμο. Μαζί με αυτό, τα παιδί καταφέρνει να κοινωνικοποιηθεί και να μάθει να επιλύει τις διαφορές και τα προβλήματά του. Αποκτά ομαδικό πνεύμα και μαθαίνει να συνεργάζεται με τα άλλα παιδιά, ως μέλος ενός συνόλου. Ακόμη, όταν το παιδί παίζει, αποκτά αυτοπεποίθηση και πολλές άλλες δεξιότητες. Τέλος, το παιχνίδι έχει θετική επίδραση και στην υγεία. Το παιδί, μέσω αυτού, αποκτά γερό καρδιοαναπνευστικό σύστημα, αυξάνει τη φυσική του αντοχή και γίνεται πιο ευέλικτο. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, κάνουν το παιδί χαρούμενο, αλλά και το βοηθούν να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο σχολείο και τα μαθήματα.
Το παιχνίδι, παρόλο που έχει ευεργετικές επιδράσεις στο παιδί, συχνά παραμελείται και αντικαθίσταται από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα tablets, τα βιντεοπαιχνίδια και τις άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Οι ώρες που περνάνε τα παιδιά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλο και αυξάνονται. Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών σήμερα πλέον, είναι γεμάτος από το σερφάρισμα στο ίντερνετ, τα videogames, από σειρές, ταινίες και άλλες τέτοιες δραστηριότητες. Είναι σωστό αυτό όμως; Φυσικά και το παιδί πλέον πρέπει να περνάει λίγη ώρα στις ηλεκτρονικές συσκευές, εφόσον δεν γίνεται να το στερηθεί, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Η αλόγιστη χρήση τους όμως, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Κάποια από αυτά μπορεί να είναι και μακροχρόνια. Αρχικά, το παιδί περνάει πολλή ώρα μπροστά στις οθόνες, δεν κοινωνικοποιείται. Καταλήγει να έχει φίλο τις ηλεκτρονικές συσκευές, απομονώνεται και δεν αποκτά πραγματικούς φίλους. Στο παιδί, μπορούν ακόμα να δημιουργηθούν προβλήματα στα κόκαλα και στα μάτια, λόγω της πολύωρης στάσης του μπροστά από μία οθόνη. Τέτοια προβλήματα είναι η οφθαλμική κόπωση, η ξηροφθαλμία και οι πόνοι στον αυχένα. Τέλος, το παιδί μπορεί να εθιστεί από την πολύωρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων.
Οι γονείς λοιπόν, πρέπει να πείσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους να παίζουν και να τα βοηθήσουν, ώστε να μην είναι εξαρτημένα από τις ηλεκτρονικές οθόνες και να μην ξοδεύουν τον ελεύθερό τους χρόνο για άσκοπα πράγματα. Για μια καλύτερη κοινωνία στο μέλλον, το παιχνίδι είναι απαραίτητο και για τα παιδιά είναι… πολύτιμο!
Ιουλία Σοκολάκη