Μάχη…δίχως τέλος;

«Η δύναμη είναι στην ψυχή, όχι στους μύες»

Το γνωρίζατε πως μέχρι και το 40% των ανθρώπων θα διαγνωστεί με καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους; Γνωρίζατε πως περίπου 10.000.000 κάθε χρόνο χάνουν τη μάχη ενάντια στην ασθένεια;

 Στις 4 Φεβρουαρίου ο κόσμος ζητά από όλους να πάρουν στα χέρια τους τα όπλα. Την Παγκόσμια Μέρα κατά του Καρκίνου οργανώνονται δράσεις για να ενημερωθούν οι άνθρωποι, για να παρακινηθούν, να ενεργήσουν, να βοηθήσουν. Το 1/3 των θανάτων από κοινά είδη καρκίνου μπορεί να αποφευχθεί.

Ο καρκίνος είναι μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο καιScreenshot_5 οι έρευνες τον κατατάσσουν στη δεύτερη θέση. Πρόκειται για μία ασθένεια που εμφανίζεται όταν κάποια κύτταρα του σώματος αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα. Κάποιοι προκύπτουν από ελεγχόμενους παράγοντες όπως είναι η κατάποση αλκοόλ, το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, η κακή διατροφή και φυσική κατάσταση. Ορισμένοι παράγοντες δεν μπορούν να ελεγχθούν. Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία αλλά μεσήλικες και ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι. Ο καρκίνος μπορεί να βρίσκεται στα γονίδια. Ο καρκίνος μπορεί να αναπτύσσεται ανεμπόδιστα εξαιτίας ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρόβλημα μπορεί να παρουσιαστεί σε διάφορα μέρη του σώματος: στο δέρμα, στο αίμα, στα κόκαλα, στα νεφρά, στο στήθος, στο συκώτι, στους πνεύμονες, στην καρδιά, στον εγκέφαλο…Κάποιοι από αυτούς είναι θεραπεύσιμοι. Άλλοι είναι θανατηφόροι.

                Είναι όλα όμως τόσο σκοτεινά όσο φαίνονται;

«Προσπαθώ να ζήσω τη ζωή στο μέγιστο. Είμαι ευγνώμων που μπορώ να τρέξω και να βγω έξω και να φάω σε εστιατόρια. Όσα πράγματα δεν σκέφτηκα ποτέ, το σκέφτομαι τώρα».

 Η Σοφία Αναγνώστου σήμερα είναι περίπου 18 ετών. Έχουν περάσει εφτά χρόνια σχεδόν από τότε που διαγνώστηκε με λευχαιμία, καρκίνο του αίματος. Ήταν 12 χρονών τότε, ολοκλήρωνε την 6η τάξη του Δημοτικού.

Ξεκίνησε θεραπεία το 2015. Η Σοφία πέρασε την επόμενη σχολική χρονιά σε ιατρικά κέντρα και γραφεία Screenshot_6νοσηλευτών. Οι εγχειρήσεις δεν ήταν εύκολες και οι μεταγγίσεις αίματος ήταν εξουθενωτικές, η οσφυϊκή παρακέντηση ήταν επικίνδυνη. Η χημειοθεραπεία οδήγησε σε τριχόπτωση. Η χρήση ιατρικής μάσκας ήταν απαραίτητη για την προφύλαξη από ασθένειες. Η μητέρα της έπρεπε να ισορροπήσει την πολύωρη εργασία της, τις σχολικές και απογευματινές δραστηριότητες του γιου της και τις ιατρικές συναντήσεις της κόρης της, με την καθημερινή ζωή. Η δεκατριάχρονη κοπέλα ομολόγησε πως της έλειπαν οι φίλοι της και τα παιχνίδια βόλεϊ στη λιακάδα. Ήταν αποκλεισμένη από τον κόσμο, έμενε στο σπίτι όλη τη μέρα και δεν έβγαινε παρά μόνο για να κλειστεί σε άλλα αποπνιχτικά δωμάτια. «Γιατί εμένα;»

Αλλά τα πράγματα δεν παρέμειναν έτσι. Η μητέρα της, ο αδελφός της, οι νοσοκόμες και οι γιατροί την υποστήριζαν. Οι φίλοι της μπορούσαν να έρθουν για επίσκεψη. Μετά από λίγο καιρό, τα μαλλιά της άρχισαν να ξαναβγαίνουν. Η νεαρή αγωνίστρια έγινε μικρή στιχουργός. Συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα της οργάνωσης «Purple Songs Can Fly», σκοπός της οποίας είναι να επηρεάσει θετικά τις ζωές παιδιών που μάχονται με τον καρκίνο και τις οικογένειές τους μέσα από τη μουσική. Η Σοφία έγραψε και τραγούδησε τους στίχους του δικού της τραγουδιού και σήκωσε ένα ολόκληρο νοσοκομείο στο πόδι! Στο videoclip, η δεκατριάχρονη γελάει με τις φίλες της και διασχίζουν το νοσοκομείο παρακινώντας ιατρούς, νοσοκόμους, ρεσεψιονιστ και μέλη του βοηθητικού προσωπικού να σηκωθούν και να χορέψουν. «Η δύναμη βρίσκεται στην ψυχή» τραγούδησε το κορίτσι αγκαλιά με τη μητέρα της.

Η Σοφία δεν είναι η μόνη. Το διαδίκτυο ξεχειλίζει από ιστορίες ανθρώπων που έδωσαν ό,τι είχαν και δεν είχαν στη μάχη ενάντια του καρκίνου…και τα κατάφεραν. Όλοι τους έχουν μία ιστορία να πουν, ένα μήνυμα να στείλουν στον κόσμο: «Ζήστε για τον εαυτό σας. Ζήστε για τα παιδιά σας», «Αν μπορώ να επιβιώσω από αυτό [τον καρκίνο], η έναρξη μιας νέας επιχείρησης είναι ένα παιχνιδάκι. Ο γάμος και η απόκτηση παιδιών είναι ένα παιχνιδάκι», «Όταν αντιμετωπίζεις κάτι τέτοιο, πρέπει να κάνεις κάθε στιγμή να μετράει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να το ξεπεράσεις: μέρα με τη μέρα»

Ναι, ο καρκίνος είναι πρόβλημα. Και ναι, 9.56 εκατομμύρια άνθρωποι δεν τα καταφέρνουν κάθε χρόνο. Τουλάχιστον 3.7 εκατομμύρια κάθε χρόνο όμως μπορούν να σωθούν, αν ο όγκος εντοπιστεί έγκαιρα και η θεραπεία είναι αποδοτική. Εδώ είναι το σημείο που συμμετέχουν όλοι οι υπόλοιποι. Η μάχη ενάντια στον καρκίνο δεν είναι μονάχα ο αγώνας ασθενών ενάντια σε μια ασθένεια. Είναι αγώνας όλων των ανθρώπων ενάντια σε ένα πρόβλημα που βασανίζει εκατομμύρια άτομα. Μπορεί κάποιοι να μη πάσχουν από καρκίνο ή να μην είναι ιατροί. Μπορούν όμως να προσφέρουν με άλλους τρόπους. Μπορούν να κάνουν δωρεές, να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις και να παρακινήσουν κι άλλους, να γίνουν εθελοντές. Ναι, το 50% των ασθενών με καρκίνο μπορεί να μην τα καταφέρει. Το άλλο 50% όμως…θα ζήσει.

“Strength is in the soul”: https://www.youtube.com/watch?v=Ya_N2MUwaDo

Purple Songs Can Fly: https://www.purplesongscanfly.org/view-complete-songs–lyrics

-Ηχώ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης