“Απόκριες, ένα ξεχωριστό έθιμο”

Με αφορμή τις Απόκριες και το Καρναβάλι, κάθε λαός έχει την ευκαιρία να εκφραστεί, καθώς οι εορτασμοί περιέχουν πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής. Για τον εορτασμό των Αποκριών, γίνονται κάθε χρόνο πολλές εκδηλώσεις. Παρόλο που διαφέρουν ανά χώρα και πόλη, μας εκπλήσσουν και καταφέρνουν κάθε φορά να κερδίσουν τον θαυμασμό μας, επηρεάζοντάς μας, μέσα από την κουλτούρα, τη ζωή των ανθρώπων, την ιστορία, αλλά και τη φυσιογνωμία των περιοχών.

Ένας από τους πιο φημισμένους εορτασμούς του καρναβαλιού είναι το καρναβάλι της Βενετίας. Πρωτοεμφανίστηκε τοΒενετία 1162 και από τότε συνεχίζουν να το γιορτάζουν με τον ίδιο τρόπο. Όλοι οι κάτοικοι αλλά και πολλοί τουρίστες, μεταμφιεσμένοι συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου για να γιορτάσουν τις Απόκριες. Το πιο σημαντικό κομμάτι της παραδοσιακής Βενετσιάνικης μεταμφίεσης είναι κυρίως οι πορσελάνινες μάσκες. Οι πιο σημαντικές εκδηλώσεις είναι η παρέλαση στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, το καρναβάλι για τα παιδιά και φυσικά, αφού διαδραματίζεται στην Βενετία, βόλτες με καράβια και γόνδολες.

ΟρλεάνηΆλλο ένα πολύ γνωστό καρναβάλι είναι αυτό της Νέας Ορλεάνης. Το καρναβάλι για αυτούς είναι μια περίοδο χαράς αλλά και φαγητού πριν αρχίσει η νηστεία. Ξεκινάει την λεγόμενη “MardiGras”(η γαλλική καθαρά δευτέρα) και κρατάει περίπου δύο εβδομάδες. Οι δρόμοι, τα σπίτια και τα μαγαζιά είναι διακοσμημένα κυρίως με χρυσές, μωβ και πράσινες χάντρες. Οι άνθρωποι ντυμένοι με αστεία, χρωματιστά κοστούμια περνούν την μέρα τους στους διακοσμημένους δρόμους της Νέας Ορλεάνης με μουσική, χορό και πολύ φαγητό.

Ένα από τα διασημότερα καρναβάλια για τον εορτασμό των Αποκριών, είναι αυτό που πραγματοποιείται κάθε χρόνοΡίο στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα, καθώς κάθε χρόνο 1,5 εκατομμύρια τουρίστες από όλες τις γωνιές του πλανήτη επισκέπτονται το Ρίο, για να συμμετάσχουν σε αυτή τη γεμάτη ένταση εκδήλωση. Ο εορτασμός του ξεκίνησε τον  17ο αιώνα και γιορτάζεται κάθε χρονιά αδιάκοπα, μέχρι και σήμερα. Οι δρόμοι εκείνη την περίοδο είναι γεμάτοι χορευτές, άρματα και μασκαράδες, οι οποίοι δημιουργούν μια εορταστική ατμόσφαιρα. Διάσημος χορός του καρναβαλιού, είναι η σάμπα. Πρόκειται για έναν χορό με ιδιαίτερα ζωηρό ρυθμό και χορευτική έκφραση. Η σάμπα είναι τέλος ένα κυρίαρχο πολιτισμικό και μουσικοχορευτικό στοιχείο της Βραζιλίας.

 Όλοι οι τρόποι με τους οποίους γιορτάζονται οι Απόκριες σε κάθε τόπο, είναι μοναδικοί. Καταφέρνουν να μας περάσουν το μήνυμα και τη χαρά της γιορτής, ψυχαγωγώντας μας και φέρνοντάς μας πιο κοντά με άλλους ανθρώπους. Γι΄ αυτό και ο εορτασμός των Αποκριών είναι ένα αγαπημένο έθιμο κάθε λαού.

Αριάδνη – Ιουλία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης