Ως γνωστόν, η θάλασσα πάντα έπαιζε παιχνίδια με τον τόπο μας. Από τα συνεχώς εναλλασσόμενα ρεύματα στον πορθμό του Ευρίπου στη Χαλκίδα στις ανεξέλεγκτες παλίρροιες που καταβροχθίζουν τις ακτές μας και τα παλιρροϊκά κύματα που σηκώνονταν από το πουθενά, ιδιαίτερα υδατικά φαινόμενα πάντα έκαναν θεαματική εμφάνιση εδώ. Δεν αποτελεί λοιπόν μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι τα νερά έπαιξαν άλλο ένα παιχνίδι.
Στις αρχές Μάρτη παρατηρήθηκε ένα…αξιοπερίεργο φαινόμενο. Τα ύδατα αποτραβήχτηκαν, αφήνοντας πίσω τους γυμνές παραλίες. Δεν πρόκειται όμως για το γνωστό φαινόμενο της παλίρροιας που έχει παρατηρηθεί από τα αρχαία χρόνια. Η θάλασσα υποχώρησε αρκετά μέτρα, ενώ σε κάποιες περιοχές υπήρξαν ισχυρισμοί πως οι παραλίες επεκτάθηκαν έως και 10 μέτρα! Ο βυθός βγήκε στην επιφάνεια παραδίδοντας όλων των ειδών περίεργα αντικείμενα και «δώρα». Φύκια, πέτρες, κοχύλια και βράχοι. Καΐκια έμειναν να στέκονται μοναχικά πάνω στη βρεγμένη άμμο, ολόκληροι κορμοί δέντρων σηκώθηκαν από τα άδυτα, ακόμα και πατίνια έκαναν εμφανή την παρουσία τους, με αποτέλεσμα να «ψαρευτούν» από τυχαίους περαστικούς. Ο κόσμος, με μάσκες στα πρόσωπα και διατηρώντας αποστάσεις ο ένας από τον άλλον, βγήκε να περπατήσει στις παραλίες και να σκαλίσει τον βυθό που συνήθιζε να κάνει μακροβούτια για να φτάσει. Είναι ένα φαινόμενο που δεν παρουσιάστηκε σε μία μόνο πόλη, ούτε σε μία μονάχα περιοχή. Διήρκησε σχεδόν μία εβδομάδα και παρατηρήθηκε, όχι μόνο σε κάθε παραθαλάσσια γωνιά της Ελλάδας αλλά σε πολλά από τα παράλια της Μεσογείου. Στη Βενετία, οι γόνδολες βρέθηκαν στον πάτο των καναλιών!
Μόλις οι άνθρωποι αναγνώρισαν το παράδοξο γεγονός ξεφύτρωσαν σειρές από θεωρίες όσον αφορά στα αίτια που το προκάλεσαν, από ισχυρισμοί πως ευθυνόταν ο πρόσφατος σεισμός στη Θεσσαλία μέχρι και προφητείες για το τέλος του κόσμου. Τι πραγματικά συνέβη ωστόσο; Οι επιστήμονες όρμησαν να διαψεύσουν τις λανθασμένες αντιλήψεις που διαδόθηκαν στον τόπο, διαβεβαιώνοντας τον κόσμο πως δεν πρόκειται για μετεωρολογικό φαινόμενο. Τελικά, φαίνεται πως υπάρχουν πολλαπλά αίτια, ο συνδυασμός των οποίων προκάλεσε αυτό το μικρό «θαύμα». Από τη μία, εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από τις θέσεις των ουράνιων σωμάτων. Το φαινόμενο της παλίρροιας από μόνο του οφείλεται στις κινήσεις τις Σελήνης, η οποία ασκεί βαρυτικές δυνάμεις στα ύδατα της Γης. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο, δεν πρόκειται μονάχα για την επιρροή του δορυφόρου μας, αλλά για τη συμβολή πολλών πλανητών και ουράνιων σωμάτων τα οποία βρέθηκαν στην ίδια γωνιά του Ηλιακού συστήματος. Από την άλλη, ειδικοί υποστηρίζουν πως οφείλονται και οι αυξημένες ατμοσφαιρικές πιέσεις, οι οποίες μπορούν να χαμηλώσουν τη στάθμη της θάλασσας. Τέλος, την περίοδο εκείνη τα Βαλκάνια διέρρεαν βόρειοι άνεμοι, οι οποίοι φτάνοντας στην Ελλάδα ώθησαν τα ύδατα προς τον Νότο και τη Βόρεια Αφρική, όπου έγινε αισθητή η αύξηση της στάθμης του νερού.
Αν και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σπάνιο φαινόμενο το οποίο πιθανότατα θα χρειαστεί δεκαετίες για να ξαναεμφανιστεί στις ακτές μας, ήταν μία όμορφη υπενθύμιση πως, ακόμα και σε αποπνιχτικούς καιρούς όπως κι αυτούς, η φύση βρίσκει τρόπο να παραδώσει μικρά θαύματα!
-Ηχώ