Ο διαχωρισμός στον… Χάρι Πότερ

Το άρθρο περιέχει πληροφορίες (spoilers) από τα βιβλία Χάρι Πότερ. Αν δεν τα έχετε διαβάσει θα σας προέτρεπα να μην διαβάσετε το άρθρο μου γιατί θα χαλάσει η μαγεία του βιβλίου.

Χάρι Πότερ. Ποιος έφηβος δεν έχει ακούσει για το αγόρι με τις μαγικές δυνάμεις που μπλέκει μαζί με τους φίλους του σε περιπέτειες και βαθιά μυστικά. Τα βιβλία της J.K. Rowling είναι ένα από τα δημοφιλέστερα εφηβικά βιβλία. Παρόλα αυτά στα βιβλία της υπάρχουν δείγματα διαχωρισμού. Δεν είναι φυλετικός, ούτε ομοφυλετισμός, αλλά έχει σχέση με παράγοντες από τους οποίους κρίνονται οι χαρακτήρες, ενώ δεν θα έπρεπε.

Από το πρώτο βιβλίο μαθαίνουμε ότι ο Χάρι Πότερ θα πάει σε ένα μαγικό σχολείο ονόματι Hogwarts. Το σχολείο αυτό χωρίζεται σε τέσσερις κοιτώνες. Τον Gryffindor, τον Ravenclaw, τον Hufflepuffκαι τον Slytherin. Οι κοιτώνες έχουν πάρει τα ονόματάScreenshot_3 τους από τους ιδρυτές του Hogwarts. Σε πoιον κοιτώνα θα περάσεις τα εφτά μαθητικά σου χρόνια το επιλέγει το καπέλο της επιλογής, το οποίο διαβάζει το μυαλό σου και ανάλογα με τον χαρακτήρα σου, σε τοποθετεί στον κοιτώνα σου. Οι Gryffindor έχουν καρδιά λιονταριού, οι Ravenclaw είναι έξυπνοι σαν τους αετούς, οι Hufflepuff μικροί και ευγενικοί σαν τους ασβούς και οι Slytherin, που χαρακτηρίζονται πονηροί όπως τα φίδια. Παρόλα αυτά στα βιβλία φαίνονται πολλά στερεότυπα σύμφωνα με αυτούς τους κοιτώνες.

Αρχικά όλοι οι βασικοί πρωταγωνιστές μας, δηλαδή ο Χάρι Πότερ και οι φίλοι του Ρον και Ερμιόνη, είναι όλοι Gryffindor, άρα υποδεικνύει ότι όσοι φοιτούν σε αυτόν τον κοιτώνα είναι καλοί. Ο ‘‘κακός’’ της σειράς βιβλίων Ντράκο Μάλφοϊ φοιτά στο Slytherin. Από τους άλλους δυο κοιτώνες συναντάμε ελάχιστα πρόσωπα σε Screenshot_4κάποια βιβλία. Μάλιστα έως το τρίτο βιβλίο δεν ξέραμε κανέναν χαρακτήρα από τους δύο τελευταίους κοιτώνες. Η συγγραφέας είχε προσδιορίσει από την αρχή ότι οι Gryffindor είναι οι καλοί και οι τίμιοι του βιβλίου. Οι Hufflepuff είναι οι ευγενικοί αλλά ανίκανοι μάγοι και οι Ravenclaw παρουσιάζονται ως έξυπνοι αλλά δειλοί. Ένα παρόμοιο περιστατικό έγινε και στο τέλος του πρώτου βιβλίου. Στο σχολείο όταν αριστεύεις δίνονται βαθμοί στον κοιτώνα, ενώ αν παραβείς τους κανόνες αφαιρούνται. Στο τέλος κάθε χρονιάς ο κοιτώνας με τους περισσότερους βαθμούς κερδίζει και το έπαθλο. Την τελευταία ημέρα το Slytherin προηγούταν με 160 βαθμούς και δεύτερο το Gryffindor. Στην συνέχεια ο διευθυντής του σχολείου,Dumbledore, επιβράβευσε το Gryffindorμε άλλους 170 πόντους γιατί ο Χάρι Πότερ και οι φίλοι του είχαν βοηθήσει σε μια αποστολή και ο διευθυντής δεν άφησε το ‘’κακό’’Slytherin να ξανασηκώσει το κύπελλο. Τέλος, μεγάλος διαχωρισμός φαίνεται και για τους ίδιους τους κοιτώνες. Για το Gryffindor ξέρουμε τα πάντα. Που βρίσκεται στο κάστρο, πώς μπαίνεις μέσα, πώς είναι μέσα και ποιος είναι ο υπεύθυνος καθηγητής του κοιτώνα. Για τους άλλους κοιτώνες έχουν γίνει μικρές αναφορές σε κάποια βιβλία.  Για το Hufflepuff το μόνο που ξέρουμε είναι ότι ο χώρος των μαθητών βρίσκεται δίπλα στις κουζίνες.

Πολλοί μαθητές έχουν κριθεί από τους κοιτώνες τους, θετικά ή αρνητικά ενώ δεν θα έπρεπε. Σε ποιον κοιτώνα θα φοιτήσεις δεν θα έπρεπε να επηρεάζει τα χαρακτηριστικά των ηρώων, ούτε να εξαρτιούνται από αυτούς. Το γεγονός ότι το σχολείο έχει κοιτώνες θα έπρεπε να υποδεικνύει ένωση της διαφορετικότητας και θα έπρεπε να περνάει θετικά μηνύματα όπως ότι μικροί παράγοντες σαν το χρώμα της ρόμπας σου στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι κριτήριο για τις φιλίες σου.

Εβάνα

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης