Φέτος, ολόκληρη η Ελλάδα γιορτάζει 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία. Συνήθως, οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παρελάσεις σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, μεγάλες συγκεντρώσεις και οικογενειακά «δείπνα». Στο Βαρβάκειο ωστόσο έχουμε έναν επιπλέον λόγο να γιορτάζουμε, καθώς ένας από τους ευεργέτες του Έθνους μας ήταν ο Ιωάννης Βαρβάκης, ο ιδρυτής του σχολείου μας. Αυτή τη χρονιά ωστόσο δεν πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές παρελάσεις και επετειακές εκδηλώσεις. Αυτή τη χρονιά, σχεδόν όλοι γιόρτασαν σιωπηλά, κλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους. Μπορεί να μην πραγματοποιήθηκαν μαθητικές παρελάσεις, παρόλα αυτά το σχολείο μας βρήκε έναν νέο πρωτότυπο τρόπο να τιμήσει τον ιδρυτή του.
Μία ομάδα καθηγητών και εθελοντών μαθητών της τρίτης τάξης του Γυμνασίου οργάνωσε και προετοίμασε μία παρουσίαση σχετικά με τη ζωή του Ι.Βαρβάκη, η οποία μετουσιώθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 16 του μηνός. Η παρουσίαση δεν περιελάμβανε ένα φορτωμένο με εκατοντάδες πληροφορίες κείμενο, αλλά μια ιστορική διήγηση της ζωής του Βαρβάκη. Η παρουσίαση είχε τη μορφή πρωτοπρόσωπης αφήγησης, έτσι ώστε να δίνεται η εντύπωση πως ο ίδιος ο Βαρβάκης διηγείται τη ζωή, τις περιπέτειές του, τα συναισθήματα και τις ελπίδες του. Οι συντελεστές της ιστορίας αυτής εργάστηκαν σε μικρότερες ομάδες, κάθε μία από τις οποίες ανέλαβε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ζωής του ευεργέτη.
Στα μέσα του Φεβρουαρίου, οι μαθητές των τμημάτων της Γ’ Γυμνασίου ρωτήθηκαν αν επιθυμούσαν να συμμετέχουν στη δράση σχετικά με τη ζωή του Βαρβάκη. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν αρκετές πληροφορίες, ώστε να γραφτούν ξεχωριστά, γύρω στα 20 κείμενα, γραμμένα από την οπτική γωνία του Βαρβάκη, τα οποία μετά ενώθηκαν για να δημιουργήσουν μία ενιαία ιστορία που καλύπτει ολόκληρη τη ζωή του, από τις πειρατικές επιδρομές που οργάνωνε στα Ψαρά και τις εμπορικές συναλλαγές στο Αστραχάν, έως τον θάνατό του το 1825 σε ένα λοιμοκαθαρτήριο στη Ζάκυνθο. Συνολικά 28 παιδιά προσφέρθηκαν να δουλέψουν πάνω στην ιστορική αναδρομή. Κάποιους τους παρακίνησε η περιέργεια για τις εμπειρίες του Βαρβάκη ή άλλοι ήθελαν να τιμήσουν με κάποιον τρόπο τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 2 γενικές πρόβες με όλους τους μαθητές, οι οποίες χρησίμευσαν ως προετοιμασία για την επίσημη εκδήλωση στις 16 του μηνός. Αν και υπήρχε ένα γενικό άγχος από όλους, όλες οι πρόβες πήγαν τέλεια και το κλίμα που επικρατούσε ήταν πάντοτε ευχάριστο κι έφερνε έναν αέρα αισιοδοξίας.
Ακόμα και για τα παιδιά τα οποία δεν πήραν μέρος στην δράση, είτε γιατί δεν είχαν χρόνο είτε γιατί απλά δεν ήθελαν, η εμπειρία ήταν πολύ ευχάριστη, από την πρώτη μικρή συζήτηση στην αρχή του μαθήματος, μέχρι το άγχος της τελευταίας ημέρας και τις μικρές λεπτομέρειες που απασχολούσαν του καθηγητές και τους μαθητές όσο τίποτα άλλο. Παρόλο που πολλές φορές δεν ξέραμε ακριβώς για ποιο πράγμα μιλούσαν οι συμμετέχοντες, η γιορτή τα εξήγησε όλα από μόνη της! Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ακόμα και την τελευταία μέρα πριν την παρουσίαση της δράσης επικρατούσε μία υπέροχη γαλήνη μεσα τον πανικό!
Τέλος, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όλα τα παιδιά φάνηκαν πολύ αποφασισμένα και δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό άφησαν άφωνους τους καλεσμένους της εκδήλωσης, καθώς και όλους όσους την παρακολούθησαν μέσω youtube. Ήταν μια τεράστια επιτυχία για το σχολείο μας, ειδικά υπό αυτές τις αντίξοες συνθήκες του κορωνοϊού, όπου μαθητές και καθηγητές τίμησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τον ευεργέτη του έθνους μας Ιωάννη Βαρβάκη.
Βασιλείου Λυδία – Διώνη
Καρεκλάς Κων/νος
Κορδέλη Χριστίνα
Τράπαλης Θοδωρής