Ιστορικά μνημεία της Λάρισας

Η Λάρισα, μια από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας, διαθέτει πλούσια ιστορία και μνημεία, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί.

Μνημείο του Ιπποκράτη

Στην πόλη της Λάρισας έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο πατέρας της ιατρικής, Ιπποκράτης, όπου και πέθανε. Το μνημείο του Ιπποκράτη, πατέρα της Ιατρικής, βρίσκεται απέναντι από το πάρκο του Αλκαζάρ, στο κέντρο της πόλης. Ο τάφος του ήρθε στο φως μετά από πλημμύρα κατά τον 19ο αιώνα και τοποθετείται στην έξοδο της αρχαίας πόλης προς την Γυρτώνη. Κοντά στο σημείο αυτό έχει στηθεί σύγχρονο μνημείο, με τον ανδριάντα του Ιπποκράτη στην κορυφή του και από το 1986 φιλοξενείται και κενοτάφιο Ιατρικό Μουσείο.

202001020756254808

Μνημείο του Βουκεφάλα

Ο Βουκεφάλας ήταν το άλογο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα από τα πιο γνωστά άλογα στην παγκόσμια ιστορία. Πολλές φορές περιγράφεται ως σκούρου χρώματος, ψηλό και πολύ δυνατό, όπως άλλωστε τα περισσότερα Θεσσαλικά άλογα εκείνης της εποχής. Έχει ιδιαίτερη σύνθεση με τη πόλη αυτή, καθώς η Θεσσαλία φημιζόταν για την εκτροφή αλόγων. Το μνημείο βρίσκεται στον λόφο του Φρουρίου, συγκεκριμένα στον ναό του Αγίου Αχιλλίου.

workshop-tei-larisa-12

Μπεζεστένι

Το Μπεζεστένι της Λάρισας ήταν μια σκεπαστή υφασματαγορά στην περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Είχε κτιστεί στο ψηλότερο σημείο του λόφου, στην αρχαία ακρόπολη της Λάρισας, γνωστό και ως Φρούριο και χρονολογείται περίπου στα τέλη του 15ου και στις αρχές του 16ου αιώνα. Πιθανότατα εκεί θα ήταν η βυζαντινή ακρόπολη. Εικάζεται πως ο χώρος αυτός ήταν το θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν οι περιουσίες των πλουσίων της περιοχής, καθώς και το αρχειοφυλάκιο της πόλης.

202001020756456681-900x596

Ανδριάντας Ελ. Βενιζέλου

Το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, μια από τις πιο κεντρικότερες και πολυσύχναστες πλατείες της πόλης. Το άγαλμα αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Έλληνα πολιτικό, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Είναι έργο του γλύπτη Κώστα Καζάκου, ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει πολλά μνημεία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Η τοποθέτησή του εκεί συμβολίζει τον ρόλο του Βενιζέλου στη σύνδεση της Ελλάδας με την μοντέρνα εποχή, κάτι που αντανακλά και την δυναμική ανάπτυξη της πόλης.

sddefault

Η προτομή του Κων/νου Κούμα

Στη βορειοδυτική γωνία της Κεντρικής Πλατείας της Λάρισας βλέπουμε το άγαλμα του Κ. Κούμα, το οποίο ο γλύπτης φιλοτέχνησε σε μάρμαρο το 1930. Ο λόγιος Κωνσταντίνος Κούμας (1777-1836), διδάσκαλος του Γένους, ιστορικός, φιλόσοφος, πρωτεργάτης του νεοελληνικού διαφωτισμού με αξιόλογη πανεπιστημιακή μόρφωση και μεταφραστής λογοτεχνικών έργων, γεννήθηκε το 1777 στη Λάρισα και πέθανε το 1836 στην Τεργέστη της Ιταλίας. Το 1787 η οικογένειά του κατέφυγε στον Τύρναβο λόγω του λοιμού, όπου ο Κων/νος είχε διδάσκαλο για 6 χρόνια τον Ιωάννη Πέζαρο. Διδάχθηκε αρχαίους Έλληνες συγγραφείς, βασικές αρχές φιλοσοφίας, μαθηματικά, γεωμετρία και φυσική.

202104240902466368

Ανδριάντας Ρήγα Φεραίου

Στην πλατεία π. Νομαρχίας στη Λάρισα, μπροστά από το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, δεσπόζει ο ανδριάντας του Ρήγα Φεραίου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Σπύρος Γογγάκης, ύψους 2,50 μ. Το έργο από ορείχαλκο εδράζεται σε ψηλό μαρμάρινο βάθρο δύο βαθμίδων, στην μπροστινή όψη του οποίου είναι χαραγμένη η φράση του στοχαστή: «Κάλλιό ΄ναι μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή». Η μορφή του Ρήγα αποδίδεται αγέρωχη. Το αριστερό πόδι είναι προτεταμένο, προσδίδοντας στο γλυπτό κίνηση. Το δεξί χέρι είναι ανασηκωμένο σε κίνηση παρότρυνσης, ενώ στο αριστερό κρατά ένα τυλιγμένο χαρτί, προφανώς με κείμενό του. Το βλέμμα του Ρήγα είναι έντονο και αυστηρό, καθώς ατενίζει μπροστά και μακριά, φανερώνοντας τον οραματισμό του.

202103191159470005

Ευθυμία Ρίζου / Σαρηγιάννη Ιωάννα   Γ΄4