Έναρξη του ξεσηκωμού κατά των Τούρκων: 25, 21 ή 23 Μαρτίου;

Ο_Παλαιών_Πατρών_Γερμανός_2

 

Μετά τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών (30 Ιανουαρίου) οι μαθητές περιμένουν την 25η Μαρτίου, γιατί πολύ απλά είναι …αργία.  Με το πέρασμα του χρόνου ξεχνάμε τα γεγονότα που γιορτάζουμε και χαιρόμαστε, γιατί είναι μια ευκαιρία για ξεκούραση!  Για να μην αναφέρουμε ότι στην κλασική ερώτηση «τι γιορτάζουμε σήμερα;» μπορεί να πάρουμε ως απάντηση «το ΟΧΙ»!

Κάθε χρόνο στις 25 Μαρτίου, παράλληλα με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, γιορτάζουμε τον ξεσηκωμό του έθνους κατά των Τούρκων.  Στην πραγματικότητα η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 του Μάρτη, αλλά η καθιέρωση της επετείου σε αυτήν την ημερομηνία έγινε το 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Θεόδωρος Βρυζάκης,«Υπέρ Πατρίδος το Παν»

Στις  25 Μαρτίου του 1821 οι ιστορικοί λένε ότι συνέβησαν μόνο κάποιες αψιμαχίες. Ούτε καν η ύψωση του λαβάρου της Μονής της Αγίας Λαύρας και η ορκωμοσία των παλικαριών από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, καθώς το περιστατικό της Αγίας Λαύρας είναι ένας εθνικός μύθος που οφείλουμε στον γάλλο περιηγητή και ιστορικό Φρανσουά Πουκεβίλ (1770-1838).  Η ιστορία διαδόθηκε από στόμα σε στόμα αλλά και μέσω του πίνακα Ο Όρκος της Αγίας Λαύρας (1851) του Θεόδωρου Βρυζάκη.  Άλλωστε και ο ίδιος ο Παλαιών Πατρών Γερμανός δεν αναφέρει λέξη για το περιστατικό στα απομνημονεύματά του. Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι εκείνη την ημέρα δε βρισκόταν στη Μονή της Αγίας Λαύρας, αλλά στην Πάτρα, όπου όντως όρκισε τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

The_sortie_of_Messologhi_by_Theodore_Vryzakis

Η  Επανάσταση ξεκίνησε λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο, μία περιοχή με συμπαγείς ελληνικούς πληθυσμούς και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.  Στις 21 Μαρτίου αρχίζει η πολιορκία των Καλαβρύτων, η πρώτη πολεμική ενέργεια της Επανάστασης, η οποία θα λήξει νικηφόρα μετά από πέντε ημέρες.  Στις 23 Μαρτίου Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και τη συνεπικουρία του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο), ενώ επαναστατικός αναβρασμός επικρατεί στην Πάτρα.  Από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό το Άγιο Όρος αναχωρεί ο Σερραίος έμπορος και φλογερός πατριώτης Εμμανουήλ Παππάς, προκειμένου να ξεκινήσει την Επανάσταση στη Μακεδονία.

Σημασία πάντως δεν έχει ποια μέρα ξεκίνησε η Επανάσταση αλλά να θυμόμαστε πάντα και να τιμάμε τους αγωνιστές του ΄21.

Κώστογλου Ανθή, μαθήτρια της Β΄ Τάξης

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/503#ixzz3Uf74dYw5

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης