22 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα του …«λευκού χρυσού»

skaioutestagonaxamenh

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε το 1992, σε παγκόσμια συνδιάσκεψη του ΟΗΕ, με στόχο να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τον «λευκό χρυσό».  Παρά την ανάπτυξη, περίπου 900 εκατομμύρια άνθρωποι (το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού)  δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, ενώ το 43% δεν διαθέτει υποδομές υγιεινής.  Καθημερινά, περίπου 6.000 άνθρωποι, κυρίως παιδιά, πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με το νερό.  Στη χώρα μας η εικόνα είναι πολύ καλύτερη, αλλά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της ιδιωτικοποίησης.

Το νερό  βρίσκεται, δυστυχώς, ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.

  • Το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές.
  • 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • 2,5 δισεκατομμύρια στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • 400.000.000 εκατομμύρια παιδιά, σχεδόν το 1/5 των παιδιών του κόσμου, στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους!
  • 300 σημεία σ” όλο τον πλανήτη είναι δυνητικά πεδία συγκρούσεων σχετικά με το νερό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.  Το πρόβλημα είναι έντονο και στη γειτονιά της, ιδίως στη Μέση Ανατολή.   Σε  συνέδριο που έγινε στην Κωνσταντινούπολη επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι, αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις επιστημόνων περί μείωσης των υδάτινων πόρων κατά το ήμισι μέχρι το 2050 στη Μέση Ανατολή, οι λαοί της περιοχής θα πολεμήσουν για το νερό!

 

κατάλογος

 

World_Water_Day

Ένα άλλο ζήτημα είναι η μόλυνση του νερού, καθώς η  βιομηχανική λειτουργία και τα απόβλητα αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού.

images (2)

Αυτονόητη πλέον είναι η ανάγκη ορθολογικής χρήσης και εξοικονόμησης του νερού.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στη γεωργία καταναλώνεται περίπου το 80% των υδατικών αποθεμάτων, ενώ λόγω σπατάλης και ανορθολογικής διάρθρωσης των καλλιεργειών αρδεύεται μόνον το 41,3% της καλλιεργούμενης έκτασης.

Μέχρι και Μέχρι και 50% μπορεί να φτάσει η εξοικονόμηση νερού στο σπίτι, εάν ακολουθήσουμε μερικές πρακτικές οδηγίες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΕΥΑΘ:

  • Κλειστή η βρύση, όταν πλένουμε τα δόντια ή κατά τη διάρκεια του ξυρίσματος.
  • Πλύσιμο του αυτοκινήτου, των μπαλκονιών και πεζοδρομίων με τον κουβά αντί για το λάστιχο.
  • Το ντους απαιτεί λιγότερη από τη μισή ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται συνήθως σε ένα μπάνιο.
  • Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα, διπλής ροής, ή ρυθμίστε το φλοτέρ.
  • Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια γνωρίζει πού βρίσκεται η εσωτερική κάνουλα διακοπής νερού σε περίπτωση διαρροής ή πλημμύρας.
  • Μη χύνετε ποτέ λάδι μαγειρέματος ή λίπος στο νεροχύτη, βουλώνει. Αφήστε τα να κρυώσουν, βάλτε τα σε πλαστική ή άλλη συσκευασία και πετάξτε τα μαζί με τα υπόλοιπα σκουπίδια του σπιτιού.
  • Βελτιώστε την ικανότητα κατακράτησης νερού του εδάφους στον κήπο σας προσθέτοντας οργανική ύλη (κοπριά, λίπασμα κ.λπ.). Επιλέξτε φυτά που δε χρειάζονται παρά ελάχιστη άρδευση.

Πινακίδα που μετατρεπει τον αερα σε νερό

Πινακίδα που μετατρέπει τον αέρα σε νερό

 Ας κλείσουμε με 10 παράξενα πράγματα γύρω από το νερό!

1. Μόνο το 1% του νερού της Γης είναι πόσιμο, αν και το 70% της Γης καλύπτεται από το νερό.

2. Υπάρχει πινακίδα που μετατρέπει τον αέρα σε νερό στη Λίμα του Περού!  Πρόκειται για μια τεχνολογική εφεύρεση του Πανεπιστημίου Μηχανικής και Τεχνολογίας της χώρας..

3. Το νερό δεν είναι αγωγός του ηλεκτρισμού, καθώς στην πραγματικότητα οι ακαθαρσίες και οι μικροοργανισμοί που εντοπίζονται σε αυτό το καθιστούν καλό αγωγό. Επειδή, λοιπόν είναι σχεδόν αδύνατο το νερό να καθαριστεί ή να «αποστειρωθεί» 100% από αυτούς τους οργανισμούς θα χαρακτηρίζεται πάντα ως καλός αγωγός ηλεκτρισμού.

4. Το ζεστό νερό είναι πιο βαρύ από το κρύο, καθώς η πυκνότητα των μορίων είναι εντονότερη σε αυτό σε σύγκριση με το κρύο νερό.

5. Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει «δηλητηρίαση». Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η «δηλητηρίαση» από το νερό είναι γεγονός, στην πραγματικότητα πρόκειται για μία δυνητικά θανατηφόρα διαταραχή στη λειτουργία του εγκεφάλου που προκύπτει όταν η φυσιολογική ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο σώμα ωθείται εκτός των ασφαλών ορίων.

6. Η ημερομηνία λήξης στα μπουκάλια με νερό δεν αφορούν το νερό αλλά το μπουκάλι.  Η  αλλοίωσή τους μπορεί να καταστήσει το περιεχόμενο, δηλαδή το νερό, ακατάλληλο και βλαβερό.

7.Το παγκόσμιο ρεκόρ για να κρατήσει κάποιος την αναπνοή του κάτω από το νερό είναι 22 λεπτά

8. Τo ζεστό νερό παγώνει πιο γρήγορα από το κρύο

9. Υπάρχει δεξαμενή νερού στο διάστημα: ‘ένα γιγαντιαίο νέφος από υδρατμούς που περιέχει 140 τρισεκατομμύρια φορές την ποσότητα νερού που περιέχουν όλοι οι ωκεανοί της Γης.

10. Πάνω από ένα πέμπτο του γλυκού νερού παγκοσμίως βρίσκεται σε μια λίμνη, τη Βαϊκάλη, γνωστή και ως το «Μπλε Μάτι της Σιβηρίας».  Από το 1996 η UNESCO έχει συμπεριλάβει τη λίμνη Βαϊκάλη στον Κατάλογο με τα Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (φυσική κληρονομιά).

Λίμνη Βαϊκάλη

 H λίμνη Βαϊκάλη

 

Ζαφειράκη Αφροδίτη, μαθήτρια της Γ΄ Τάξης

 

ΠΗΓΕΣ: http://www.sansimera.gr/worldays/9#ixzz3V7DHsxJt

http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/568861/pagkosmia-hmera-neroy#ixzz3V7DedgB7

http://www.eyath.gr/swift.jsp?CMCCode=060502&

http://news247.gr/eidiseis/afieromata/nero-12-paraksena-pragmata-gurw-apo-ayto.3364587.html?utm_source=Sport24&utm_medium=BestofNetwork_home&utm_campaign=24MediaWidget

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης