Γρίλλης, Αηγιωργίτης Τιναχτοκοφινίδης, Λαμπριάτης, Τριανταφυλλάς…

κατάλογος

Δεν είναι άλλος από τον Απρίλη, που πήρε το όνομά του από το λατινικό ρήμα aperire, που σημαίνει ανοίγω, γιατί το μήνα αυτό ανοίγουν, ανθίζουν τα λουλούδια.   Λίγο ακόμα και θα λεγόταν …Νερώνιος (Neronius), μια και έτσι ήθελε να τον μετονομάσει ο Νέρων, ύστερα από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του το 65 μ.Χ, αλλά η ονομασία αυτή δεν επικράτησε.

Όσο για τα άλλα ονόματά του, αυτά του τίτλου, έχουν την εξήγησή τους:

  • Γρίλλης, δηλαδή γκρινιάρης, γιατί συνήθως τελείωναν τα γεωργικά αποθέματα από τις προηγούμενες συγκομιδές κι άρχιζαν οι γκρίνιες στην οικογένεια.
  • Τιναχτοκοφινίδης ή Τιναχτοκοφινίτης, επειδή καθαρίζονταν τα κοφίνια για να καθαριστούν.
  • Αηγιωργίτης ή Αηγιωργάτης, λόγω της μεγάλης χριστιανικής εορτής του Αγίου Γεωργίου (23 Απριλίου)
  • Λαμπριάτης, λόγω του Ορθόδοξου Χριστιανικού Πάσχα ή της Λαμπρής, που πέφτει συνήθως τον Απρίλιο.
  • Τριανταφυλλάς, επειδή τον Απρίλιο ανθίζουν οι τριανταφυλλιές.

calenderapril09copy

Ο Απρίλης τραγουδήθηκε ιδιαίτερα από τους ποιητές με γνωστότερους ίσως τους στίχους του Διονύσιου Σολωμού από τους Ελεύθερους Πολιορκημένους; : «Έστησ’ ο Έρωτας χορό με τον ξανθό Απρίλη» και «Ο Απρίλης με τον Έρωτα χορεύουν και γελούνε».

Η ενασχόληση, επίσης, του λαού μας με την  γεωργία μας έχει κληροδοτήσει και πολλές άλλες παροιμίες.   Για τις απριλιάτικες βροχές,  για παράδειγμα, λέγεται το εξής: «Αν κάνει ο Μάρτης δυο νερά κι ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σε κείνο το ζευγά που ‘χει πολλά σπαρμένα».  Αλλά μια και φέτος χορτάσαμε με τις βροχές του Μάρτη, ας ελπίσουμε να μην είναι εξίσου βροχερός και ο Απρίλης!
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/articles/500/180#ixzz3W4pHJP60

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης