Πρωταπριλιά… και οι φάρσες επιτρέπονται!

1166

Πρωταπριλιά.  Η μοναδική μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας μπορούμε να πούμε ψέματα και να το απολαύσουμε χωρίς να μας κατακρίνουν!  Η πλέον γνωστή σε όλους μας αυτή μέρα είναι αγαπητή για τα αθώα της ψέματα, που έχουν γίνει συνήθεια μικρών και μεγάλων, οι οποίοι  δε χάνουν την  ευκαιρία να ξεγελάσουν συγγενείς και φίλους.

Πώς όμως ξεκίνησε η συνήθεια αυτή;

Σύμφωνα με την πιο βάσιμη ιστορικά εκδοχή,  το έθιμο έχει τις ρίζες του στη Γαλλία, όπου μέχρι το 1563 γιόρταζαν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Το 1564 όμως ο βασιλιάς Κάρολος ο 90ος καθιέρωσε ως πρωτοχρονιά την 1η Ιανουαρίου κι επειδή πολλοί πολίτες δεν καλοδέχτηκαν αυτήν την αλλαγή εξακολούθησαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου. Οι υπόλοιποι που προσαρμόστηκαν, την πρωταπριλιά τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους πειράξουν. Με τα χρόνια το πείραγμα πήρε τη μορφή του γνωστού εθίμου των φαρσών, των αστείων και των πειραγμάτων.

Μια άλλη εκδοχή τοποθετεί τις αρχές του εθίμου στους Κέλτες ψαράδες, οι οποίοι συνήθιζαν την Πρωταπριλιά που καλυτέρευε ο καιρός να βγαίνουν για ψάρεμα. Τις περισσότερες φορές γύριζαν με άδεια χέρια, αλλά οι ψεύτικες ιστορίες τους για μεγάλα ψάρια έδιναν κι έπαιρναν.

Και η λαογραφική πλευρά της ημέρας:  Στη Σύμη τον Απρίλη ανάβουν φωτιές και πηδώντας λένε: «Έξω ψύλλοι και κοριοί και μεγάλοι ποντικοί».  Στη Θράκη το πρωταπριλιάτικο νερό της βροχής θεωρείται ευεργετικό για τις «θερμές» (πυρετούς).  Στην Κύπρο δεν απλώνουν ρούχα την 1η Πέμπτη του Απρίλη («πρωτόπεφτο»), ούτε βγάζουν έξω από το σπίτι εργαλεία, γιατί καταστρέφεται η καλή τύχη του σπιτιού, «αναθεμελιώνεται» .Την ημέρα αυτή δεν κάνει να σκάψει κάποιος, γιατί «σκάφτει το λάκκο του».

 

Μεταξύ των πρωταπριλιάτικων φαρσών που άφησαν εποχή είναι και οι ακόλουθες:

  • Το 1957, ο παρουσιαστής ειδήσεων του BBC Ρίτσαρντ Ντίμπλεμπι παρουσίασε οπτικοποιημένο ρεπορτάζ για την ανοιξιάτικη συγκομιδή σπαγγέτι στην Ιταλία και γίνεται πιστευτός!

April_fool-spagetti

  • Το 1993, άρθρο στη βρετανική εφημερίδα Independent ανέφερε την ανακάλυψη του χωριού του Aστερίξ από επιστήμονες των Πανεπιστημίων της Οξφόρδης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ανασκαφές έφεραν στο φως νομίσματα, στα οποία απεικονίζονταν αγριογούρουνα, ενώ δεν υπήρχε ίχνος ρωμαϊκής εισβολής!
  • Το 1995, το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι κατά τις ανασκαφές του μετρό βρέθηκε ο τάφος του Σωκράτη. Το υπουργείο έδωσε, μάλιστα, λεπτομέρειες, ενώ σημείωνε ότι βρέθηκαν επίσης ο χιτώνας του ιδίου, αλλά και ίχνη του κονίου που είχε πιει. Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Πρώτο στην παγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού έπεσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που λίγες ώρες μετά έσπευσε να ανακαλέσει.
  • Το 2008, το BBC παρουσίασε βίντεο με μία μοναδική ανακάλυψη. Πιγκουίνοι της Ανταρκτικής μετατρέπονται σε αποδημητικά πουλιά, πετώντας μίλια μακριά. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή, Τέρι Τζόουνς, προορισμός τους είναι τα τροπικά δάση της Αμερικής

 570815d7-3b30-4344-aba0-985289874651

Τα τελευταία χρόνια το έθιμο εκσυγχρονίστηκε περνώντας και στον χώρο του διαδικτύου.  Το 2013 η μηχανή αναζήτησης Google ανακοίνωση την  κυκλοφορία της δοκιμαστικής έκδοσης του Google Nose το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να μυρίζει τα αποτελέσματα των αναζητήσεών του!  Αλλά και φέτος δεν άφησε την ημέρα να περάσει ανεκμετάλλευτη.  Αρχικά, ανακοίνωσε την ανάποδη έκδοση της μηχανής αναζήτησής της στην ιστοσελίδα http://com.google, η οποία εμφανίζει όλα τα αποτελέσματα ανάποδα.  Μετά αποφάσισε να αφήσει τους χρήστες του να παίξουν …pacman στους χάρτες της.   Εκτός από τη Google, κι άλλες εταιρείες τιμούν την ημέρα της Πρωταπριλιάς.  Πολλά παιχνίδια και εφαρμογές προσθέτουν πρωταπριλιάτικους τρόπους παιχνιδιού γεμάτους χρώματα και δράση μόνο για εκείνη την ημέρα.

images.watchit.gr

 

1

Προσοχή, λοιπόν, μη σας ξεγελάσουν κι ακούσετε κι εσείς το …πρωταπριλιά σήμερα!

Και μια απορία: όσοι έχουν γεννηθεί πρωταπριλιά, λένε ψέματα όλο τον χρόνο;  J

Πηγή: : http://www.sansimera.gr/articles/431#ixzz3W4gCwrIm

http://www.sigmalive.com/news/local/220006/protaprilia-farses-apo-to-parelthon-kai-tin-paradosi#.dpuf

 

Δουλαβέρης Νίκος και Παυλίδης Βασίλης, μαθητές της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης