2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

images (2)

 

Παγκόσμια ημέρα Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου και το ερώτημα που προκύπτει είναι αν τα παιδιά στις μέρες μας διαβάζουν λογοτεχνικά βιβλία ή αν περιορίζονται στα σχολικά που είναι και …υποχρεωτικά!

Η 2η του Απρίλη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου από την ΙΒΒΥ, Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, το 1966, καθώς πρόκειται για την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805).  Σκοπός της καθιέρωσής της είναι τόσο να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα όσο και να προκαλέσει την προσοχή των μεγαλυτέρων στο παιδικό βιβλίο.

δικ

Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού, κάθε χρόνο η IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο.  Για τη φετινή χρονιά υπεύθυνο για το υλικό του εορτασμού ήταν  το Τμήμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Το μήνυμα το έγραψε η Marwa Obald Rashid Al Aqroubi, συγγραφέας παιδικών βιβλίων με εξαιρετική δραστηριότητα στην εκτέλεση προγραμμάτων για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας, τόσο στη χώρα της όσο και στο εξωτερικό, ενώ την ελληνική μετάφραση οφείλουμε στη Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Την αφίσα φιλοτέχνησε η Nasim Abaeian, που γεννήθηκε στο Ιράν, έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Ιταλία, σπούδασε καλές τέχνες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις ΗΠΑ και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Zayed, ενώ παράλληλα εικονογραφεί παιδικά βιβλία.

10378124_782360341843164_3817656233518628143_n

Σήμερα πολλά παιδιά δε διαβάζουν βιβλία και προτιμούν την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.  Ωστόσο, τα οφέλη από την ανάγνωση ενός βιβλίου είναι πολλαπλά: το παιδί αναπτύσσει την ικανότητά του να χρησιμοποιεί τη γλώσσα, να εξασκεί τη μνήμη και να εμπλουτίζει τη φαντασία του, καλλιεργεί την κριτική σκέψη, τις ηθικές αξίες του, βελτιώνει την ικανότητά του να συγκεντρώνεται, έρχεται σε επαφή με άλλες κουλτούρες και ιδέες και διευρύνει τον πνευματικό του ορίζοντα.

Καταγραφή

Σε ένα βιβλίο ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο κόσμο ανάμεσα σε ένα εξώφυλλο κι ένα οπισθόφυλλο, συναντάμε έναν καλό φίλο, βρίσκουμε τον εαυτό μας σε κάποιον από τους ήρωες και ταυτιζόμαστε μαζί του, ταξιδεύουμε, μαθαίνουμε, διασκεδάζουμε, ονειρευόμαστε!

Το άνοιγμα ενός βιβλίου είναι η αρχή μιας καινούριας περιπέτειας που αξίζει να ζήσουμε!

 

ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/worldays/13#ixzz3Vyv5srCz

http://www.psichogios.gr/site/Content/show/192/sumvoules-gia-thn-anaptuksh-ths-filanagnwsias

Κρυσταλλίδου Νεφέλη, μαθήτρια της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης