Η Κάρα του Αγίου Ραφαήλ στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης

Καταγραφή

Την Κάρα του Αγίου Ραφαήλ υποδέχτηκε  ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015 στον ιερό ναό Κυρίλλου και Μεθοδίου στη Νέα Πολιτεία Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Η Αγία Κάρα έφτασε στον Εύοσμο από τη Μυτιλήνη συνοδεία του Σεβασμιότατου  Μητροπολίτη Μυτιλήνης,  Ερεσσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου Γ΄. Ο κ. Βαρνάβας ευχαρίστησε τον Άγιο Μυτιλήνης για τη μεγάλη ευλογία και παρότρυνε τους πιστούς να προσκυνήσουν το άγιο λείψανο

Η Κάρα του Αγίου Ραφαήλ τέθηκε σε προσκύνηση στον Ιερό Ναό από το Σάββατο 28 Νοεμβρίου μέχρι την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015.

Ο Άγιος Ραφαήλ  γεννήθηκε το έτος 1410 στην Ιθάκη. Σε ηλικία τριάντα πέντε ετών γνώρισε ένα ασκητικό και σεβάσμιο γέροντα, τον Ιωάννη. Απαρνήθηκε τα εγκόσμια και τον ακολούθησε. Μετά την κουρά του σε μοναχό, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Λίγα χρόνια πριν από την άλωση της Κωνσταντινούπολης ο Ραφαήλ βρέθηκε μετά από περιπλανήσεις στην περιοχή της Μακεδονίας και μόναζε εκεί. Μόλις έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Τούρκων, ο Ραφαήλ κατέφυγε στη Μυτιλήνη. Εκεί εγκαταστάθηκε μαζί με άλλους μοναχούς στην παλαιά μονή του Γενεσίου της Θεοτόκου της οποίας έγινε ηγούμενος. Όταν η Λέσβος έπεσε στα χέρια των Τούρκων το 1463, οι Τούρκοι συνέλαβαν τον  Ραφαήλ, τον βασάνισαν ανελέητα και στο τέλος τον θανάτωσαν σφάζοντάς τον.

Τα λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης εκτίθενται στο γυναικείο μοναστήρι, αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, που είναι κτισμένο στην τοποθεσία Καρυές της Θέρμης Λέσβου. Είναι από τα δημοφιλέστερα μοναστήρια του ελλαδικού χώρου και κάθε χρόνο προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της Γης.

Καταγραφή 3

Πηγή : http://www.sansimera.gr/biographies/1261

 

Από τις μαθήτριες της Α΄Τάξης Ειρήνη & Αγάπη

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης