Πεκίνο έγινε για μια ακόμη χρονιά η Ελλάδα…

pek1

Το νέφος αιθαλομίχλης έχει κάνει και φέτος την εμφάνιση του. Και αυτό φαίνεται από την παρουσία υψηλών συγκεντρώσεων «μαύρου άνθρακα» από την καύση βιομάζας που έφτασαν τον τελευταίο μήνα τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα τις βραδινές ώρες.

Τι είναι όμως η αιθαλομίχλη; Η λέξη αιθαλομίχλη προέρχεται από τις λέξεις αιθάλη (που σημαίνει καπνιά) και τη γνωστή μας ομίχλη. Η αιθαλομίχλη είναι μια μορφή ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αποτέλεσμα της καύσης στερεών καυσίμων όπως π.χ. ξύλου (καυσόξυλα), άνθρακα(κάρβουνο) κλπ., η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Αγγλία την εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέφος αιωρούμενων σωματιδίων αιθάλης σε συνδυασμό με διοξείδιο του θείου (επικίνδυνο δηλητηριώδες αέριο) και άλλα στοιχεία.

Στην Ελλάδα  η αιθαλομίχλη προκαλείται κυρίως λόγω της ασύδοτης καύσης ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, λόγω της υπέρογκης αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και των απανωτών ανατιμήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος, όλο και περισσότερος κόσμος επιλέγει το ξύλο σαν οικονομικότερο μέσο θέρμανσης.

Οι πρώτες λεπτομερείς μετρήσεις του «μαύρου άνθρακα» από το Αστεροσκοπείο Αθηνών  ξεκίνησαν τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Και με βάση τα στοιχεία που συλλέχτηκαν οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βράδια οι συγκεντρώσεις του μαύρου άνθρακα υπερκαλύπτουν τις αντίστοιχες εκπομπές από τα λοιπά μέσα θέρμανσης και είναι εφάμιλλες με τις συγκεντρώσεις που προκαλούν τα οχήματα σε ώρες αιχμής. Συμβαίνει αυτό, γιατί τότε ο κόσμος ανάβει περισσότερο τα τζάκια.

pek2

Το νέφος αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους, παιδιά, ανθρώπους  με καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα), καθώς μπορεί να μειώσει τη χωρητικότητα των πνευμόνων και να προκαλέσει πόνο κατά την αναπνοή, βήχα κλπ. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια, τη μύτη και τον φάρυγγα. Επειδή μάλιστα πολύ συχνά τα ξύλα που καίγονται σε τζάκια και σόμπες είναι ακατάλληλα για καύση (π.χ. παλιά έπιπλα, κουφώματα, παντζούρια κλπ.), οι επιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη σοβαρότερες. «Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, σύμφωνα με τον πνευμονολόγο- αναπληρωτή καθηγητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ Παναγιώτη Μπεχράκη, ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα». Όπως εξηγεί, «τα πιο επικίνδυνα είναι αυτά με διάμετρο 2,5 μικρόμετρα, τα οποία διεισδύουν και πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος».

Για αυτό καλό είναι να είμαστε προσεκτικοί και να μην επιλέγουμε μέσα θέρμανσης μόνο με οικονομικά κριτήρια.

 

Πηγές :

www.tanea.gr/tag-search/tag/αιθαλομίχλη/

coolweb.gr/aithalomixli-ti-einai-pou-ofeiletai/

 

Ιωάννα Καρακόλη, Ευγενία Κομνηνάκη , μαθήτριες της Α΄Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης