Εργαστήρι πολιτιστικών δράσεων την άνοιξη η Θεσσαλονίκη!

olympion-dikaiosyni-kinimatografos

Κινηματογράφος, αρχαιολογία, εικαστικά, θέατρο, διαλέξεις, συνθέτουν την πολύπτυχη βεντάλια εκδηλώσεων που φιλοξενεί  τη φετινή άνοιξη η Θεσσαλονίκη:

  • Τριήμερη συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και τη Θράκη το 2015 (3-5 Μαρτίου, στην Αίθουσα Τελετών της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ), που επιχειρείται  για 29 χρόνια
  • Διημερίδα «Δικαιοσύνη και κινηματογράφος», μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη περσινή διοργάνωση για τη σχέση «δικαιοσύνης και λογοτεχνίας», που διοργανώνεται από την  Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στις 4 και 5 Μαρτίου 2016, στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» στην οποία θα συμμετέχουν οι Κώστας Γαβράς, Παντελής Βούλγαρης, Θωμάς Κοροβίνης, δημοσιογράφοι, δικαστές, ηθοποιοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου
  • Μίνι φεστιβάλ θεάτρου (05/03/2016-24/04/2016) από ομάδες της πόλης με τον τίτλο «Ανοιχτή σκηνή» ξεκινά από το Σάββατο 5 Μαρτίου στο θέατρο «Άνετον»- σκηνή «Νίκος Ναουμίδης»
  •  Παρουσίαση για πρώτη φορά από ΚΘΒΕ (μεταξύ άλλων) του έργου «Βόυτσεκ» του γερμανού συγγραφέα Γκέοργκ Μπίχνερ (1813-1837).

ΦΕΣΤΙΒΑΛ

  • Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης-Εικόνες του 21ου αιώνα που για 18η συνεχή χρονιά ξεκινά την Παρασκευή 11 Μαρτίου στον κινηματογράφο «Ολύμπιον», αλλά και στις κινηματογραφικές αίθουσες των αποθηκών του Λιμανιού. Δεκάδες ταινίες τεκμηρίωσης, ντοκιμαντέρ με μνήμες του Ολοκαυτώματος, ντοκιμαντέρ για προσωπικότητες – θρύλους του περασμένου αιώνα, ντοκιμαντέρ για την καταστροφική επέμβαση του ανθρώπου στον πλανήτη, για τη μαζική εξαφάνιση των ειδών, αλλά και των ιδεών, αλλά και σειρά ντοκιμαντέρ για το προσφυγικό θα προβληθούν στις δέκα μέρες της διοργάνωσης (ώς και τις 20 Μαρτίου).
  • Έναρξη πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Ροτόντα από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδοςμε την απαγγελία του έργου «Άσμα Ασμάτων» του Σολομώντα, στις 13 Μαρτίου.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα :«Όραμα και δημιουργία: Ο Α.Γ. Λεβέντης και η Δυτική Αφρική», η οποία παρουσιάστηκε με επιτυχία στην Πινακοθήκη Λεβέντη το 2015. Η νέα προσωρινή έκθεση του Τελλόγλειου σε συνεργασία με τη Λεβέντειο Πινακοθήκη πραγματεύεται την ιστορία του Αναστασίου Γ. Λεβέντη και την πορεία του στη Δυτική Αφρική, αλλά ταυτόχρονα προσπαθεί να εξηγήσει και την απαρχή μιας «νέας» τέχνης, της σύγχρονης τέχνης που αναπτύσσεται στην Γκάνα και τη Νιγηρία μετά την ανεξαρτησία τους το 1957 και 1960 αντίστοιχα.
  • Το Τελλόγλειο Ίδρυμα προετοιμάζεται, επίσης, πυρετωδώς για μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική», με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες:

α) τα ζωγραφικά έργα και τα κολάζ του Ελύτη

β) αποσπάσματα από αισθητικά του δοκίμια για μεγάλους ζωγράφους και γλύπτες (όπως Παναγιώτης Ζωγράφος, Ματίς, Πικάσο, Θεόφιλος, Παρθένης, Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Εγγονόπουλος, Καπράλος, Νικολάου, Τσαρούχης, Κανέλλης, Μόραλης, Φασιανός, Δέρπαπας), τα οποία θα συνοδεύονται από αντιπροσωπευτικά τους έργα. Στην ίδια ενότητα θα παρουσιάζονται χειρόγραφα του ποιητή, πρώτες εκδόσεις του και πλούσιο αρχειακό υλικό (το βραβείο Νόμπελ, έγγραφα κ.ά.).
γ) Έργα διακεκριμένων σύγχρονων καλλιτεχνών εμπνευσμένα από την ποίηση του Ελύτη (Ν. Μελά, Τέτσης, Θεοχαράκης, Τσόκλης, Πανιάρας, Σόρογκας, Μακρουπάλης, Μπότσογλου, Παπαγιάννης, Ψυχοπαίδης, Κόττης, Αδαμάκος, Παντελιάς, Βαρώτσος κ.α).

Την έκθεση  θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στις 18 Μαρτίου 2016. Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 21 Μαΐου 2016.

ΠΗΓΗ :

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Κώστογλου Ανθή, Καρακόλη Ευτυχία, Κρυσταλλίδου Νεφέλη, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης