Θεματικό πάρκο με τους νόμους της Φυσικής του Αριστοτέλη

aristotle-park-stagira

Θεματικό πάρκο δημιουργήθηκε στη γενέτειρα  του Αριστοτέλη, στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, και το επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές.

Το πάρκο βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μέτρων και του έχει δοθεί η ονομασία  Άλσος του Αριστοτέλη, ώστε να τιμηθεί ο μεγάλος φιλόσοφος, ενώ την έκταση κοσμεί ένα μεγαλοπρεπές άγαλμα του φιλοσόφου από το 1956.

Στον χώρο του άλσους τοποθετήθηκαν το 2003 από τη Δημοτική Επιχείρηση Σταγείρων-Ακάνθου πρωτότυπα διαδραστικά όργανα,  που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων που αναφέρονται στα συγγράμματα του Αριστοτέλη και ιδιαίτερα στο έργο του Τα Φυσικά.

Πρόκειται για τα ακόλουθα πειραματικά όργανα, που αποτελούν πόλο έλξης για πολλούς μαθητές κάθε χρόνο.

Φακός: Η πινακίδα δίπλα στον φακό μας πληροφορεί ότι κάθε φωτόνιο από μόνο του έχει ελάχιστη ενέργεια, όταν όμως όλα μαζί συγκεντρωθούν σ’ ένα σημείο, η ενέργεια αυτή μεγαλώνει.

ο φακός

Πυξίδα: Είναι τοποθετημένη μπροστά από το άγαλμα του Αριστοτέλη και σε αυτήν απεικονίζονται η κατεύθυνση και η απόσταση των πιο γνωστών πόλεων στον κόσμο με σχέση με το άλσος.

η πυξίδα

Οπτικοί Δίσκοι: Εικόνες περνούν με μεγάλη ταχύτητα μπροστά από το οπτικό μας πεδίο, το ανθρώπινο μάτι δεν τις αντιλαμβάνεται ως διαφορετικές, αλλά δημιουργεί ένα συνεχές οπτικό σύνολο, όπως όταν βλέπουμε μια ταινία. Αυτό συμβαίνει διότι η εντύπωση της εικόνας εξακολουθεί να διαρκεί ακόμα 1/16 περίπου του δευτερολέπτου πάνω στο οπτικό νεύρο, λόγω αδράνειας. Αυτή η ιδιότητα του ματιού ονομάζεται μετείκασμα.

οπτικοί δίσκοι

Υδροστρόβιλος: Στο διαφανές δοχείο με το υγρό δημιουργείται μια δίνη με την περιστροφή του μοχλού. Έτσι γίνεται κατανοητή η δυναμική του φαινομένου, ενώ παραλληλίζεται με την περιστροφική κίνηση του αέρα που δημιουργεί τον ανεμοστρόβιλο.

ο υδροστρόβιλος

Σφαίρες αδράνειας: Παίζοντας με τις σφαίρες αδράνειας γίνεται αισθητό το φαινόμενο της μεταφοράς της ορμής, όταν κατά την κρούση των σφαιρών διατηρείται η αρχική ορμή και μεταφέρεται διαδοχικά διαμέσου όλων των σφαιρών για να φτάσει κάθε φορά στην τελευταία.

σφαίρες αδράνειας

Ηλιακό ρολόι: Το μεγάλο, οριζόντιο, ηλιακό ρολόι δείχνει τον ακριβή χρόνο στο σημείο όπου βρίσκεστε. Το καλοκαίρι υπάρχει διαφορά 1 ώρας και 25 λεπτών με την τρέχουσα ώρα, ενώ το χειμώνα η διαφορά είναι 25 λεπτά. Οι καμπύλες γραμμές πάνω στην πλάκα του ρολογιού είναι για να μπορεί να προσδιοριστεί ο μήνας που διανύουμε.

ηλιακό ρολόι

Υπολογίζεται ότι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες το πάρκο δέχεται περισσότερους από 15.000 επισκέπτες.

Πηγή: http://www.mixanitouxronou.gr/oli-i-nomi-tis-fisikis-tou-aristoteli-vriskonte-mesa-s-ena-thematiko-parko-sti-chalkidiki-dimiourgithike-sti-genetira-tou-megalou-ellina-filosofou-sta-stagira-ke-to-episkeptonte-chiliades-mathites/

Κρυσταλλίδης Νέστορας, Καρακόλη Ιωάννα και Κομνηνάκη Ευγενία, μαθητές της Α΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης