Τι φταίει για τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα;

poioi-4-paragontes-euthunontai-gia-ta-troxaia-atuximata.w_l

Σύμφωνα με έρευνα του Αμερικάνικου Πολυτεχνείου της Βιρτζίνια Virginia Tech,  το 90% των σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων, που συχνά αποβαίνουν και θανατηφόρα, οφείλεται στους εξής παράγοντες:

Η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου -πάνω από 35 φορές- είναι όταν κανείς οδηγεί μεθυσμένος ή υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, καθώς μειώνονται τα αντανακλαστικά του οδηγού.

22

Η συναισθηματική φόρτιση, όπως ο θυμός ή η λύπη, σχεδόν δεκαπλασιάζει τον κίνδυνο.  Εξάλλου, η οδήγηση με ταχύτητα πάνω από το εκάστοτε όριο αυξάνει κατά 13 φορές τον κίνδυνο.

Η κόπωση τριπλασιάζει τον κίνδυνο ατυχήματος και η αφηρημάδα λόγω απόσπασης της προσοχής τον διπλασιάζει.  Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι σε πάνω από τις μισές διαδρομές με το αυτοκίνητό του ένας οδηγός ασχολείται παράλληλα με κάτι άλλο, εκτός από το να οδηγεί, οπότε υπερδιπλασιάζεται ο κίνδυνος ατυχήματος.  Η  χρήση κινητού και κυρίως η πληκτρολόγηση μηνυμάτων κατά τη διάρκεια της οδήγησης είναι συνήθειες που ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει σημαντικά τα τροχαία.  Η πληκτρολόγηση μάλιστα αυξάνει κατά 12 φορές τον κίνδυνο ατυχήματος.

κατάλογος

Και το ανθρώπινο λάθος αποτελεί σημαντικό παράγοντα.   Φρενάρισμα σε λάθος σημείο και σε λάθος χρόνο, η έλλειψη εξοικείωσης με το αυτοκίνητο καθώς επίσης και η άγνοια των συνθηκών του δρόμου ευθύνονται για μεγάλο ποσοστό ατυχημάτων.

Από την άλλη, λάθη όπως το να «κολλάει» κανείς πίσω από άλλο αυτοκίνητο, να μασουλάει κάτι, να μιλάει με το παιδί του ή άλλον συνεπιβάτη στο πίσω κάθισμα, να …χορεύει στον ρυθμό της μουσικής που ακούει ή (για τις γυναίκες οδηγούς) να βάζει μέικ-απ, στην πράξη αυξάνουν πολύ λίγο τον κίνδυνο τροχαίου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νεότερη γενιά οδηγών είναι πιο επιρρεπής σε άλλες δραστηριότητες, που τους κάνουν να μην κοιτάζουν πια τον δρόμο. Επισημαίνουν ότι οι ίδιοι οι οδηγοί πρέπει να αντιληφθούν τον κίνδυνο και να αυτοπειθαρχηθούν, συνειδητοποιώντας ότι η οδήγηση απαιτεί συγκέντρωση.

Πηγή: http://www.thetoc.gr/koinwnia/article/oi-4-paragontes-pou-euthunontai-gia-ta-thanatifora-troxaia-atuximata

Δουλαβέρης Νικόλαος και Παυλίδης Βασίλης, μαθητές της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης