Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

poem-ref-746x1024

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης στις 21 Μαρτίου ανέδειξε το προσφυγικό και τους ανθρώπους που χάνουν την πατρίδα τους. Τον εορτασμό διοργάνωσε  ο Κύκλος Ποιητών, με σειρά εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι και Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού και τη Δευτέρα 21 Μαρτίου, στη Στοά του Βιβλίου (ώρα 19:00), Έλληνες αλλά και ξένοι ποιητές διάβασαν ποιήματά τους για τους πρόσφυγες.

«Οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποδεικνύουν πως οι ποιητές δεν ταξιδεύουν στον ουρανό. Αντιθέτως, πατούν και με τα δυο τους πόδια στο έδαφος και έχουν έτοιμες τις κεραίες τους για όλα» λέει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ντίνος Σιώτης, ποιητής και πρόεδρος του σωματείου Κύκλος Ποιητών. Επίσης, προσθέτει : «Εκείνο που θέλουμε είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος. Ας μην ξεχνάμε πως οι Έλληνες υπήρξαν πρόσφυγες το 1922 και μπορούν να συναισθανθούν σε όλο του το βάθος το σημερινό πρόβλημα. Ας γίνει η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ευκαιρία, για να στείλουμε προς πάσα κατεύθυνση ένα μήνυμα κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας. Γιατί και τα δυο αυτή τη στιγμή είναι διάχυτα στην Ευρώπη».

Τις αναγνώσεις των ποιητών στη Στοά του Βιβλίου συνόδεψε  έκθεση φωτογραφίας των Αχιλλέα Ζαβαλλή, Γιώργου Κυβερνήτη και Χρήστου Τόλη. Ποιήματα απήγγειλε  η Δήμητρα Χατούπη, ενώ μουσική έπαιξαν  ο Γ. Γενναίος, ο Ορφέας Γεωργακόπουλος, ο ΓιώτηςΚύτταρης, η ΈλσαΜαμέλη και η Ειρήνη Τεννέ. Η καλλιτεχνική διεύθυνση ήταν  του Μηνά Βιντιάδη.

Στον χώρο της εκδήλωσης συγκεντρώθηκαν  τρόφιμα για τα παιδιά των προσφύγων που φιλοξενούνται στο λιμάνι του Πειραιά.

Ποιήματά τους στη Στοά του Βιβλίου διάβασαν, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Ανδρέου, ο Νάνος Βαλαωρίτης, ο Ευάγγελος Κ. Βαλσαμίδης, ο Τάσος Γαλάτης, η Κική Δημουλά, η Ιουλία Ηλιοπούλου, ο Δημήτρης Κακαβελάκης, ο Άγγελος Καλογερόπουλος, ο Κώστας Καναβούρης, η Τασούλα Καραγεωργίου, η  Θεώνη Κοτίνη, ο Χάρης Μελιτάς, η Ηρώ Νικοπούλου, η Παυλίνα Παμπούδη, ο Τίτος Πατρίκιος, η Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου, ο Γιώργος Ρούβαλης, ο Χρίστος Ρουμελιωτάκης, η Ράτι Σαξενά, η Αγγελική Σιδηρά, η Αλίσια Στάλινγκς, ο Κωστής Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Χουλιάρας και ο Τηλέμαχος Χυτήρης.

Εκτός από  την κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα  πραγματοποιήθηκαν  εκδηλώσεις σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, όπως και σε πολλές χώρες σε όλον τον πλανήτη.

Οι άλλες ελληνικές πόλεις που συμμετείχαν στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης είναι τα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας, ο Βόλος, η Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, η Καλαμάτα, η Καρδίτσα, η Κοζάνη, η Κομοτηνή, η Λάρισα, τα Λεχαινά, το Ναύπλιο, η Πάτρα, τα Τρίκαλα, η Τρίπολη, η Χαλκίδα και τα Χανιά. Από τα νησιά συμμετείχαν  η Κέα, η Κέρκυρα, η Κεφαλονιά, η Λευκάδα, η Λέσβος, η Ρόδος, η Σάμος, η Σύρος και η Χίος.

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε στην Ασία (Ινδία, Κίνα, Τουρκία), στην Αφρική (Γκάνα, Μαυριτανία), στην Ευρώπη (Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Κροατία, Νορβηγία, Σερβία, Σλοβενία), καθώς και στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική (ΗΠΑ, Καναδάς, Κολομβία, Μεξικό Περού).

 

Πηγή :

http://news.in.gr/culture/article/?aid=1500065665

 

Αλεξοπούλου Ανθή, Αρζίδου Βασιλική, μαθήτριες της Α΄ Τάξης 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης