Τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες τίμησε η Google με το doodle της 6ης Απριλίου, δίνοντας τη δυνατότητα σε όποιον πατήσει πάνω στην κεντρική της φωτογραφία να βρει πολλές πληροφορίες για τους αγώνες του 1896 στην Αθήνα.
Μπορεί ο αριθμός των αθλητών να μην ξεπερνούσε τους 250 και οι συμμετοχές να προέρχονταν από μόλις 14 χώρες, θεωρήθηκε όμως η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση εκείνης της περιόδου. Οι αγώνες διεξήχθησαν με επίκεντρο το καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ανακαινίσθηκε εκ βάθρων, χάρις στην οικονομική συνεισφορά του Γεωργίου Αβέρωφ. Στους αγώνες αυτούς ακούστηκε για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός Ύμνος, σε ποίηση Κωστή Παλαμά και μουσική Σπύρου Σαμαρά, ενώ σε μορφές των αγώνων αναδείχτηκαν ο μαραθωνοδρόμος Σπύρος Λούης και ο Αυστραλός λογιστής Έντουιν Φλακ, που κέρδισε τα χρυσά σε 800 και 1500 μ. Η Ελλάδα, με 49 μετάλλια, αναδείχθηκε πρώτη δύναμη. Αξιοσημείωτο ήταν ότι στους Ολυμπιακούς της Αθήνας δεν επετράπη η συμμετοχή των γυναικών και έτσι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, μια νεαρή Αθηναία, η Σταμάτα ή Μελπομένη Ρεβύθη, έτρεξε τον μαραθώνιο δρόμο μόνη της την επομένη του θριάμβου του Σπύρου Λούη σε 5 ώρες και 30 λεπτά.
Οι Έλληνες αξιωματούχοι και το κοινό ήταν ενθουσιασμένοι και ζήτησαν το μονοπώλιο των αγώνων. Η ΔΟΕ όμως αποφάσισε διαφορετικά και έτσι οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες οργανώθηκαν το 1900 στο Παρίσι.
Το 1924 αποφασίστηκε να οργανωθεί «Διεθνής εβδομάδα χειμερινών αγώνων» στο Σαμονί της Γαλλίας υπό την προστασία της ΔΟΕ, και σε συνδυασμό με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 στο Παρίσι. Αυτή η «Εβδομάδα» είχε μεγάλη επιτυχία και το 1925 η ΔΟΕ αποφάσισε να δημιουργήσει ξεχωριστή διοργάνωση για Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, η οποία δεν θα συνδέεται με τους Θερινούς Αγώνες.
πηγές: http://www.sport24.gr/Sports/OlympicGames/h-google-tima-toys-prwtoys-sugxronoys-olympiakous-agwnes.3993799.html
http://www.sansimera.gr/articles/545/84#ixzz45ldG9vCS
Αλεξοπούλου Ανθή και Αρζίδου Βασιλική, μαθήτριες της Α΄ Τάξης