Η χρονοκαθυστέρηση του 2017!

vintage-708_0

Ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα προστεθεί στα ρολόγια της Γης στο τέλος του 2016, προκειμένου να αντισταθμιστεί η επιβραδυνόμενη περιστροφή του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Ενώ ολόκληρη η ανθρωπότητα ανυπομονεί για το συγκεκριμένο δευτερόλεπτο της αντίστροφης μέτρησης που θα καθορίσει την αλλαγή του 2016 προς το 2017, οι δύο ελληνικής καταγωγής επιστήμονες, Δημήτρης Ματσάκης και Νίκος Σταματάκος, αφού ολοκλήρωσαν την έρευνά τους, εξέδωσαν τη σχετική ανακοίνωση για την προσθήκη ενός επιπλέον δευτερολέπτου στη φετινή χρονιά.

Οι δύο αυτοί επιστήμονες ήταν επικεφαλής στην πολύχρονη έρευνα η οποία  πραγματοποιόταν στο Αμερικανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο (U.S. Naval Observatory) της Ουάσιγκτον. Αυτή η έρευνα βασίζεται στο γεγονός ότι η βαρυτική επίδραση της Σελήνης και άλλων ουράνιων σωμάτων επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη μας γύρω από τον άξονά του.

Η επιβράδυνση αυτή παρόλο που είναι μικρή -κάθε μέρα το αστρονομικό ρολόι χάνει ενάμισι έως δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου σε σχέση με το ατομικό, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργείται μια απόκλιση ενός ολόκληρου δευτερολέπτου κάθε 500 έως 750 ημέρες– μπορεί να έχει δραματικές εξελίξεις που θα κλονίσουν την επιστήμη της αστρονομίας.

 

Πηγή:http://www.iefimerida.gr/news/276788/ekpliktiko-vazoyn-ena-epipleon-deyterolepto-2016-giati-symvainei-ayto

Από τις μαθήτριες Λογοθέτη Ειρήνη και Κυρατζή Χριστίνα της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης