Ενεργειακά αυτόνομο το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

2-2-1024x768

   Η Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρικής – Θερμικής Ενέργειας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του 2017 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη .

Ο μηχανικός διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του Παπαγεωργίου, Γρηγόρης Σοφιαλίδης , επισημαίνει ότι από τον Φεβρουάριο του 2016, κατά μέσο όρο, το μηνιαίο όφελος από τη λειτουργία της μονάδας ανέρχεται σε περίπου 60.000 ευρώ.

Ο κ. Σοφιαλίδης δήλωσε στην Greenangenda.gr : «Συνολικά τη περασμένη χρονιά κερδίσαμε 500.000€, ποσό που αντιστοιχεί στο ¼ της επένδυσης».

Τέλος, ο κ. Σοφιαλίδης τόνισε: «Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό στη χώρα μας και υποδειγματικό ενεργειακό έργο, με όφελος στο νοσοκομείο και γενικά στην εθνική οικονομία. Έχουμε καταφέρει να καλύψουμε τα ⅔ της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας από την επιτόπια παραγωγή της μονάδας και να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες».

Με βάση υπολογισμούς του οικονομικού και ενεργειακού οφέλους, φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ο Νοέμβριος είναι ο πιο επωφελής μήνας του 2016 με οικονομικό όφελος που έφτασε τα 68.000€.

Χαρακτηριστικά της μονάδας:

Η μονάδα παράγει ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας μηχανή εσωτερικής καύσης που καταναλώνει φυσικό αέριο, και αξιοποιώντας τη θερμότητα της μηχανής και των καυσαερίων, παράγει θερμό νερό, ηλεκτρική ενέργεια ισχύος 1.600 KW, που αντιστοιχεί στο 76% της μέγιστης ζήτησης στις ώρες αιχμής και 1.400.000 Kcal/h θερμικής ισχύος, ποσότητα που είναι ικανή να θερμάνει πλήρως τον χειμώνα 8-10 τετραώροφες κατοικίες.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 2.209.080 €  που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ καθιστώντας το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» ενεργειακά αυτόνομο.

 

Πηγή: greenagenda.gr

 

Αρζίδου Βασιλική-Δέσποινα,  Αλεξοπούλου Ανθή, μαθήτριες της Β΄ τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης