Κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουμε τη μνήμη των τριών μεγάλων αγίων, των τριών Ιεραρχών: του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Η γιορτή των Τριών Ιεραρχών είναι γιορτή των δασκάλων και των μαθητών, των σχολείων και των γραμμάτων, των βιβλίων και της μάθησης, αφού αυτοί οι άγιοι είναι προστάτες των γραμμάτων. Είναι μια γιορτή μικρών και μεγάλων.
Οι τρεις Ιεράρχες αγάπησαν τα γράμματα και τον πολιτισμό των αρχαίων Ελλήνων. Έγιναν μεγάλοι δάσκαλοι αλλά και σπουδαίοι ρήτορες. Για τη σοφία τους και την καλοσύνη τους, ο λαός τους εκτιμούσε και τους αγαπούσε. Ήτανε πατέρες της εκκλησίας, αλλά και μεγάλοι σοφοί της εποχής τους και της εποχής μας. Από μικρή ηλικία είχανε σωστή αγωγή, η οποία προήλθε από τις άγιες μητέρες τους. Αγωνίστηκαν, προσευχήθηκαν και ασκήθηκαν αδιάκοπα στον αγώνα της αρετής.
Ο Μέγας Βασίλειος έγραψε πολλά βιβλία και ίδρυσε τη «Βασιλειάδα», που ήταν – σχεδόν- μια ολόκληρη πόλη με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, ξενώνα κλπ. Για αυτούς τους λόγους ονομάστηκε Μέγας. Γεννήθηκε στην Νεοκαισαρεία του Πόντου το 330 μ.Χ. Μεγάλωσε και ανατράφηκε μέσα σε χριστιανικό περιβάλλον, κάτω από τη φροντίδα της μητέρας του, της Εμμέλειας. Είχε τόση μεγάλη φιλομάθεια, που σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία και θεολογία. Όμως προόδευσε και στη χριστιανική ζωή. Απεβίωσε την 1 Ιανουαρίου του 379 μ.Χ.
Ο Γρηγόριος ο Θεολόγος ονομάστηκε έτσι, γιατί με τα κηρύγματά του και τα γραπτά του στερέωσε την ορθόδοξη πίστη. Ήτανε φίλος και σπουδαστής με τον Βασίλειο. Είχε ευαίσθητη ψυχή. Πολέμησε με γενναιότητα όλες τις αιρέσεις και κράτησε την πίστη μας ανόθευτη. Είναι ο δεύτερος που παίρνει τον τίτλο «Θεολόγος» μετά τον ευαγγελιστή Ιωάννη.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε γύρω στο 350 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Το κήρυγμά του ήταν τόσο εξαιρετικό σαν να έτρεχε χρυσάφι από το στόμα του. Μοίραζε φαγητό σε πάνω από 1.000 φτωχούς καθημερινά. Ενώ του δόθηκε η ευκαιρία να γίνει διάδοχος στην Αντιόχεια, εκείνος προτίμησε να αφιερώσει τη ζωή του στον Χριστό. Με δυνατά κηρύγματα δίδαξε τον λόγο του Θεού στον κόσμο, αλλά δίδασκε και ως Πατριάρχης στην Κωνσταντινούπολη. Το όνομα Χρυσόστομος το πήρε χάρη στην ευχέρεια του λόγου του. Πάντα μαζευότανε πλήθος κόσμου στην ομιλία του. Αλλά το μίσος των εχθρών και της αυτοκράτειρας Ευδοξίας τον οδήγησαν στην εξορία τρεις φορές και την τρίτη φορά πέθανε από κακουχίες δοξολογώντας τον Θεό.
Πηγή : http://www.newsbomb.gr/ellada/ekklhsia/story/665282/oi-treis-ierarxes-oi-prostates-ton-grammaton
Θεοδώρου Χριστίνα, Κακάλη Ελένη- Άννα, μαθήτριες της Β΄Τάξης