Ανακάλυψη «μαρμάρινης» πόλης στη Στρατονίκεια της Τουρκίας

tafoi-stratonikeia-1300

 

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη πραγματοποίησε  ομάδα αρχαιολόγων στην αρχαία ελληνική πόλη Στρατονίκεια της Τουρκίας.

Η αρχαία αυτή πόλη ήταν μια από τις σημαντικότερες στην Ασία για την εποχή της. Σύμφωνα με το ιστορικό του Στράβωνα ιδρύθηκε από τον βασιλιά Αντίοχο Α΄ (281-261) και πήρε το όνομά της από τη σύζυγό του Στρατονίκη.

Στους 65 τάφους που βγήκαν στο φως βρέθηκαν οστά ενηλίκων και παιδιών, οι οποίοι φαίνεται να απεβίωσαν πριν από 1.300 χρόνια, ενώ ο οικισμός όπου βρίσκεται το νεκροταφείο χρονολογείται πριν από 3.000 χρόνια.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής των αρχαιολογικών ανασκαφών Βιλάλ Σογούτ, η πόλη είναι ένα ζωντανό αρχαιολογικό μουσείο. Δεν υπάρχει άλλη πόλη στην οποία να έχουν διασωθεί στο σύνολό τους όλες οι δομές της από την αρχαιότητα. Με το πέρας των αρχαιολογικών ανασκαφών, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν μέσω 3D προβολών τη δομή της αρχαίας πόλης. Ο Τούρκος επικεφαλής κατέληξε πως οι επισκέπτες θα εντυπωσιάζονται, όταν θα βλέπουν την αρχική μορφής της πόλης καταλαβαίνοντας έτσι πώς ήταν παλιά.

Η αρχαία Στρατονίκεια είναι η μεγαλύτερη μαρμάρινη πόλη στον κόσμο, περιλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα από την ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο.

 

 Πηγή : www.protothema.gr

 

Λογοθέτη Ειρήνη, Μιχαήλ Καρανίκας, Κυρατζή Χριστίνα μαθητές της Β΄ Τάξης

2 Σχόλια

  1. Νιώθω πραγματικά συγκινημένη βλέποντας από πού ξεκίνησε και πού έφτασε αυτή η σχολική εφημερίδα. Ήμουν μαθήτρια στο 1ο γυμνάσιο Ευόσμου και νιώθω πολύ περήφανη ξέροντας ότι συμμετείχα κι εγώ. Συμμετείχα στην πρώτη συνάντηση της ομάδας, στο πρώτο τεύχος στην πρώτη επίσκεψη. Θέλω να πω ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους μαθητές του σχολείου που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους του εκπαιδευτικούς που είναι υπεύθυνοι και δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές να συμμετάσχουν σε κάτι τόσο όμορφο και αξιέπαινο. Πραγματικά κάθε φορά που επισκέπτομαι την εφημερίδα με πιάνουν τα κλάματα βλέποντας την πρόοδο και εξέλιξη αυτής της εφημερίδας και γνωρίζοντας ότι είμαι κι εγώ κομμάτι της ιστορίας της. Συγχαρητήρια σε όλους!!!

    • Βαθύτατα συγκινημένοι νιώθουμε εμείς, η ομάδα σύνταξης της εφημερίδας, όταν διαπιστώνουμε ότι οι παλαιότεροι μαθητές μας δεν έκοψαν τον «όμφάλιο λώρο» που τους συνδέει με το σχολείο μας, δε μας ξέχασαν, αλλά μας «παρακολουθούν». Εμείς ευχαριστούμε όλους εσάς, τους παλαιότερους μαθητές μας, για την αγάπη και την αφοσίωσή σας και τότε που ήσαστε μαθητές και αρθογράφοι μας και τώρα που είστε αναγνώστες μας και με τέτοιου είδους παρεμβάσεις ενθαρρύνετε τους νυν μαθητές μας και αντικαταστάτες σας, που με πολύ μεράκι και πολύ κέφι πήραν τη σκυτάλη από εσάς και γράφουν αρθράκια για τη σχολική μας εφημερίδα.
      Φωτεινή, να είσαι καλά και να έχεις πάντα επιτυχίες στη ζωή σου !

Υποβολή απάντησης