Μνήμη ελέφαντα και αϋπνία ελέφαντα…

african-elephants-sleep_b2

 

Λέμε σε κάποιον ότι έχει μνήμη ελέφαντα, αλλά πρέπει επίσης να λέμε ότι κάποιος έχει και αϋπνία ελέφαντα. Οι αφρικανικοί ελέφαντες οι οποίοι ζουν ελεύθεροι στη φύση κοιμούνται μόνο 2 ώρες την ημέρα, λιγότερο από κάθε άλλο θηλαστικό. Πολλές φορές περνάνε και 2 ήμερες χωρίς να κοιμηθούνε, ενώ μεγάλο μέρος του ύπνου τους το περνάνε όρθιοι, σύμφωνα  με μια έρευνα.

Οι ερευνητές της Σχολής Ανατομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Γουίτγουοτερσραντ της Νότιας Αφρικής με επικεφαλής τον καθηγητή Πολ Μάνγκερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Plo SOne», παρακολούθησαν συνεχώς επί 35 μέρες δύο θηλυκούς ελέφαντες στη Μποτσουάνα.

Οι επιστήμονες είχαν βάλει στην προβοσκίδα κάθε ελέφαντα  μια συσκευή καταγραφής της δραστηριότητας του, ενώ τους πέρασαν και ένα κολάρο με GPS και γυροσκόπιο, για να παρακολουθούν πότε ξαπλώνουν.

Τα μεγαλύτερα ζώα της ξηράς είναι οι αφρικανικοί ελέφαντες. Αν και υπάρχουν στοιχεία ότι τα μεγαλύτερα θηλαστικά κοιμούνται λιγότερο από τα μικρότερα, οι βιολόγοι ξαφνιάστηκαν λόγω της μικρής διάρκειας του ύπνου του ελέφαντα, ο οποίος κοιμάται όρθιος και όχι ξαπλωμένος, μάλιστα μόνο το 17% του χρόνου του ύπνου του το περνάει ξαπλωμένος. Οι ώρες του ύπνου του ελέφαντα κυμαίνονται από τις 2 το βράδυ έως τις 6  τα χαράματα.

Έχει διαπιστωθεί ότι ένας ελέφαντας μπορεί να μείνει ξύπνιος για 46 ώρες κατά τη διάρκεια των οποίων ταξιδεύει 30 χιλιόμετρα, μάλλον επειδή δεν μπορεί να βρει ησυχία λόγω των λαθροκυνηγών και των λιονταριών.

Παρόμοιες μελέτες σε ελέφαντες ζωολογικών κήπων  έχουν δείξει ότι κοιμούνται πιο πολύ, 4-6 ώρες ίσως, επειδή εκεί πέρα (αν και δεν είναι ελεύθεροι) αντιμετωπίζουν λιγότερους κινδύνους. Όσον αφορά τον ύπνο με όνειρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ελέφαντες ονειρεύονται κάθε 3-4 μέρες και μόνο όταν είναι ξαπλωμένοι.

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να πιστέψουν πώς μπορεί ο ελέφαντας να τα καταφέρνει με τόσο λίγο ύπνο. Αργότερα το θέμα θα μελετηθεί και με αρσενικούς ελέφαντες. Αυτό που χρειάζεται διερεύνηση είναι  το εξής : ο ελέφαντας έχει πολύ καλή  μνήμη χωρίς να κοιμάται πολύ. Μετά τον ελέφαντα, το ζώο που κοιμάται λιγότερο είναι το άλογο, το οποίο συνήθως δεν ξεπερνά τις 3 ώρες ύπνου την ημέρα.

Πηγή : http://www.news.gr/

 

 

Αρζίδου Βάσω, Αλεξοπούλου Ανθή, μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης