Πώς θα ήταν η ζωή μας χωρίς σοκολάτα; Το έχουμε φανταστεί;
Σύμφωνα με έρευνες ‘’εξαφανίζουμε’’ τη σοκολάτα, καθώς τρώμε περισσότερη σοκολάτα από όση παράγεται. Με τέτοιους ρυθμούς κατανάλωσης η σοκολάτα σε λίγα χρόνια θα έχει εξαφανιστεί. Οι δύο μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής σοκολάτας στον κόσμο ανακοίνωσαν ότι, αν συνεχιστεί η έλλειψη του κακάο στην παγκόσμια αγορά, θα χρειαστεί οι παρασκευαστές της να αυξήσουν την τιμή της. Μέχρι το 2020, η ζήτηση θα είναι 1.000.000 τόνοι περισσότεροι από την παραγωγή, ενώ το 2030 θα φτάσει τους 2.000.000 τόνους.
Η μείωση εξάλλου της παραγωγής σοκολάτας είναι αποτελέσματα της ξηρασίας, της αντικατάστασης του κακάο με πιο παραγωγικές σοδειές από αυτήν, όπως του καλαμποκιού, των διαφόρων παρασίτων που την πλήττουν, αλλά και ο ιός του Έμπολα στη Δυτική Αφρική. Επίσης, θέμα αποτελεί η αύξηση της δημοτικότητας της μαύρης σοκολάτας για την οποία απαιτούνται μεγαλύτερες ποσότητες κακάο κατά την παραγωγή της.
Το «Συμβούλιο Έρευνας για τη Διατήρηση της Φύσης» είχε προβλέψει το 2010: «Η σοκολάτα θα γίνει τόσο σπάνια και ακριβή σαν το χαβιάρι, που ο μέσος Τζο δε θα μπορεί να την αγοράσει».
Πηγή : http://www.thetoc.gr/diethni/article/i-sokolata-eidos-upo-eksafanisi
Αρζίδου Βασιλική, Αλεξοπούλου Ανθή, μαθήτριες της Β΄ Τάξης