Ποντίκια και άνθρωποι πολλά χρόνια συγκάτοικοι

Καταγραφή

 

Το ποντίκι ζει με τους ανθρώπους εδώ και 15.000 χρόνια, πολύ πιο πριν από τους σκύλους και τις γάτες.

Αν και τα ποντίκια δεν είναι οι καλύτεροι φίλοι του ανθρώπου, ζουν  μαζί μας εδώ και 15.000 χρόνια,  πριν εμφανιστούν οι πρώτοι οικισμοί γεωργών. Τα ποντίκια είναι τα πρώτα «οικόσιτα» ζώα που είχε  ο άνθρωπος.

Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια έρευνα που έγινε σε δόντια των τρωκτικών τα οποία ανακαλύφθηκαν σε προϊστορικούς οικισμούς στη  Μ. Ανατολή. Ερευνητές απ’ όλο τον κόσμο παρουσιάζουν τα ευρήματά τους στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences».

Τουλάχιστον 3.000 χρόνια πριν την εμφάνιση της γεωργίας, οι κυνηγοί – τροφοσυλλέκτες άρχισαν να εμφανίζονται στη Μ. Ανατολή κάνοντας πιο μόνιμους οικισμούς με τρόπο που τα ποντίκια εξαπλώθηκαν.

Σύμφωνα με ερευνητές, ήταν οι ημιμόνιμοι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες και όχι οι νεολιθικοί γεωργοί, οι πρώτοι άνθρωποι που έβαλαν τα θεμέλια για τη σχέση συμβίωσης με τα ποντίκια. Σήμερα χάρη σ’ αυτήν τη σχέση τα ποντίκια βρίσκονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη και είναι ένα από τα πιο πολυπληθή είδη θηλαστικών.

Οι πληθυσμοί των ποντικών  αυξομειώνονταν στη Μ. Ανατολή ανάλογα με το πόσο συχνά οι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες μάζευαν τα υπάρχοντά τους και πήγαιναν σε άλλες τοποθεσίες. Όσο περισσότερο έμεναν στο ίδιο μέρος τόσο πιο πολλά ποντίκια έμεναν μαζί τους κλέβοντας το φαγητό τους. Έπρεπε ωστόσο να περιμένουν έως πριν από 7.000 χρόνια, για να φάνε το πρώτο τυρί.

Σύμφωνα με αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές ανέφεραν ότι η παρουσία πολλών ποντικιών σε οικισμούς μπορεί να αξιοποιηθεί από επιστήμονες-αρχαιολόγους, για να βγάλουν συμπεράσματα σε σχέση με ανθρώπινους πολιτισμούς που μελετούν.

Όσο για τις  γάτες, αυτές άργησαν να εξημερωθούν (πριν από 9.000-4.000 χρόνια, δηλαδή πολύ πιο αργά από τα σκυλιά). Επομένως για μερικές  χιλιάδες χρόνια πριν τα ποντίκια ήταν ήσυχα. Μετά άρχισαν τα βάσανα, όταν ο Τομ άρχισε να κυνηγάει τον Τζέρι…

Πηγή :  http://www.tovima.gr

 

Αλεξοπούλου Ανθή, Αρζίδου Βασιλική μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης