H 31η επέτειος από το τραγικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ

Ôóåñíüìðéë- 31 ÷ñüíéá áðü ôïí ðõñçíéêü åöéÜëôç

Πριν 31 χρόνια, στις 26 Απριλίου του 1986, στο Τσέρνομπιλ  της Ουκρανίας  ένας πυρηνικός αντιδραστήρας εξερράγη, απελευθερώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα ραδιενέργειας και από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι μαζί. Η υγεία εκατοντάδων ανθρώπων επηρεάστηκε από το συγκεκριμένο συμβάν, ενώ το ποσοστό των καρκίνων αυξήθηκε πάνω από το 15%. Οι άνθρωποι που »εκτέθηκαν» στα τόσο υψηλά  ποσοστά  ραδιενέργειας άρχισαν να πεθαίνουν από καρκίνο και λευχαιμία. Αξίζει να σημειωθεί ότι  το τραγικό ατύχημα προκάλεσε και πολλές τερατογενέσεις.

Μέχρι σήμερα το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ παρουσιάζεται να είναι το πιο τραγικό και »επικίνδυνο» για την υγεία των ανθρώπων ατύχημα στην ιστορία.

 

Γεγονότα που προξένησαν το ατύχημα

Το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ προήλθε κυρίως από μια σειρά γεγονότων η οποία περιλάμβανε λάθη και λάθος χειρισμό, τα οποία σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του αντιδραστήρα RBMK-1000, που χρησιμοποιούσε το εργοστάσιο, οδήγησαν στο ατύχημα.

Σύμφωνα με την επανεκτίμηση του ατυχήματος από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας που έγινε το 1992, το Πυρηνικό Ατύχημα στο Τσέρνομπιλ μπορεί να προκάλεσαν οι παρακάτω παράγοντες:

  • Κάποια βλάβη στην αντλία ή κράτηση της αντλίας που πραγματοποιούσε την κυκλοφορία του ψυκτικού μέσου. Στο εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ το ψυκτικό μέσον ήταν ζέον ύδωρ.
  • Ενδεχόμενη διαταραχή λειτουργίας της αντλίας ψύξης ή κένωσή της από ψυκτικό.

Το ατύχημα συνέβη ξημερώματα Σαββάτου με δύο εκρήξεις στον πυρηνικό αντιδραστήρα 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσέρνομπιλ της Σοβιετικής Ένωσης (σημερινή Ουκρανία). Το αποτέλεσμα  ήταν η διάνοιξη μιας τρύπας στην οροφή του κτιρίου και η εκτόξευση γραφίτη, σκυροδέματος και συντριμμιών. Με αυτόν τον τρόπο ο πυρήνας του αντιδραστήρα βρέθηκε σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον.  Ένα επικίνδυνο ραδιενεργό νέφος κάλυψε την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Ειδικότερα:

8,4 εκατομμύρια άνθρωποι τουλάχιστον εκτέθηκαν στο τοξικό νέφος

  • 3.000 χρόνια θα πρέπει να περάσουν, για να θεωρηθεί και πάλι κατοικήσιμη η περιοχή
  • 350.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν το σημείο της έκρηξης  μετά από το ατύχημα.
  • Ανάμεσά τους και το σύνολο των 47.500 κατοίκων της εργατούπολης Πρύπιατ
  • 5 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν σήμερα σε περιοχές που θεωρούνται μολυσμένες
  • 13 ημέρες χρειάστηκαν, για να σβήσει ολοκληρωτικά η φωτιά
  • 30 εργάτες πέθαναν από την έκρηξη ή από οξεία ασθένεια ακτινοβολίας, μέσα σε 4 μήνες

Από 9.000 έως…90.000 (σύμφωνα με την Greenpeace) οι θάνατοι που αποδίδονται ακόμη και σήμερα στο Tσέρνομπιλ. Ο κόσμος χρειάστηκε 2 ημέρες, για να μάθει τα πάντα για την έκρηξη.

 

ΠΗΓΗ :http://www.cnn.gr

 

Αλεξοπούλου Ανθή, Αρζίδου Βάσω, μαθήτριες της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης