Αίγυπτος: Ανακάλυψη ελληνιστικού γυμναστηρίου

aiguptos-gumnastirio-ton-ellinistikon-xronon-efere-sto-fos-i-arxaiologiki-skapaniΤο αρχαίο χωριό, ονόματι Φιλοτέρη, στην περιοχή Ουάτφα της Αιγύπτου, αποδείχθηκε προσφάτως πως δεν είναι ένα παραδοσιακό αιγυπτιακό χωριό, αλλά ένα χωριό που φέρει μια έντονη αρχαιοελληνική ατμόσφαιρα.
Γερμανοί και Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι με επικεφαλής την Κορνέλια Ρόμερ έφεραν στο φως ένα ελληνιστικό γυμναστήριο όπου οι νέοι της Αιγύπτου εκπαιδεύονταν στον αθλητισμό, τη φιλοσοφία και την ελληνική λογοτεχνία. Η αρχιτεκτονική του θύμιζε σε μεγάλο βαθμό αρχαιοελληνικό κτήριο, μιας και το κεντρικό κτήριο περιλάμβανε έναν κεντρικό χώρο υποδοχής περικοσμημένο με αγάλματα, έναν μεγάλο χώρο συνεδριάσεων που περιλάμβανε και αύλειο χώρο, καθώς επίσης και έναν χώρο για τις κούρσες των αθλητών, έναν διάδρομο μήκους 200μ. και τέλος κήπους γύρω από το κτίσμα.
Η κατασκευή του γυμναστηρίου φαίνεται να οφείλεται στους εμπόρους- κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ήθελαν να δώσουν στους νέους της ανώτερης τάξης μια καθαρά ελληνική εκπαίδευση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κυρατζή Χριστίνα, Λογοθέτη Ειρήνη, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης