Ξεπέρασαν τα 1.000 τα κρούσματα ιλαράς στην Ελλάδα

30122007_measles-babyΤο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ενημερώνει ότι στην Ελλάδα τα κρούσματα ιλαράς, από τα μέσα Μαΐου 2017 έως και τις 11 Ιανουαρίου 2018, έχουν φτάσει τα 1.068. Μελέτες αποδεικνύουν ότι η επιδημία της νόσου εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς στη χώρα μας.
Τα περισσότερα κρούσματα έχουν διαπιστωθεί στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, ενώ πλεονάζουν οι Έλληνες οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι με μία μόνο δόση. Μάλιστα, φαίνεται να προσβάλλονται κυρίως κοινότητες των Ρομά, ενώ οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες είναι μεταξύ 25 και 44 ετών. Τις τελευταίες μέρες καταγράφτηκαν οι θάνατοι ενός βρέφους Ρομά 11 μηνών και ενός δεκαεπτάχρονου Ρομά. Ως συχνότερες επιπλοκές της νόσου αποδείχθηκαν η πνευμονία, η ωτίτιδα, η βρογχίτιδα και η ήπια ηπατική διαταραχή. Συστήνεται ο εμβολιασμός με το μικτό εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Το εμβόλιο ΜΜR όμως απαγορεύεται να χορηγηθεί σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή, σε εγκύους και σε άτομα που παρουσίασαν αλλεργία σε προηγούμενη δόση του εμβολίου.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Πηγή : http://www.kathimerini.gr

Χριστίνα Θεοδώρου – Ελένη – Άννα Κακάλη, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης