Μετρό Θεσσαλονίκης: Νέα γραμμή επέκτασης του μετρό στα δυτικά – Δημιουργία Μουσείου

κατάλογοςΤο μετρό στην τελική του ευθεία
Ο φετινός χρόνος είναι ένας από τους σημαντικότερους για την Αττικό Μετρό, μιας και μετά από πολυετείς καθυστερήσεις αναμένεται να έρθουν οι ολοκαίνουργοι συρμοί που είναι παρόμοιοι με αυτούς της Κοπεγχάγης και να ολοκληρωθούν οι τελικές διαμορφώσεις των σταθμών. Κατά τη διάρκεια του 2019 θα ξεκινήσουν τα δοκιμαστικά δρομολόγια, ενώ η έναρξη λειτουργίας της βασικής κόκκινης γραμμής αναμένεται το έτος 2020. Οι δεκατρείς σταθμοί του μετρό έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, παραμένουν μόνο σε εξέλιξη οι διαμορφώσεις των χώρων. Βέβαια, δύο από αυτούς, ο σταθμός Βενιζέλου και Αγίας Σοφίας απέχουν αρκετά από την ολοκλήρωση της κατασκευής τους, αφού χρειάζεται να πραγματοποιηθούν έργα για την προστασία των αρχαιολογικού χώρου και έργα υποδομής που θα υποστηρίζουν τον εξαερισμό μέσα στον σταθμό.
Επέκταση στα δυτικά
Επιπλέον, τον επόμενο χρόνο πρόκειται να ξεκινήσουν τα έργα για τις δύο γραμμές επέκτασης του μετρό στις δυτικές συνοικίες, η πράσινη και η πορτοκαλί, οι οποίες είναι ακόμα υπό συζήτηση. Σύμφωνα με το σχέδιο, οι δύο αυτές γραμμές περιλαμβάνουν δέκα περαιτέρω σταθμούς οι οποίοι εδρεύουν στις δυτικές συνοικίες (Νεάπολη, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία, Εύοσμος, Κορδελιό και Αμπελόκηποι), αλλά και στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Στην ανατολική πλευρά υπάρχουν δύο επιπλέον γραμμές, η μπλε και η γαλάζια. Η γαλάζια αποτελεί επέκταση προς το Αεροδρόμιο, η οποία, όπως και οι δύο στις δυτικές συνοικίες, βρίσκεται σε αναμονή. Αντιθέτως, η κατασκευή της μπλε γραμμής, η οποία εκτείνεται στην περιοχή της Καλαμαριάς, προχωράει παράλληλα με τη βασική κόκκινη και θα παραδοθεί προς χρήση στο ευρύ κοινό το ίδιο χρονικό διάστημα με την τελευταία.
Δημιουργία μουσείου με τα αρχαιολογικά ευρήματα
Ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό, κ. Γιάννης Μυλόπουλος, ανακοίνωσε τη δημιουργία του μουσείου του Μετρό, όπου θα εκτίθενται όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα που έχουν ανακαλυφθεί μέσα από τις ανασκαφές του μετρό. Τα αρχαιολογικά ευρήματα φυλάσσονται στις αποθήκες της Αττικό Μετρό, περιμένοντας να βγουν στο φως και να εντυπωσιάσουν τον κόσμο. Μάλιστα συμπληρώνει πως έτσι εφαρμόζουμε το δόγμα «και αρχαία, και μετρό» και ότι με αυτόν τον τρόπο η Θεσσαλονίκη θα βρει τον παλιό της εαυτό, την παλιά ταυτότητα. Το μουσείο,συνεχίζει, θα επιφέρει ένα πολύ μεγάλο κέρδος, διότι θα μας βοηθήσει να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας.
Το Μουσείο θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης μας, αποτελώντας πόλο έξης για ανθρώπους από διάφορες χώρες. Ακόμα, ενδέχεται το μετρό να είναι ένα από τα πιο «ιστορικά» και σύγχρονα μετρό του κόσμου, λόγω των αρχαιοτήτων που ήρθαν με τις ανασκαφές στο φως και του αυτόματου συστήματος μετρό, δηλαδή χωρίς οδηγούς, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό της Κοπεγχάγης.
Πηγή : www.voria.gr/
Παυλάκης Χρίστος, μαθητής της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης