Οι επιστήμονες στέλνουν σήμα κινδύνου : Η θάλασσα μολύνεται από το πλαστικό

marinemegafaunafoundation242-thumb-large

Σήμα κινδύνου στέλνουν οι ειδικοί για τα πλαστικά απορρίμματα στις θάλασσες και επιθυμούν να καταγραφούν οι επιπτώσεις στις φάλαινες, τους καρχαρίες και τα σαλάχια που αναζητούν τροφή στην επιφάνεια της θάλασσας. Σύμφωνα με τις  εκτιμήσεις των ειδικών, μία φάλαινα μπορεί να καταναλώνει εκατοντάδες κιλά πλαστικό μέσω της τροφής της.

Ερευνητές από την Αυστραλία και την Ιταλία μελέτησαν λεπτομερώς τους κινδύνους που ελλοχεύουν λόγω της κατανάλωσης μικροπλαστικών από τους υδρόβιους οργανισμούς. Αν και αυτά τα κομματάκια πλαστικού δεν είναι συνήθως μεγαλύτερα από 5 εκατοστά, το πρόβλημα που προκαλούν στους οργανισμούς της θάλασσας είναι μεγάλο και πολλές φορές μη αναστρέψιμο. Κατά σειρά προτεραιότητας θα εξεταστούν  ο κόλπος του Μεξικού, η Μεσόγειος Θάλασσα και ο Κόλπος της Βεγγάλης.

Η Ελάιτζα Γερμανόφ από το Πανεπιστήμιο Μούρντοχ της Αυστραλίας  και ερευνήτρια στο Ίδρυμα Θαλάσσιας Μεγαπανίδας δήλωσε : “Το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου θα αποκαλυφθεί σύντομα”. Οι κυριότεροι κίνδυνοι είναι η μειωμένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, που είναι απαραίτητη για τη διαιώνιση των ειδών, καθώς και η ζημιά στο πεπτικό τους σύστημα, πρόσθεσε η ίδια.

Μια μελέτη, στο περιοδικό Trends in Ecology and Evolution αναφέρει πως οι οργανισμοί οι οποίοι καθαρίζουν το νερό πρέπει να γίνουν η κύρια προτεραιότητα μας καθώς καταπίνουν εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού καθημερινά, μέσω του οποίου δεν καταναλώνουν μόνο την τροφή τους αλλά και μικροσκοπικά κομματάκια πλαστικού.

Επιστήμονες έχουν βρει μέσα σε φαλαινοκαρχαρίες και πτεροφάλαινες χημικά που συσχετίζονται με το πλαστικό. “Οι  μελέτες μας αποδεικνύουν την έκθεση των φαλαινοκαρχαριών στη Θάλασσα του Κορτέζ και των πτεροφαλαίνων στη Μεσόγειο Θάλασσα σε τοξικά χημικά που λαμβάνουν μέσω της τροφής τους”, δήλωσε η Μαρία Φόσι , ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Σιένα στην Ιταλία. “Τα χημικά αυτά αποτελούν έναν σημαντικό κίνδυνο, καθώς μπορούν να αλλάξουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν την ανάπτυξη, τον μεταβολισμό και τις αναπαραγωγικές λειτουργίες στους οργανισμούς” προσθέτει.

Οι φαλαινοκαρχαρίες που ζουν  στη Θάλασσα του Cortez στη χερσόνησο Baja του Μεξικού, η οποία είναι ένα σημαντικό έδαφος αναπαραγωγής, υπολογίζεται ότι καταναλώνουν περίπου 200 κομμάτια πλαστικού ημερησίως. Οι πτεροφάλαινες στη Μεσόγειο Θάλασσα πιστεύεται ότι καταπίνουν  περίπου 2.000 μικροπλαστικά σωματίδια την ημέρα.

“Είναι μια καλή αρχή, αφού επιστήσουμε την προσοχή μας σε αυτά τα είδη, όπως είναι οι φαλαινοκαρχαρίες, τα σαλάχια και οι φάλαινες, να ενωθούν οι αρχές, οι υπεύθυνοι και οι κοινότητες, ώστε να βοηθήσουν στην ενίσχυση ολόκληρων των υδρόβιων οικοσυστημάτων”  δήλωσε η Ελάιτζα  Γερμανόφ.

 

Πηγή :BBC

 

 

Αλεξοπούλου Ανθή, Αρζίδου Βασιλική, μαθήτριες της Γ΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης