Η Ελλάδα οδηγείται σε … ξηρασία

klima-athina

   Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χειρότερες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρώπης σχετικά με την προστασία του κλίματός της. Στο αποτέλεσμα αυτό οδηγείται από τη στάση όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και των πολιτών της.

Οι κυβερνητικές επιλογές έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν τη συμπεριφορά, μιας και επέβαλαν αναδρομική φορολόγηση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), ενώ ταυτόχρονα σταμάτησαν την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Επιπρόσθετα, η εμμονή των κυβερνήσεων στα ορυκτά καύσιμα, αλλά και το «πάγωμα» των πράσινων επενδύσεων, οδηγεί την Ελλάδα σε μια πολύ θλιβερή και ανυπέρβλητη κατάσταση, παρόμοια με αυτή του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.

Δυσάρεστη θεωρείται και η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στην Ευρώπη, αφού στον πίνακα του CCPI (Climate Change Performance Index) οι πρώτες τρεις θέσεις παραμένουν κενές. Λόγος των κενών θέσεων είναι η μη ευαισθητοποίηση των κρατών στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης τουλάχιστον κατά δύο βαθμούς Κελσίου.

Ομοίως, απογοητευτικές είναι και οι επιδόσεις της χώρας μας στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η μοναδική κατηγορία, στην οποία η Ελλάδα προσπαθεί εν μέρει είναι αυτή του οικιακού τομέα. Αυτή η άνοδος οφείλεται στη μείωση χρήσης πετρελαίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

Η αδιαφορία της Ελλάδας για την προστασία του κλίματός της έχει ως συνέπεια την αύξηση της θερμοκρασίας χρόνο με τον χρόνο. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι κατά το 2070 η Ελλάδα θα έχει γίνει «προέκταση της Σαχάρας», μιας και ήδη έχουν σημειωθεί υψηλές θερμοκρασίες, περίπου στους 46οC. Το 2070 η μέση θερμοκρασία υπολογίζεται να είναι 41οC, από 33 οC, που είναι σήμερα.

Επιπροσθέτως, ανησυχητικές είναι και οι συνεχείς εμφανίσεις πυρκαγιών τα καλοκαίρια. Ακόμα, οι πιθανότητες βροχής θα ελαττωθούν κατά 80%, ενώ οι πιθανότητες ισχυρών βροχοπτώσεων πρόκειται να αυξηθούν κατά 20%. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ξηρασία των δέντρων πρόκειται να μαστίσει την Ελλάδα προκαλώντας πλημμύρες.

Ταυτόχρονα, με την υπερθέρμανση του πλανήτη αναμένεται να σημειωθεί και τήξη των πάγων, η οποία θα οδηγήσει τη Μεσόγειο Θάλασσα να «καταπιεί» το 10% του εδάφους της Ελλάδας. Αν η στάθμη του νερού ανεβεί μόλις κατά 1 μέτρο, πολλές περιοχές θα αντιμετωπίσουν σοβαρό κίνδυνο. Οι πιο επικίνδυνες περιοχές είναι η Θεσσαλονίκη και το Δέλτα του Αξιού, καθώς και ο Βόλος, το Μεσολόγγι, το Δέλτα του Έβρου, ο Αμβρακικός Κόλπος κ.ά. Γενικότερα, οι επιπτώσεις στις βόρειες χώρες της Ευρώπης θα είναι σοβαρότερες, καθώς μικρές παραθαλάσσιες χώρες, όπως η Ολλανδία αναμένεται να χαθούν από τον χάρτη.

Ακόμα, το έδαφος της χώρας θα μετατραπεί σε άγονο και η πλούσια και μοναδική βιοποικιλότητα της Ελλάδας θα κινδυνεύσει να εξαφανιστεί. Πολλά φυτά της, που έχουν «βρει καταφύγιο» στα νησιά της χώρας μας ως ενδημικά, κινδυνεύουν να χαθούν. Αυτοί οι μοναδικοί υγρότοποι και οι εκπληκτικοί εθνικοί δρυμοί, οι οποίοι φιλοξενούν και προστατεύουν πλήθος ειδών της πανίδας και της χλωρίδας, αναμένεται να εξαφανιστούν. Αυτά τα φυτά και τα ζώα, λοιπόν, που δελεάζουν τόσους και τόσους επιστήμονες από όλον τον κόσμο παρακινώντας τους να έρθουν μέχρι την Ελλάδα, για να τα ανακαλύψουν, θα αφανιστούν.

Αξίζει λοιπόν από μια αφέλεια και αδιαφορία να ερημωθεί και να χάσει το ενδιαφέρον του και την ομορφιά του αυτός ο υπέροχος και περιζήτητος τόπος;

 

Παυλάκης Χρίστος, μαθητής της Β’ τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης