Στο πλαίσιο του μαθήματος του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων ζητήθηκε από μαθητές της Β΄ Γυμνασίου τους οποίους διδάσκει η εκπαιδευτικός Πέτσα Αναστασία να καταθέσουν ανά ομάδες τις απόψεις τους σχετικά με τις εφηβικές σχέσεις στην πορεία του χρόνου από το χθες στο σήμερα.
Μεταξύ αυτών καταγράφηκαν οι εξής:
«Τότε δεν ήταν τόσο εύκολο να συζητάς θέματα προσωπικά με τους γονείς σου. Επίσης, δεν ήταν εύκολο να προσεγγίσουν το αντίθετο φύλο, σε αντίθεση με σήμερα που υπάρχουν τα social media. Αυτό που μας αρέσει είναι ότι οι σχέσεις τότε ήταν πιο αθώες. Τέλος, θα αλλάζαμε το γεγονός ότι δεν υπήρχε αρκετή ενημέρωση γύρω από το θέμα των εφηβικών σχέσεων.» (Κατερίνα Β., Μαρία Κ.,Λευκοθέα Θ., Χρήστος Α., Δημοσθένης Μ.)
«Οι γονείς, όπως και είναι λογικό, μάλλον ένιωθαν πιο ελεύθερα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες και δε θα είχαν τους ίδιους περιορισμούς. Σε σχέση με εμάς δε θα ένιωθαν τότε τόσο φοβισμένοι, όταν βγαίνανε τα παιδιά τους έξω, γιατί ήξεραν τους περισσότερους και αυτό είναι που μας αρέσει περισσότερο από εκείνη την εποχή. Θα αλλάζαμε όμως από εκείνη την εποχή τις σχέσεις ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά, καθώς οι πιο συντηρητικές εποχές τότε επηρέαζαν τις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων. Αλλά και στο σήμερα δε μας αρέσει που η τεχνολογία μας δυσκολεύει στην επικοινωνία μεταξύ μας.» (Αργυρώ Φ., Θεοφάνης Π., Κωνσταντίνα Μ., Παναγιώτης Κ., Χρήστος Κ.)
«Στην ηλικία των παππούδων μας οι σχέσεις των δύο φύλων ήταν πιο αθώες. Η πρώτη κίνηση γινόταν πάντα δια ζώσης και παντρεύονταν πολύ μικροί, ακόμα και από την ηλικία των 15. Οι γυναίκες, όταν δέχονταν κακοποίηση λεκτική και σωματική, δε μιλούσαν, γιατί φοβόντουσαν τι θα πει ο κόσμος. Αντίθετα, στην ηλικία των γονιών μας οι σχέσεις ήταν πιο ελεύθερες σε σχέση με την ηλικία των παππούδων μας. Τα παιδιά έβγαιναν και μπορούσαν να κάνουν παρέα τα αγόρια με τα κορίτσια. Επίσης, οι γυναίκες αρχίζουν να έχουν λόγο στο ποιον θα παντρευτούν και δεν παντρεύονταν αυτόν που τους επέβαλλαν οι γονείς τους. Τέλος, στη δική μας εποχή συζητάμε πιο εύκολα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο φύλων. Όμως, ιδιαίτερα οι έφηβοι κάνουν σχέσεις περιστασιακές και όχι ουσιαστικές» (Κωνστνατίνα Ν., Θεόφιλος Τ., Δημήτρης Π., Αθηνά Τ., Ιωάννα Σ., Δέσποινα Κ.)
«Η γενιά του παππού και της γιαγιάς μας ήταν πιο πιεσμένη, καθώς υπήρχε κατά πολύ το στοιχείο του κουτσομπολιού. Επίσης, αφιέρωναν πιο πολύ χρόνο στις δουλείες που τους έβαζαν οι γονείς τους και στα μαθήματά τους, οπότε δεν είχαν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Έτσι, ο χρόνος για να βγουν έξω ήταν περιορισμένος. Στη γενιά των γονιών μας η κατάσταση ήταν πιο ήπια. Οι εφηβικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα ήταν ποικίλων ειδών. Αρχικά, οι σχέσεις ήταν δύσκολο να γίνουν, καθώς οι γονείς επηρέαζαν τα παιδιά τους αποτρεπτικά. Το συμπέρασμα που βγάλαμε ως ομάδα είναι ότι αυτό που θα αλλάζαμε από τα παλιά χρόνια είναι να έχουν οι έφηβοι πιο πολύ χρόνο» (Μελίνα Σ., Μαριάννα Τ., Όλγα Τ., Αλέξανδρος Π., Σάλβι Φ.)
Υποβολή απάντησης
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.