Σχολικός εκκλησιασμός ενόψει Χριστουγέννων

image

   Παραμονές των Χριστουγέννων  την ημέρα της γιορτής της Αγίας Αναστασίας, στις 22/12/2014 πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος εκκλησιασμός του σχολείου μας στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Αρχικά, στον ναό μάς υποδέχτηκε ο πατήρ Γεώργιος Μίλκας, προϊστάμενος των Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου και Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θεολόγος του Γυμνασίου μας. Ακολούθησε η θεία λειτουργία και η ανάγνωση του Ευαγγελίου. Στη συνέχεια, ο πατήρ Γεώργιος μας μίλησε για τον ναό  της Γεννήσεως του Χριστού στη Βηθλεέμ. Πρόκειται για ένα μεγάλο σε διαστάσεις ναό ρυθμού βασιλικής, τον οποίο έκτισε η Αγία Ελένη στις αρχές του Δ” αι. και του αφιέρωσε πολύτιμα κειμήλια. Το οικοδόμημα συμπλήρωσε ο Μ. Κωνσταντίνος και στόλισε με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός κατά τον 5ο αιώνα θέλησε να επεκτείνει το μέγεθος του ναού, κάνοντάς τον ακόμα πιο μεγαλοπρεπή. Ο ναός κοσμείται από εξαιρετικά ψηφιδωτά δάπεδα που σώζονται στις μέρες μας. Κάτω από το Καθολικό του ναού βρίσκεται το Άγιο Σπήλαιο όπου γεννήθηκε ο Χριστός, το οποίο φωτίζεται μόνο από καντήλια και στο σημείο όπου γεννήθηκε το Θείο Βρέφος υπάρχει ένα μεγάλο αστέρι από ασήμι και μάρμαρο στο δάπεδο.

image 1

    Το 614 μ.Χ, όταν οι Πέρσες εισέβαλαν την Παλαιστίνη, σεβάστηκαν τον Ναό της Γέννησης και δεν τον κατέστρεψαν, γιατί είδαν σε τοιχογραφία ότι οι Μάγοι που προσκυνούσαν τον Χριστό φορούσαν περσικές στολές. Μετά από αλλεπάλληλες εισβολές και καταστροφές ο ναός ξαναεπισκευάστηκε και διατήρησε την απαράμιλλη αίγλη του.

Ενώ ο ναός της Γεννήσεως είναι μεγάλος, παρουσιάζει την εξής ιδιαιτερότητα : η πύλη εισόδου του είναι μικρή και στενή. Αυτό δεν είναι τυχαίο, καθώς στο παρελθόν ο ναός απειλούνταν από Άραβες εισβολείς, οι οποίοι δε δίσταζαν να εισβάλλουν σε αυτόν με έφιπποι, πράγμα που αποτελεί ασέβεια. Σήμερα όμως που δεν υφίσταται ο παραπάνω κίνδυνος η στενότητα της εισόδου του ναού εξυπηρετεί έναν συμβολισμό, την αγάπη που οφείλουν να καταθέτουν οι πιστοί εισερχόμενοι στον ναό και την ταπείνωση που πρέπει να  επιδεικνύουν στη ζωή τους.

07biserica_nasterii_domnului_din_betleem

   Με αφορμή τα Χριστούγεννα, τη μεγάλη αυτή γιορτή του χριστιανικού κόσμου, γιορτάζουμε τη Γέννηση του Σωτήρα Χριστού, ο οποίος μας καλεί να του χαρίσουμε ως δώρο για τα γεννητούρια τις αμαρτίες μας, ώστε να μεταμορφωθούμε, να γίνουμε άνθρωποι της αγάπης και της ταπείνωσης, άνθρωποι αληθινοί…

                                                                                                                                                                                        ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ !!!

                                                                                                                                                                                       Οι μαθητές του τμήματος  Α2

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης