Παράξενα χριστουγεννιάτικα έθιμα σε κάθε γωνιά του πλανήτη

εθιμα 2

 

Οι μέρες των Χριστουγέννων μάς φέρνουν στο μυαλό κάτι μαγικό, κάτι παραμυθένιο. Διάφορα πλάσματα… βγαίνουν από τα μέρη όπου κρύβονται, και ως άλλα παιδιά θέλουμε και πάλι να πιστέψουμε στην ύπαρξή τους. Μπορεί εμείς να έχουμε τον γλυκό και καλοκάγαθο Άγιο Βασίλη αλλά και τους καλικάντζαρους, που με τις ζαβολιές τους μας δυσκολεύουν τη ζωή, ωστόσο κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα, που άλλοτε μοιάζουν με τα δικά μας και άλλοτε όχι. Παρακάτω ακολουθούν μερικά από τα πιο παράξενα και άγνωστα για εμάς χριστουγεννιάτικα έθιμα, που επικρατούν σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

1. Ουκρανία – Ιστοί αντί για στολίδια

Κι όμως, όσο ανατριχιαστικός κι αν είναι ένας ιστός αράχνης, τόσο τυχερός είναι για αυτόν που θα τον βρει στην Ουκρανία. Εκεί, συνηθίζουν να κρύβουν έναν αυτοσχέδιο ιστό μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο, που φέρνει καλοτυχία σε αυτόν που θα τον ανακαλύψει. Το έθιμο αυτό, προέρχεται από τον μύθο της φτωχής χήρας, που δεν είχε χρήματα να στολίσει το δέντρο της, ωστόσο μια αράχνη κατάφερε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της, υφαίνοντας με τον ιστό της το δέντρο.

 

2. Νορβηγία – Μάγισσες και σκουπόξυλα

Σύμφωνα με έναν νορβηγικό μύθο, κάθε παραμονή Χριστουγέννων μάγισσες και διάφορα άλλα δαιμόνια πνεύματα αναζητούν  στις αυλές των σπιτιών σκούπες, που κλέβουν και τις χρησιμοποιούν για να πετάξουν. Γι” αυτό, είναι παράδοση οι Νορβηγοί να κρύβουν τις σκούπες το βράδυ εκείνο προκειμένου τα κακά πνεύματα να μην πλησιάσουν το σπίτι τους.
3. Ιαπωνία – Kentucky Fried… Christmas

Στην Ιαπωνία  το παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι  δε γίνεται καθιερωμένα στο σπίτι, με τα κλασικά φαγητά αλλά στα… KFC! Το junk food έχει την τιμητική του ακόμα και αυτές τις γιορτινές μέρες, σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που δεν είναι δυνατόν να βρει κανείς ελεύθερο τραπέζι, αν δεν έχει κάνει κράτηση.

4.Καταλονία – Caganer, τα ξεχωριστά είδωλα της φάτνης
Στην Καταλονία τα caganers δεν είναι τίποτε άλλο παρά μικρά είδωλα σε μορφή ανθρώπου, ο οποίος φορά παραδοσιακή στολή, έχει πάντα κατεβασμένο παντελόνι και στέκεται σε στάση… αφόδευσης. Μπορεί να ακούγεται κάπως αηδιαστικό, ωστόσο οι Καταλανοί συνηθίζουν να το κρύβουν στη φάτνη και όποιος το βρει είναι αρκετά τυχερός, αφού συμβολίζει την καλή συγκομιδή και την καλή τύχη της επόμενης χρονιάς.

5. Αυστρία – Ο κακός δαίμονας Krampus

Στην Αυστρία ο δίδυμος αδερφός του Αγίου Βασίλη είναι εξίσου διάσημος με αυτόν. Λέγεται Krampus και στην ουσία είναι το ακριβώς αντίθετο από τον γλυκό και αγαπημένο Άγιο μικρών και μεγάλων, αφού είναι ένας δαίμονας που παρακολουθεί τα παιδιά και τιμωρεί όσα ήταν κακά τη χρονιά που πέρασε, παίρνοντάς τα μαζί του στα σκοτεινά και βαθιά έγκατα της γης.

 εθιμα 1

6. Ιταλία – Befana, όπως λέμε… Άγιος Βασίλης

Στην Ιταλία προτιμούν να γιορτάζουν με μια τοπική, μυθική φιγούρα που δεν είναι άλλη από τη γριά μάγισσα, Befana. Το άκουσμα ίσως να αφήνει την αίσθηση ενός κακού πλάσματος, όμως η Befana κάνει την ίδια δουλειά με τον αγαπημένο Άγιο Βασίλη, αφού έχει αναλάβει να μοιράζει τα δώρα στα παιδιά της χώρας. Ο μύθος θέλει τη μάγισσα να συναντιέται με τους 3 μάγους, που της ζητούν οδηγίες για τον δρόμο που θα τους οδηγούσε στον Χριστό. Εκείνη, μπορεί να μη γνώριζε, όμως τους φιλοξένησε και αυτοί την κάλεσαν να τους ακολουθήσει. Η καλή μάγισσα αρνήθηκε, αλλά αργότερα μετάνιωσε για την απόφαση αυτή, με αποτέλεσμα να περιπλανιέται ακόμα και τώρα με σκοπό να βρει το μωρό Ιησού αλλά και τους σοφούς μάγους.
7. Ισλανδία – Γιορτές με… 13 Αϊ- Βασίληδες

Όχι έναν, όχι δύο, ούτε τρεις αλλά 13 Άγιους Βασίληδες έχει η παράδοση της Ισλανδίας. Η… ομάδα τους ονομάζεται Yule Lads και η παράδοση τους θέλει να μοιάζουν με κοντά, άσχημα αλλά τρισχαριτωμένα τρολ. Σύμφωνα με τον μύθο, ξεκινούν τις «επισκέψεις» τους από τις 12 Δεκεμβρίου και για τον υπόλοιπο μήνα βγαίνει στα σπίτια κάθε μέρα και ένα διαφορετικό από αυτά. Ο στόχος τους; Να σκορπίζουν έναν ευχάριστο πανικό με τις σκανδαλιές τους, καθώς μπαίνουν στα σπίτια από το τζάκι και σκορπίζοντας γύρω τους αστερόσκονη, κάνουν συνεχώς μικρές φάρσες στους κατοίκους τους.
8. Ολλανδία – Ο βοηθός Zwarte Piet

Zwarte Piet ή αλλιώς Μαύρος Πέτρος, λέγεται η δημοφιλής γιορτινή φιγούρα της Ολλανδίας. Το μικρόσωμο αυτό τρολ, που περνά τον χρόνο του σκάβοντας στα ανθρακωρυχεία, ανεβοκατεβαίνει με άνεση τις καμινάδες των σπιτιών, αφού ο καπνός και τα κάρβουνα πλέον δεν το ενοχλούν. Σύμφωνα με την παράδοση, το χόμπι του είναι να παρακολουθεί τα παιδιά, δίνοντας στη συνέχεια αναφορά στον Άγιο Βασίλη για το ποια ήταν καλά και ποια όχι, αλλά και να τον συνοδεύει στο μοίρασμα των δώρων. Τα κακά παιδιά, αντί για δώρα βρίσκουν από τον Μαύρο Πέτρο μια κάλτσα γεμάτη με… κάρβουνα.
Πηγή:

www.queen.gr/SYMBAINEI-STON-KOSMO/item/103808-ta-9-pio-paraxena-hristoygenniatika-ethima-tis-yfilioy-poy-den-gnorizes#ixzz3OuOl6qI3

 

Σάβιακλη Φωτεινή,  Τσότσου Τάνια, μαθήτριες της Γ΄τάξης

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης