Περί νομίσματος ο λόγος

euro-draxmh

 

Ευρώ το νόμισμά μας, κοινό νόμισμα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Αντικατέστησε την 1η Ιανουαρίου 2002 τη δραχμή (1 ευρώ = 340,750 δραχμές), που με τη σειρά της είχε αντικαταστήσει στις 8 Φεβρουαρίου του 1833 τον φοίνικα, το πρώτο και ασημένιο νόμισμα του Ελληνικού Κράτους.

            Το πρώτο αυτό νόμισμα ονομάστηκε «Φοίνιξ», επειδή στη μία πλευρά του απεικονιζόταν ο αναγεννώμενος από τη στάχτη φοίνικας, που ατένιζε το Σταυρό περιβαλλόμενος από κλώνο ακτίνων και γύρω τις λέξεις: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ.  Στην πίσω όψη σε κύκλο, ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ Ι. Α. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ – 1828 – και στη μέση δάφνινο στεφάνι, πάνω στο οποίο αναγραφόταν η αξία του νομίσματος.

image008(411)

Το 1833 με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα  αντικαθίσταται ο Φοίνικας με τη δραχμή,  σε μια προσπάθεια της ελληνικής πολιτείας να συνδέσει το νεοσύστατο ελληνικό κράτος με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, μια και η δραχμή αποτέλεσε για αιώνες νόμισμα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, αφού αρκετές πόλεις – κράτη εξέδωσαν νομίσματα με το όνομα αυτό με πιο γνωστά το αργυρό δίδραχμο του Φείδωνα ή το Αθηναϊκό τετράδραχμο.

Η λέξη δραχμή προέρχεται από το ρήμα δράττω, που σημαίνει αρπάζω (δράττομαι = πιάνω σφιχτά). Στην αρχαιότητα μία δραχμή ήταν ίση προς 6 οβολούς, νόμισμα το οποίο στην παλαιότερη μορφή του είχε σχήμα σιδερένιας σούβλας. Το πάχος του ήταν τόσο, ώστε η χούφτα ενός ανδρικού χεριού να μπορεί να πιάσει έξι από αυτούς. Έτσι εκ του δράττω (όσους οβολούς μπορούσε ν” αδράξει η παλάμη) προκύπτει η λέξη δραχμή.

Επίκαιρη η αναφορά στα νομίσματά μας, μια και αυτές τις μέρες πολλά λέγονται για τη σχέση μας με την Ευρώπη!

1neb3a

 

Πηγή: http://www.sansimera.gr/almanac/0802#08022015

http://www.hellenica.de/Griechenland/Nomismata/gr/Drachmi.html

http://www.polhist.panteion.gr/keni/images/1821/%CE%A6%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%82,%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%B1.pdf

 

Κώστογλου Ανθή, μαθήτρια της Β΄ Τάξης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης