Η φιλία

της Ειρήνης Λαμπροπούλου και της Σοφίας Ιωαννίδου, μαθήτριες της Β’τάξης

Πόσο σημαντικοί είναι οι φίλοι για τους εφήβους;

   Φιλία είναι ο στενός, ελεύθερος ψυχικός δεσμός δύο ή περισσότερων ατόμων που στηρίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ανιδιοτελή αγάπη, την εκτίμηση,  την εμπιστοσύνη και την αλληλοκατανόηση.

   Για τη δημιουργία μιας στέρεης φιλίας θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να υπάρξουν πρώτα κάποιες προϋποθέσεις. Καταρχάς, σε μία φιλία πρέπει να kyriarxe;i ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Ανάμεσα στα μέλη μιας φιλίας πρέπει να υπάρχει κατανόηση,ψυχική επαφή,ισότητα,ανταπόκριση και σεβασμός προς τον άλλον. Τα μέλη μεταξύ τους πρέπει να έχουν κοινά ενδιαφέροντα, έλλειψη εγωισμού, υποχωρητικότητα, συχνή επαφή και επικοινωνία μεταξύ τους.

   Η φιλία έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία για τον άνθρωπο. Είναι ένα μέσο το οποίο τον βοηθά να επικοινωνεί με τους συνανθρώπους του και να γίνεται κοινωνικός. Επίσης, η φιλία παρέχει μια ψυχική ισορροπία καθώς με αυτή καταπολεμάται η μοναξιά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι φίλοι μεταξύ τους μπορούν να μοιραστούν τα συναισθήματα, τις σκέψεις τους και να συμπαραστέκονται ο ένας στον άλλον σε κάθε δύσκολη στιγμή. Επιπλέον, βοηθά στην υιοθέτηση ηθικής συμπεριφοράς λόγω του αλληλοσεβασμού,της έλλειψης εγωισμού και της ανιδιοτέλειας. Ακόμα, με το διάλογο οι φίλοι οδηγούνται στη λήψη σωστών αποφάσεων. Πέρα από αυτό, βοηθά στην κατάκτηση της αυτογνωσίας, καθώς ο έφηβος γνωρίζει καλύτερα τον εαυτό του και οι αληθινοί μας φίλοι παραδέχονται με ειλικρίνεια τα προτερήματα και τις αδυναμίες μας.

   Στη σημερινή εποχή οι άνθρωποι δεν έχουν αληθινούς φίλους, διότι λείπει η αγάπη, το πραγματικό ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο , ενώ κυριαρχεί ο ατομισμός. Η αλήθεια είναι πως η υπερεργασία,το άγχος και η έλλειψη ελεύθερου χρόνου δεν βοηθά τους ανθρώπους να αναπτύξουν αληθινές φιλικές σχέσεις. Επίσης, κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και η υποκρισία που δεν ενισχύουν την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων. Επιπρόσθετα, η τηλεόραση και γενικά όλα τα ηλεκτρονικά μέσα αποξενώνουν τους ανθρώπους και τους στερούν τον χρόνο για ουσιαστική επικοινωνία.

   Η φιλία όμως δεν είναι πάντα ωφέλιμη, αλλά ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους. Είναι σίγουρο ότι η κακή επιλογή φίλου ή φίλων έχει αρνητικές συνέπειες για το άτομο, όπως η εκμετάλλευση του ενός από τον άλλο, η απώλεια της προσωπικότητας,ψυχική καταπίεση του πιο αδύναμου μέλους. Μερικές φορές, η «φιλία»  ωθεί στη δημιουργία αισθήματος κατωτερότητας και τέλος μπορεί να στρέψει τον έφηβο σε αντικοινωνικές πράξεις και να τον οδηγήσει σε παραβατική συμπεριφορά. Γι’αυτό, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στη επιλογή των φίλων μας, ιδιαίτερα  κατά την περίοδο της εφηβείας.

 

3 comments on “Η φιλία

  1. Ο/Η Σπύρος Κιζιρίδης λέει:

    Δύσκολη η φιλία, γι” αυτό και αξίζει. Δύσκολο θέμα, λοιπόν, επιλέξατε, αλλά το τελικό αποτέλεσμα αξίζει πραγματικά! Μπράβο σας!

  2. Ο/Η Ματινα Βελουδη λέει:

    Δυσκολο πραμα η φιλια και παρεξηγημενο-ειδικα στο φβ-γιατι πολλες φορες και τον γνωστο τον αποκαλουμε φιλο…Ο φιλος είναι εχέμυθος,αξιοπιστος ,δοκιμασμένος στις δυσκολιες.Με τον φιλο θα διαφωνήσεις .θα παρεξηγηθείς ,θα βρισθείς ισως…αλλα δε θα κρατησεις κακια …όπως ακριβως κανεις και με την οικογενεια σου …γιατι ο φιλος είναι οικογενεια.Ωραιο αρθρο Σοφια και Ειρηνη …μακαρι να βρειτε και ν απολαυσετε πραγματικα την φιλια!

  3. Ο/Η Πουρτσίδου Ευδοκία λέει:

    Μπράβο κορίτσια για την επιλογή σας. Δεν πρέπει να είμαστε «κουμπομένοι» στην «ασφάλεια» μας. Μπορούμε να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε, να ακολουθούμε ή να απέχουμε .. είμαστε ελεύθεροι να κάνουμε αυτό που θέλουμε και όχι αυτό που θα θέλει ο άλλος(φίλος ή παρέα). Περισσότερο με φοβίζει(προσωπικά) η τάση της απομόνωσης και οι διαδικτυακές «φιλίες» (δηλαδή κρυμμένος) που επιλέγουν όλο και περισσότερο… απο τον φόβο της έκθεσης τους εαυτού τους σε γνωστά άτομα. Θέλει συζήτηση το θέμα….

Σχολιάστε

Top