Οι δραστηριότητες στην τρίτη ηλικία

                                                                   γράφουν οι μαθήτριες της Γ” τάξης , Γάρου Μαρία και Γκασνάκη Φρόσω

   Η τρίτη ηλικία αναφέρεται στην περίοδο του γήρατος, στην περίοδο δηλαδή κατά την οποία οι άνθρωποι βιώνουν μια σημαντική κάμψη των σωματικών και πνευματικών τους δυνάμεων κι έρχονται αντιμέτωποι με διάφορες χρόνιες παθήσεις. Τοποθετούμε την εκκίνηση της τρίτης ηλικίας στο 65ο έτος της ζωής ενός ατόμου στιγμή που για πολλούς συνδέεται και με την αποχώρηση από τον εργασιακό στίβο, λόγω  συνταξιοδότησης.

  Σχετική εικόνα Οι ηλικιωμένοι, παρόλο που δε διαθέτουν την ίδια ενέργεια και σωματική δύναμη με τους νεότερους ανθρώπους, μπορούν να ασχοληθούν με πολλές δραστηριότητες και συνάμα να αξιοποιήσουν τον χρόνο τους δημιουργικά και παραγωγικά. Σκοπός είναι να ξεπεραστεί το κατεστημένο πρότυπο των ηλικιωμένων. Αυτό σημαίνει να έχουν κι άλλες ασχολίες εκτός από τα οικιακά, το πλέξιμο και τα εγγόνια για τις γυναίκες και εκτός από το καφενείο και την τηλεόραση για τους άντρες.

  Ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος για να ξεφύγουν από τη βαρετή καθημερινότητά τους είναι τα ταξίδια. Στην περίπτωση που διαθέτουν χρήματα μπορούν να συμμετέχουν σε εκδρομές που διοργανώνονται για άτομα στην ηλικία τους. Έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσουν νέα μέρη και παράλληλα να χαλαρώσουν. Δημοφιλή προορισμό αποτελούν τα ιαματικά λουτρά τα οποία συναντά κανείς σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

   Εκτός από το πλέξιμο ,το κέντημα και το καφενείο, οι ηλικιωμένοι μπορούν να ασχολούνται και με άλλες τέχνες. Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλές χορωδίες και πολιτιστικοί σύλλογοι παραδοσιακών χορών όπου είναι δυνατό να γίνουν μέλη. Με αυτόν τον τρόπο έρχονται σε επαφή με τη μουσική και χορευτική παράδοση της πατρίδας τους. Επίσης , μπορούν να πηγαίνουν σε κάποιο γυμναστήριο και να παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα που να συμβαδίζει με την ηλικία και τις αντοχές τους.

Σχολιάστε

Top