22 Μαρτίου, Παγκόσμια Μέρα Νερού

e3146755238b19d6c6398a78303f8541_l

Μια ακόμη Παγκόσμια Ημέρα γιορτάζουμε στις 22 Μαρτίου, την Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό, η οποία καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη το 1992.  Μια Παγκόσμια Ημέρα που πρέπει να αποτελέσει αφορμή για την ευαισθητοποίηση όλων για την αποφυγή της κατασπατάλησης του νερού.

Το θέμα του φετινού εορτασμού (2016) «Νερό και δουλειές» επικεντρώνεται στο πώς η ποσότητα και ποιότητα του νερού μπορεί να αλλάξει τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των εργαζομένων, αλλά  και να μεταμορφώσει προς το καλύτερο τις κοινωνίες και τις οικονομίες.

παγκόσμια ημέρα νερού

Δυστυχώς, το νερό, ο λευκός χρυσός, βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.  Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 1/6 του πληθυσμού της γης, δηλαδή πάνω από 1 δισεκατομμύριο ψυχές, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινες πηγές, ενώ 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.  Οι αριθμοί είναι πραγματικά απογοητευτικοί!  5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες σχετιζόμενες με μολυσμένα ύδατα, 10 φορές περισσότεροι από αυτούς που σκοτώνονται κάθε χρόνο σε πολέμους.

κατάλογος (1)

Υπό αυτά τα δεδομένα αρκετοί εκφράζουν φόβους πως το νερό θα μπορούσε στο μέλλον να μετατραπεί σε κρίσιμο στοιχείο ανταγωνισμού, σε αιτία αντιπαράθεσης αν όχι και σύγκρουσης, μεταξύ κρατών, ακριβώς εξαιτίας της έλλειψής του σε πολλά μέρη του πλανήτη. Ο ΟΗΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η κρίση του πόσιμου νερού στον πλανήτη θα παρουσιαστεί με δύο εκφάνσεις, αφενός με τη μείωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο και αφετέρου με την υποβάθμιση της ποιότητάς του.
Πηγή: http://www.sansimera.gr/worldays/9#ixzz43vL7PrVH

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης