Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σήμερα 8 Μαρτίου

Καταγραφή

 

H παγκόσμια ημέρα της γυναίκας  (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Τα Ηνωμένα Έθνη γιόρτασαν χθες, παραμονή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, τη σχέση μεταξύ της ευημερίας των γυναικών και της συνολικής προόδου της κοινωνίας.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία έδωσε ομιλία σε εκδήλωση για τον εορτασμό της Ημέρας της Γυναίκας, χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα, τονίζοντας ότι περισσότερα κορίτσια φοιτούν σε σχολεία και πιο πολλές γυναίκες κατέχουν δημόσια αξιώματα από κάθε άλλη φορά στην ιστορία.

«Ωστόσο, για ό,τι επιτύχαμε όλοι μαζί, αυτό παραμένει η μεγαλύτερη μισοτελειωμένη δουλειά του 21ου αιώνα. Όταν οι γυναίκες και τα κορίτσια ευδοκιμούν, ολόκληρες κοινωνίες ευημερούν», είπε η Κλίντον.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι καμία χώρα στον κόσμο δεν έχει επιτύχει την πλήρη ισότητα των φύλων και προέτρεψε τα έθνη να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα των γυναικών λέγοντας ότι η συγκεκριμένη χρονική περίοδος αποτελεί «κομβικό σημείο αυτού του αγώνα».

H Google τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μια μέρα νωρίτερα εμφάνισε η Google το εντυπωσιακό Doodle της που τιμά την Παγκόσμια ημέρα των Δικαιωμάτων της Γυναίκας.

Στο βίντεο που εμφανίζεται, κάνοντας κλικ στο κίτρινο σύμβολο, πρωταγωνιστούν γυναίκες κάθε ηλικίας, χρώματος και εθνικότητας από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, που εύχονται χρόνια πολλά για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Δείτε το βίντεο με τις ευχές γυναικών από όλο τον κόσμο:

 

Σχολιάστε

Top