Greeklish εναντίον ελληνικών

ΑΠΟ: ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ - Ιαν• 07•21

Βασίλης Παπαδόσηφος, Ανδρέας Νικολάου,  Γ3

Η ελληνική γλώσσα είναι μια γλώσσα με πολύ μεγάλη ιστορία και με πολύ ενδιαφέρον. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα είναι ότι ο λόγος γενικότερα έχει πολλές ξένες λέξεις,

αρχείο λήψης (10)

κατά βάση, αγγλικές. Οι νέοι είναι υπεύθυνοι, γιατί, όπως λένε οι μεγαλύτεροι,

images (41)

αλλοιώνουν την γλώσσα. Είναι σίγουρο ότι δεν την αξιοποιούν όσο θα έπρεπε.

argo2

Ο νέοι χρησιμοποιούν τα μίντια όπως για παράδειγμα το ίνσταγκραμ και άλλες τέτοιες εφαρμογές με μεγάλη επιρροή.  Γράφουν συντομογραφικά,  επειδή δεν έχουν τη διάθεση να γράφουν ολόκληρες τις λέξεις και χρησιμοποιούν πιο πολύ grekklish,

-4-638

το θεωρούν πιο εύκολο και έχουν συνηθίσει το αγγλικό αλφάβητο στο ίντερνετ. Τα αγγλικά χρησιμοποιούνται κυρίως σε δημόσια διαδικτυακά μέρη όπου είναι η κυρία γλώσσα και πρέπει να συνεννοούμαστε.

αρχείο λήψης (16)

Τη  γλώσσα αυτή τη χρησιμοποιούμε, επειδή νομίζουμε πως αυτό το λεξιλόγιο το «καινούργιο» είναι πιο trendy και άμα το χρησιμοποιείς νιώθεις πιο cool.

Αυτό είναι κάτι που γίνεται ασυναίσθητα, επειδή τα ακούμε συνέχεια, είναι τόσο οικείοι ήχοι στα αφτιά μας και αυθόρμητα βγαίνουν από στόμα μας.

argo

Αυτό συμβαίνει από επιρροές που παίρνουμε μέσω όχι μόνο της επικοινωνίας με ξενόφωνους ομιλητές,

pexels-photo-196655-708

αλλά και από την καθημερινότητά μας,  τις συζητήσεις με τους φίλους μας, μέσω του διαδικτύου αλλά και από την μουσική που ακούμε.

αρχείο λήψης (18)

Πολλοί ακόμη έχουν καθημερινή επαφή με εφαρμογές γνωριμίας, που υπάρχουν παντού στο διαδίκτυο και στο playstore,  παράδειγμα, snapchat,

αρχείο λήψης (8)

instagram, facebook, pinterest,

images (15)

discord.

Πιστεύω πως έχουμε την απαιτούμενη λεξιλογική παιδεία. Αυτό όμως δεν ισχύει και για όλους.

αρχείο λήψης (15)

Έτσι, ένας καλός τρόπος για εμπλουτίζεται να το λεξιλόγιό μας, αφού, όπως λένε οι μεγαλύτεροι αυτό είναι απαραίτητο και συμφωνούμε κι εμείς, φυσικά, είναι να διαβάζουμε βιβλία και  περιοδικά

αρχείο λήψης (13)

 και όλα αυτά που προσφέρονται στο σχολείο από τα θεωρητικά κυρίως μαθήματα, έτσι ώστε να εμπλουτίζουμε το λεξιλόγιό μας και να έχουμε περισσότερες λέξεις για να εκφράσουμε το νόημα που θέλουμε.

images (14)

Είναι ένα πρόβλημα, αν και σίγουρα δεν υπάρχει ειδικότερα στους νέους ανθρώπους, αφού ακούμε και μεγαλύτερους να μιλάνε ή να γράφουν το ίδιο.

αρχείο λήψης (14)

Εξάλλου, μην ξεχνάμε, αυτό μπορεί να προκαλέσει χάσματα στην μητρική μας γλώσσα, το οποίο δεν είναι καλό για εμάς τους Έλληνες. Είναι πολύ κρίμα να χαθεί μια τόσο πλούσια γλώσσα.

book

Ο καθένας θα μπορούσε να μειώσει κάπως τις ξένες λέξεις που χρησιμοποιεί συνειδητά και αν το κάνει ίσως επηρεάσει και τους φίλους του.

αρχείο λήψης (17)

Τέλος, μια λύση στο πρόβλημα αυτό είναι και το σχολείο να μας πείσει πως δεν είναι καλό αυτό  για το μέλλον του τόπου μας και να προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε γράφοντας περισσότερο τις απόψεις μας σε θέματα που μας ενδιαφέρουν.

drone

Τέλος, το σχολείο θα μπορούσε να συμβάλει σε όλο αυτό εξηγώντας με πιο προσιτό τρόπο στα παιδιά πόσο σημαντική είναι η ελληνική γλώσσα και τη ρίζα της, τα αρχαία ελληνικά.

1985Α

Σχολιάστε

Top