Συνέντευξη με τους ειδικούς

ΑΠΟ: ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΝΗ - Δεκ• 31•16

Τσουκλείδη Ζαφειρία και Τσουκλείδη Χαρά, Γ3

ρωτήσαμε τη γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Καλογήρου Ροδούλα

- Πώς η φυσική άσκηση επηρεάζει την καθημερινότητά μας;

Η ένταξη της άσκησης στο καθημερινό μας πρόγραμμα βοηθά, αρχικά, στην μείωση του περιττού σωματικού βάρους. Εξάλλου, ενισχύει την καλή υγεία και καταπολεμά τις ασθένειες. Επιπλέον,  βελτιώνει τη διάθεση, αλλά και αυξάνει την ενέργεια. Όποιος εντάσσει την άσκηση στο καθημερινό του πρόγραμμα, έχει καλύτερο ύπνο. Τέλος, ας το σκεφτούμε καλύτερα. Η άσκηση μπορεί να είναι διασκεδαστική.

- Πολύ σωστά  όσα μας λέτε. Πέστε μας, όμως, ακόμη, ποια είναι τα οφέλη της άσκησης για την υγεία;

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη. Πρώτα πρώτα, μειώνει τις πιθανότητες  καρκίνου, αλλά συμβάλλει και στην καλή υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων, στους οποίους αυξάνεται η ικανότητα. Έχει, ωστόσο, ευεργετική δράση και στα άλλα μέλη του σώματος, όπως βελτιώνει τους πόνους της πλάτης, προστατεύει τις αρθρώσεις, βοηθάει την πέψη και ακόμη, ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου, για τις γυναίκες.  Έπειτα, σας κάνει χαρούμενους. Έτσι, γυρίζει το χρόνο πίσω. Το μυαλό, επίσης, μπορεί να το ενισχύσει.

- Και τι θα λέγατε για τα αναβολικά και το πώς επηρεάζουν την υγεία όποιων τα χρησιμοποιούν;

Τα στεροειδή αναβολικά είναι σε θέση να προκαλούν πολλά σοβαρά και μακροχρόνια προβλήματα στην υγεία. Όσο πιο ψηλή είναι η δόση τόσο σοβαρότερα είναι τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν.

Μερικά από τα αρνητικά αποτελέσματα των αναβολικών στον οργανισμό των εφήβων είναι αναστρέψιμα. Όμως, υπάρχουν άλλα, τα οποία καθίστανται μόνιμα. Για παράδειγμα, στους εφήβους που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ένας από τους μεγάλους κινδύνους της χρήσης των στεροειδών αναβολικών είναι η μόνιμη μείωση του ύψους του σώματός τους., αν

Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι και οι έφηβοι να ενημερώνονται ότι τα θετικά που μπορεί να προκύψουν παροδικά είναι ασήμαντα και αμελητέα, συγκρινόμενα με τις μεγάλες και μόνιμες επιπλοκές, που είναι σε θέση να προκαλούν.

Η καλή διατροφή και σωματική αγωγή μπορεί να βοηθήσει να πετύχουν τους χωρίς να διακινδυνεύσου την υγεία τους τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον. Οι επιπλοκές, που μπορεί να υπάρξουν και στα δύο φύλα είναι τα ψυχολογικά προβλήματα, η αύξηση της πίεσης, υπερπηκτικότητα του αίματος, ανωμαλίες του ήπατος, αύξηση της κακής χοληστερόλης, LDL, μείωση καλής χοληστερόλης, HDL, αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και, τέλος, μια σοβαρή μορφή ακμής.

Ευχαριστούμε. Θα μας μείνουν στο μυαλό όλα αυτά, που δεν φανταζόμασταν ότι μπορεί να συμβούν από τα αναβολικά, που ακούμε τόσο συχνά να χρησιμοποιούνται. Κι είναι , πράγματι, τόσο καταστροφικά.

 

Σχολιάστε

Top