«Ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία»

ΑΠΟ: pansamara - Νοε• 30•14

Η ΣΤ” τάξη στα πλαίσια του μαθήματος της Γλώσσας έκανε μια μικρή έρευνα για την προέλευση των ονομάτων των οδών που πλαισιώνουν το σχολείο μας. Η γνώση είναι ανεξάντλητη…

« Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία»

Οδός Ίμβρου

Η οδός Ίμβρου πήρε το όνομα της από το νησί Ίμβρος στην Τουρκία. Η οδός βρίσκεται στην Νεάπολη Θεσσαλονίκης στην δεξιά πτέρυγα του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης. Είναι παράλληλη της οδού Ανδρέα Παπανδρέου και κάθετη της Ελευθερίου Βενιζέλου και της Βερμίου.

Η νήσος Ίμβρος θεωρείται ότι πήρε την ονομασία της από την τοπική καρική θεότητα Ίμβραμος που λατρευόταν στο νησί. Στην αρχαιότητα ανήκε, μαζί με τη γειτονική Λήμνο, στην Αθηναϊκή Συμπολιτεία. Μετά τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Μιλτιάδης κατέκτησε το νησί. Οι Αθηναίοι ίδρυσαν εκεί αποικία περί το 450 π.Χ., την οποία διατήρησαν τους επόμενους έξι αιώνες.

Περί τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 92% του πληθυσμού του νησιού ήταν Έλληνες. Λόγω της στρατηγικής θέσης της, δίπλα στα Δαρδανέλλια, η Ίμβρος παρέμεινε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, μαζί με την Τένεδο, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, που παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα.

Το 1920, η Συνθήκη των Σεβρών παραχωρούσε τα δυο νησιά στην Ελλάδα. Μετά όμως την ήττα των Ελλήνων στη Μικρά Ασία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Συνθήκη της Λωζάννης έδωσε τα δύο νησιά στην Τουρκία, διάδοχο πλέον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η ίδια συνθήκη όμως εξαίρεσε τους Έλληνες κατοίκους των δύο νησιών.

Κοντινά Νησιά

Σχοινούδι, Κάστρο, Άγιοι Θεόδωροι, Αγριδιά, Γλυκύ, Ευλάμπιο

Αξιοθέατα

Κέφαλος, Στενός, Άγιος Κήρυκας, Σπηλιά, Λιβούνια

 

Η Ίμβρος είναι νησί με έκταση 285,5 τ.χ και βρίσκεται 13 μίλια βορειοανατολικά της Λήμνου και 15 νοτιοανατολικά της Σαμοθράκης Είναι καλυμμένη από χαμηλά βουνά και μικρές κοιλάδες με άφθονα τρεχούμενα νερά. Αν και νησί  οι οικισμοί της εμφανίζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους οικισμούς των ορεινών περιοχών της Μακεδονίας και της Θράκης: τα κτίσματα είναι κατά κανόνα μικρά και λιτά με διάσπαρτους βοηθητικούς χώρους αποθήκες, στάβλοι, φούρνοι κ.α ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μιας αυτοσυντηρούμενης οικιακής οικονομίας.

Η εκκλησία , το σχολείο ,οι απλές βρύσες , οι βρύσες-πλυσταριά με τις πέτρινες γούρνες και το τζάκι για το απαραίτητο ζέσταμα του νερού και η πλατεία με τα καφενεία και τα μαγαζιά αποτελούν σημεία αναφοράς και κέντρα επικοινωνίας της Ίμβρου. Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή ζωή και στην οικονομία του νησιού έπαιζαν τα ντάμια, οι βοηθητικές εξοχικές αγροικίες που κάθε οικογένεια συντηρούσε στις διάφορες ξωμεριές του νησιού

Σημαντικά πρόσωπα που κατάγονταν από την Ίμβρο

Πατριάρχης Βαρθολομαίος:

Γεννημένος στις 29 Φεβρουαρίου 1940 στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι έλαβε τουρκική υπηκοότητα. Το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος Αρχοντώνης.  Τον Αύγουστο του 1961 χειροτονήθηκε διάκονος στο μητροπολιτικό ναό της Ίμβρου και του δόθηκε το όνομα Βαρθολομαίος.

πατριαρχης

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ιάκωβος: Γεννημένος το 1911 στο χωριό Άγιοι                                    Θεόδωροι.

Υπήρξε μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της Ορθοδοξίας κατά τον 20ο αιώνα

Σπύρος Μελετζής: Γεννημένος κι αυτός στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι 1906-2003 Φωτογράφος-διάσημος για τις φωτογραφίες της Αντίστασης του 40.

Νικόλαος Ανδριώτης: Γεννήθηκε στην Ιμβρο το 1906 και ήταν καθηγητης γλωσσολογίας στο Α.Π.Θ. διετέλεσε πρύτανης του ίδιου Πανεπιστημίου. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Την περίοδο 1928 – 1944 εξέδωσε το «Ιστορικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας». Πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μελέτη της Βαλκανικής Χερσονήσου (ΙΜΧΑ)

 

Πολύ σημαντικό γεγονός υπήρξε η λειτουργία του ελληνικού δημοτικού σχολείου στην  Ίμβρο μετά από 49 χρόνια, με μεγάλη  προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη. Έτσι, ενώ στο νησί το 1964 ζούσαν 6.500 Έλληνες και 200 Τούρκοι σήμερα οι Έλληνες το χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 300 ενώ οι Τούρκοι είναι 6.000.

Όλα άρχισαν να αλλάζουν το 2003 που η Τουρκία ήθελε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δέκα χρόνια μετά το ελληνικό μειονοτικό σχολείο είναι γεγονός.
«Θα ‘ρθουν κι άλλα παιδιά», λέει η δασκάλα και το βλέμμα της λάμπει…

Εργασία των μαθητών/τριών: Μαρίας Αλ., Ιωάννας Γκ., Αθηνάς κ., Μεταξένιας Ν., Ιωάννας Ντ.

 

«Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία»

Οδός Ανδρέα Παπανδρέου

 

Η λεωφόρος που διασχίζει την συνοικία μας και βρίσκεται μπροστά από το σχολείο μας  πήρε το όνομα της από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι ο κεντρικότερος δρόμος της Νεάπολης. Επίσης εκεί γίνονται  οι παρελάσεις  των εθνικών μας εορτών.

  papandreou1

          Ο Ανδρέας  Παπανδρέου  γεννήθηκε στις 5  Φεβρουαρίου 1919   ήταν Έλληνας πολιτικός  πρόεδρος και ιδρυτής  του  ΠΑΣΟΚ. Διατέλεσε  Πρωθυπουργός  τις περιόδους 1981 με 1989 και 1993 με 1996.  Υπήρξε ηγέτης με ευρύτατη λαϊκή αποδοχή. Ήταν ίσως ο πολίτικος με τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση  του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Σημαντικές τομές των κυβερνήσεων του ήταν η νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, η ψήφος στα 18 , η εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος  γραφής (1982). Οι αλλαγές στο Οικογενειακό Δίκαιο όπως η καθιέρωση της ισότητας των δυο φύλων και η απαγόρευση  του αναχρονιστικού θεσμού της  προίκας, η κατάργηση νόμων, όπως αυτοί  του τεντιμποϊσμού και της κατασκοπίας .

Αυτός ο δρόμος είναι πολύ σημαντικός και πολύ χρήσιμος για την καθημερινή ζωή των Νεαπολιτών  και  άξια πήρε το όνομα του από αυτόν τον σημαντικό  πολιτικό, τον Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

 

Κωνσταντίνος Μ.   Στυλιανός Μ.  Χρήστος Β.  Χαράλαμπος Π.

 

                                 «Ο   ΔΡΟΜΟΣ   ΕΙΧΕ  ΤΗ ΔΙΚΗ  ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ»

Οδός    Ελευθέριου  Βενιζέλου Νεάπολη

Ένας από τους δρόμους που περικλείει το σχολείο μας είναι η οδός Ελευθέριου   Βενιζέλου. Η οδός πήρε το όνομά της από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο για να τον τιμήσει.

Βενιζελος

Ο Ελευθέριος Βενιζέλος  γεννήθηκε 23 Αυγούστου 1864 στα Χανιά. Οργάνωσε την επανάσταση στο Θέρισο της Κρήτης  1910 και ανέλαβε την πρωθυπουργία της Κρητικής Πολιτείας την οποία εγκατέλειψε λίγους μήνες αργότερα για να αναλάβει την πρωθυπουργία της   Ελλάδας. Επέτρεψε στην πρωθυπουργία την περίοδο 1917-1920 αλλά εγκατέλειψε την Ελλάδα μετά την ήττα του στις εκλογές το 1920. Οργάνωσε αξιόμαχο στρατό και εκμεταλλεύτηκε τις πολεμικές συγκρούσεις διπλασιάζοντας την  εδαφική έκταση της Ελλάδας.

Γεωγραφική  θέση

Η οδός βρίσκεται κάθετα στο δρόμο Ανδρέα Παπανδρέου όπου είναι και η κεντρική είσοδος του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως.

Είμαστε  πολύ περήφανοι που υπήρξε πρωθυπουργός μας και χαιρόμαστε που πήρε το όνομά του αυτός ο δρόμος, που βρίσκεται στην περιοχή μας.

Εργασία των μαθητριών Ελένης Π, Αθηνάς Γκ, Αρσέλας Χ., Μαρίας Εν, Σταυρούλας Ωρ., Αναστασίας Μ.

 

 

 

Σχολιάστε

Top