Εκκλησάκι της Παναγιάς Πλακούλας
Το ιστορικό Εκκλησάκι της Παναγίας Πλακούλας βρίσκεται στο δρόμο για το κάστρο της Άσσου.
Οικοδομήθηκε το 1691 και ξανά έπεσε το 1847, αλλά το οικοδόμησαν πάλι το 1873 και διατηρείται μέχρι σήμερα…αφού επισκευάζεται μετά από κάθε σεισμό.
Στο προαύλιο της εκκλησίας που είναι ιδιόκτητη, υπάρχει η εικόνα της Παναγίας σκαλισμένη σε μαρμάρινη πλάκα.
Το μικρό εκκλησάκι είναι ενσωματωμένο με την κάμαρα της εισόδου στο προαύλιο. Η παράδοση λέει ότι το εικόνισμα της Παναγίας βρέθηκε στη θάλασσα και πιο πάνω από τα βράχια έχτισαν την εκκλησία της Παναγίας Πλακούλας.
Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα
Το εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα Ήταν χτισμένο το 1.600..1.700 μέχρι τον πόλεμο του 1940, όπου τα πολεμικά ιταλικά πλοία το στόχευσαν και το γκρέμισαν . Έτσι αυτό το εκκλησάκι δεν φτιάχτηκε ποτέ.
To εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας
Το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας βρίσκεται έξω από το Αργοστόλι σε μια σπηλιά κάτω από τον δρόμο.
Η περιοχή λεγόταν Άγιος Βάρβαρος. Σύμφωνα με την παράδοση, το 1912 ένα προσφυγόπουλο έπεσε σε μία χαράδρα , αλλά προσγειώθηκε στο έδαφος χωρίς να πάθει τίποτα. Το ίδιο το παιδί διηγήθηκε ότι τον βοήθησε να κατεβεί μια λευκοντυμένη γυναίκα. Οι χωριανοί από τότε στο σημείο εκείνο έβλεπαν να καίει χειμώνα ,καλοκαίρι μια άσβεστη φλόγα .Όταν λίγα χρόνια αργότερα οι άνθρωποι εξερεύνησαν το μυστήριο της φλόγας, μπήκαν στο σπήλαιο και είχαν βρει μία εικόνα, τότε απέδωσαν θαύμα και την πήραν στο Αργοστόλι, όπου, σύμφωνα με την παράδοση, σταμάτησε μια μεγάλη επιδημία που είχε ξεσπάσει και θέριζε κόσμο…Στο σπήλαιο χτίστηκε προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που μπορείτε να δείτε από το δρόμο, καθώς στο σημείο υπάρχει γεφυράκι. Από το 1953 και μετά η θαυματουργή αυτή η εικόνα της Αγίας Βαρβάρας εξαφανίστηκε λόγω κλοπής.
To εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας γιορτάζει στις 4 Δεκέμβρη , σύμφωνα με το έθιμο, οι άνθρωποι βράζουν σιτάρι και το προσφέρουν στο εκκλησίασμα ,για την ανάμνηση της σωτηρίας του νησιού από την επιδημία , χάρις στην Αγίας Βαρβάρας .
(Τάξη Ε- Πούλα Αλ.)
Το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στα Ραζάτα
Το ξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία στα Ραζάτα βρίσκεται κοντά στα Κυκλώπεια Τείχη. Είναι μια μικρή γραφική εκκλησία, η οποία χτίστηκε πριν από περίπου 300 χρόνια. Τότε δεν υπήρχε οικισμός στην περιοχή και ήταν σχετικά απομακρυσμένο, όπως χτίζονται τα ξωκκλήσια του Προφήτη Ηλία. Ο Προφήτης Ηλίας λατρευόταν σε κορυφές βουνών. Έχει μεγάλο περίβολο με ένα παραδοσιακό πηγάδι. Κάθε χρόνο στις 19 Ιουλίου γίνεται πανηγύρι για τον εορτασμό της μνήμης του Προφήτη Ηλία.
(Τάξη Ε-Στάμος Σεργ.)
Παναγία η Φιδούσα
Η Παναγία η Φιδούσα της Κεφαλονιάς είναι από τους πιο διάσημους ναούς του νησιού. Δέχεται κάθε χρόνο εκτός απο χιλιάδες προσκυνητές και κάποιους άλλους πιο «διαφορετικούς» επισκέπτες. Υπάρχουν εκεί φιδάκια μικρού μεγέθους ακίνδυνα που φέρνουν στο κεφάλι τέσσερις μικρές κουκκίδες σε σχήμα σταυρού. Η εμφάνισή τους γίνεται στο διάστημα μεταξύ 6 έως 16 Αυγούστου στα βράχια πίσω από το φραγκικό καμπαναριό της εκκλησίας της Παναγίας της Φιδούσας. Έρπουν άφοβα ανάμεσα στον κόσμο και μέσα στην εκκλησία.
(Τάξη Ε-Νικόλλι Τζ.)

