Προτάσεις βιβλίων

Οι μαθητές/τριες και οι καθηγητές/τριες του σχολείου μας προτείνουν τα παρακάτω λογοτεχνικά βιβλία:

Το Σπίτι των Πνευμάτων, της Ιζαμπέλ Αλιέντε

Είναι η ιστορία της οικογένειας Τρουέμπα – και, μέσα από τα πάθη και τους θριάμβους τριών γενεών, αφηγείται την ιστορία μιας ολόκληρης χώρας, που δεν είναι άλλη από τη Χιλή.

Ο πατριάρχης Εστέμπαν είναι ένας απρόβλεπτος και φιλόδοξος άντρας που το πάθος του για εξουσία συναγωνίζεται μόνο το πάθος του για την ντελικάτη σύζυγό του, την Κλάρα, μια γυναίκα που έχει την ικανότητα να επικοινωνεί με τον κόσμο των πνευμάτων. Η κόρη του, η Μπλάνκα, θα αγαπήσει έναν άντρα που δεν εγκρίνει ο ίδιος, προκαλώντας την παράφορη οργή του. Αλλά η μοίρα θα του δώσει το πιο απρόβλεπτο δώρο: τη λατρεμένη του εγγονή, την Άλμπα. Καθώς τα χρόνια περνούν, οι Τρουέμπα παρασύρονται στη δίνη των πολιτικών παθών που σαρώνουν τη χώρα. Και η Άλμπα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη βαριά κληρονομιά της οικογένειάς της…

Ένα βιβλίο που σε συναρπάζει μέσα από την αφήγηση και την σκιαγράφηση των χαρακτήρων και σου δημιουργεί έντονα συναισθήματα και εικόνες! Το βιβλίο σίγουρα ξεπερνά την ταινία, που θεωρείται παρόλα αυτά εξαιρετική! Αξίζει να το διαβάσετε! (Δρίτσα)

Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες, του Ιούλιου Βέρν

Ένας πλούσιος άντρας ο Φιλεας Φογκ έβαλε στοίχημα ότι θα μπορούσε να κάνει τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες . Ξεκίνησε το ταξίδι του μαζί με τον υπηρέτη του τον Πασπαρτού. Όμως σε όλες τις χώρες τον παρακολουθούσε ένας επιθεωρητής ο ΦΙΞ καθώς ήταν ύποπτος για μια ληστεία στην τράπεζα του Λονδίνου. Πήγε και στις 80 χώρες με διάφορα μέσα και περνώντας πολλές περιπέτειες. Γύρισε πίσω και νόμιζε πως έχασε το στοίχημα καθώς δεν είχε υπολογίσει σωστά την ώρα.Όταν έφτασε όμως πίσω στην λέσχη όπου είχε βάλει το στοίχημα κατάλαβε ότι κέρδισε γιατί απλά είχε κάνει λάθους υπολογισμούς σχετικά με την ώρα .

Αυτό που μου άρεσε στο βιβλίο ήταν η θέληση του πρωταγωνιστή να νικήσει το στοίχημα και έκανε τα πάντα προκειμένου να το καταφέρει δεν τα παράτησε και δεν στεναχωρήθηκε ακόμα και αν πίστευε πως το έχασε. Μπορεί στην αρχή να είχε τους δισταγμούς του όμως πέρασε από τόσες χώρες και έμαθε πάρα πολλά και απέκτησε εμπειρίες που κανένας δεν θα πίστευε πως ήταν αληθινές . Επίσης μέσα από το βιβλίο φαίνεται πως ένας άνθρωπος δεν είναι ευτυχισμένος εάν έχει χρήματα αλλά εάν μαθαίνει νέα πράγματα και ταξιδεύει. (Βασιλική)

Όλιβερ Τουίστ, του Τσάρλς Ντίκενς

«Από τα μάτια του παιδιού κύλησαν δυο δάκρυα. Αν μπορούσαν να μιλήσουν αυτά τα δάκρυα, και τι δε θα έλεγαν! Θα έκαναν και τις πέτρες να ραγίσουν από τη συγκίνηση».

Το αριστούργημα «Όλιβερ Τουίστ» αποτελεί έργο του σπουδαίου συγγραφέα διεθνούς φήμης, Τσάρλς Ντίκενς. Μάλιστα, αποτελεί το δεύτερο μυθιστόρημα στη συγγραφική καριέρα του Ντίκενς, το 1838 και το πρώτο αγγλικό μυθιστόρημα που είχε ως πρωταγωνιστή ένα παιδί.

Υπόθεση:   Το βιβλίο πραγματεύεται την πολύπαθη και ταραχώδη ζωή ενός μικρού αγοριού που δεν πρόλαβε να ζήσει την αγάπη και τη θαλπωρή της μητέρας του, καθώς πέθανε κατευθείαν μετά τη γέννα. Από εκείνο το σημείο ξεκινούν οι δυσκολίες για το μικρό μας ήρωα. Αρχικά, βρέθηκε στο ορφανοτροφείο της εκκλησίας μαζί με ακόμα είκοσι εννέα παιδιά, υπό την επίβλεψη της ψυχρής και αδιάφορης κ. Μαν. Σε ηλικία εννέα χρόνων τον μεταφέρουν σε δημόσιο άσυλο, όπου η καθημερινότητά του περιγράφεται με τις εξής τρεις λέξεις: πείνα, κρύο, ξύλο. Αφού βρίσκεται ένας πρόθυμος κύριος να τον αναλάβει, ο κ. Σόρμπερι που κατασκευάζει φέρετρα, ο Όλιβερ ζει πλάι σε μια οικογένεια για πρώτη φορά. Ωστόσο, ούτε αυτή η εμπειρία αλλάζει τον προηγούμενο τρόπο ζωής του Όλιβερ. Φτάνοντας στα όριά του, αποφασίζει να το σκάσει και να ψάξει τη σωτηρία του στο Λονδίνο. Εκεί γνωρίζει το μικρό Τζακ Ντόουκιν με το ψευδώνυμο «Αλεπού». Κάπως έτσι, ο ήρωας μας μπλέκεται με μια συμμορία ληστών, με αρχηγό τον Εβραίο, έναν αδίστακτο ληστή και σκληρό άνθρωπο. Ο Όλιβερ όμως, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, αρνείται να υπακούσει στις άνομες εντολές τους.

Επιτέλους η τύχη αρχίζει να του χαμογελά! Μπαίνει στο δρόμο του ο κύριος Μπράνλοου ή μάλλον… ο Όλιβερ στο δρόμο του κυρίου Μπράνλοου σε μια απόπειρα να τον κλέψει υπό την πίεση της υπόλοιπης συμμορίας. Ένα μυστικό αποκαλύπτεται στη συνέχεια, το οποίο αποβαίνει μοιραίο για τη ζωή του πρωταγωνιστή μας.

Η αλήθεια είναι, πως το τέλος δεν θα το αποκαλύψουμε ώστε να διαβάσετε το βιβλίο αλλά …σίγουρα «έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα»

Πηγή : https://www.offlinepost.gr/ (Ανδριοπούλου)

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου, της Άλκης Ζέη

Το βιβλίο αυτό μας μιλάει για την ιστορία του Πέτρου, ενός μικρού αγοριού, ο οποίος βιώνει την σκληρή εποχή της κατοχής. Ο πόλεμος ήταν μόνο μια ιδέα στο μυαλό του και τον γνώριζε μέσα από τις ιστορίες που άκουγε. Όταν ήρθε η στιγμή όμως να τον ζήσει ο ίδιος δεν δίστασε και αντιστάθηκε παρέα με τους φίλους του, μέσα από διάφορες πράξεις,  γεμάτες τόλμη και γενναιότητα. (Έλενα)

Ο Μικρός Πρίγκιπας, του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ 

«Δεν βλέπεις καθαρά παρά μόνον με την καρδιά. Η ουσία είναι αόρατη στα μάτια.»

Θέμα: Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του, που έχει πάθει βλάβη, στην έρημο Σαχάρα. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί (τον Μικρό Πρίγκιπα), γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο. Ο καινούργιος του φίλος σιγά-σιγά του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους πλανήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι αλλά και κάποιοι, ελάχιστοι, περισσότερο «ανθρώπινοι». Δεν ξεχνάει ποτέ και με τίποτα τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει, ενώ ο ίδιος, αντίθετα, δεν συνηθίζει να απαντάει στις ερωτήσεις των άλλων.

Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει μερικές βαθυστόχαστες και ιδεαλιστικές παρατηρήσεις σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Βρίσκεται δεύτερο από την κορυφή της λίστας των βιβλίων που πουλήθηκαν σε περισσότερα από 100 εκατομμύρια αντίτυπα, μεταφρασμένα σε πάνω από 350 γλώσσες και μας δίνει πολύ σημαντικά μαθήματα, ειδικά όσον αφορά την αγάπη για κάποιον/κάτι. (Ζωή)

“Ενα παιδί μετράει τ’άστρα, του Μενέλαου Λουντέμη

Θα πρότεινα αυτό το βιβλίο γιατί πιστεύω πως έχει ωραία νοήματα και διδάγματα.

Ο Μέλιος, ένα παιδί ορφανό, τρέφει μεγάλη αγάπη στα γράμματα και διαβάζει πολλά βιβλία ενώ παράλληλα δουλεύει. Ο εργοδότης του είναι πολύ σκληρός απέναντι του και του απαγορεύει να πηγαίνει στο σχολείο.  Ο Μέλιος όμως δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τα βιβλία αποφασίζει λοιπόν να πάει σε ένα άλλο χωριό και να μείνει σε ένα σπίτι που πληρώνει ένα δωμάτιο μαζί με τον Κυρ Ανέστη, που συγκινείται από την μεγάλη θέληση του Μέλιου για μάθηση, και την γυναίκα του Κυρ Αρετή, που παρά την ευγενική της συμπεριφορά, φαίνεται να μην θέλει τον Μέλιο στο σπίτι . Όταν ο Μέλιος πάει στο καινούργιο σχολείο έχει να αντιμετωπίσει τον διευθυντή ο οποίος δείχνει αρνητικός προς τον Μέλιο και δεν διστάζει να τον κρίνει και να τον μειώσει. Έχει όμως την συμπαράσταση του καθηγητή του και ενός καλού του φίλου, ενός γύφτου που γνώρισε, και τον ενθαρρύνει να συνεχίσει παρά τις δυσκολίες. Ο Μέλιος εκεί γνωρίζει ένα κορίτσι που οι γονείς της όμως ήταν πλούσιοι και δεν δέχονταν τον Μέλιο επειδή ήταν φτωχός και την ανάγκασαν να απομακρυνθεί. Έτσι , ο Μέλιος άρχισε να κάνει παρέα με τα ‘κακά’ παιδιά του σχολείου. Τότε, όμως, τον περίμενε μια έκπληξη, καθώς κατάλαβε ότι ήταν απλά παρεξηγημένα παιδιά.

Μέσα από αυτό το βιβλίο μπορεί ο καθένας να καταλάβει ότι δεν πρέπει κανείς να βιαστεί να κρίνει πριν γνωρίσει τον άλλον και μάθει το παρελθόν του ανεξάρτητα από την κοινωνική θέση στην οποία βρίσκεται. Επιπλέον, σπουδαίο δίδαγμα είναι η ισχυρή θέληση και πως αν πραγματικά αγαπάς κάτι και το έχεις θέσει ως στόχο, ό,τι και αν συμβεί θα τον πετύχεις. (Βασιλική)

Το Νησί των Θησαυρών, του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον

Το νησί των θησαυρών του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, αναφέρεται σε έναν θησαυρό του Κάπτεν Φλιντ που βρίσκεται σε ένα πολύ μακρινό νησί. Κεντρικός ήρωας είναι ο Τζιμ Χώκινς ιδιοκτήτης ενός πανδοχείου.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζιμ συναντάει τον Μπόουνς και του εξομολογείται πως ήταν μέλος του πειρατή Φλιντ και ότι αναζητούν το σεντούκι του.

Αφού ο Μπόουνς πέθανε ο Τζιμ άνοιξε το σεντούκι του βλέποντας ένα χάρτη όπου εκεί βρίσκεται ο θησαυρός του Φλιντ. Και έτσι ξεκάνει το κυνήγι θησαυρού.

Όμως συναντάει αρκετές δυσκολίες καθώς βρίσκει και άλλους άντρες για το κυνήγι αυτό. Ένα από αυτούς είναι ο Σίλβερ συνάδελφος του Φλιντ ο οποίος αναζητάει απεγνωσμένα τον θησαυρό.

Έρχονται σε διαφωνίες και ακολουθούν  ακόμα και σκοτωμοί μεταξύ των υπολοίπων ανδρών ώστε να φτάσουν πιο εύκολα στον θησαυρό.

Τέλος, μετά από μέρες ο Σίλβερ κατορθώνει να ανακαλύψει το σημείο που ήταν κρυμμένος ο θησαυρός ,ο οποίος όμως δεν υπήρχε κανένα ίχνος καθώς τον είχε ανακαλύψει ο Μπεν Γκαν μέλος του Φλιντ και τον είχε κρυμμένο για μήνες. (Αθανασία)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης