«Γιατί μας τσιμπούν οι σφήκες;»,από τη μαθήτρια Ελένη Γκέκα ( Α2)

«Γιατί μας τσιμπούν οι σφήκες;»,από τη μαθήτρια  Ελένη Γκέκα  ( Α2)

    Παρ’ ότι οι σφήκες είναι πολύ όμορφες , με το λεπτό κορμί τους και τις μαύρες και κίτρινες ρίγες τους , δεν μας αρέσει που μας ενοχλούν στα πικνίκ μας . Γιατί δεν τους φτάνει που ορμάνε στα γλυκά , καμιά φορά ορμάνε και σε εμάς !

   Μα γιατί η σφήκα επιτίθεται στο δέρμα μας;

   Όχι βέβαια για να τραφεί από το αίμα μας , όπως ο ξάδελφος της , το κουνούπι , αλλά για να αμυνθεί , όταν νιώθει ότι την ενοχλούν την ώρα που συλλέγει την τροφή της. Γιατί η φίλη μας η σφήκα βιάζεται , δεν έχει καιρό για χάσιμο , πρέπει να πάει στην κυψέλη φαγητό για να ταΐσει νύμφες που γέννησε η βασίλισσα!

     Για να μη μας τσιμπάνε οι σφήκες, καλό είναι να μην τις προσελκύουμε , να σκεπάζουμε τα γλυκά , τα φρέσκα φρούτα κ.λπ. Επίσης , δεν πρέπει να κάνουμε απότομες κινήσεις μπροστά τους.

    Στις περισσότερες περιπτώσεις , ύστερα από μερικά λεπτά φεύγουν για να συλλέξουν χυμούς αλλού!

     ….Ωστόσο , ακόμα κι αν συμβεί το μοιραίο , δεν χρειάζεται πανικός … Το τσίμπημα της σφήκας δεν είναι επικίνδυνο , εκτός αν το θύμα έχει σοβαρή αλλεργία . Παρ” όλα αυτά , χρειάζεται προσοχή , γιατί η σφήκα έχει αρκετό δηλητήριο στο σάκο της και μπορεί να τσιμπήσει το θύμα της πολλές φορές ……

Σχολιάστε

Top