Τι είναι σχολικός εκφοβισμός και πώς να τον αντιμετωπίσουμε! των μαθητριών Ερωφίλης Ευσταθιάδου(Β3) και Ευαγγελίας Κουρού(Β3)

 

bulling

 

Ο εκφοβισμός στο χώρο του σχολείου δεν είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ραγδαία λόγω της σύγχρονης καθημερινότητας και της πίεσης που νιώθουν οι μαθητές.

Ο σχολικός εκφοβισμός συναντάται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κάνουν συντονισμένες ενέργειες έτσι, ώστε να αντιμετωπίζουν και να προλαμβάνουν αυτό το δυσάρεστοφαινόμενο.

Ο σχολικός εκφοβισμός εμφανίζεται ανάμεσα σε μαθητές της ίδιας ή και διαφορετικής σχολικής κοινότητας και έχει ως σκοπό να φοβίσει το μαθητή-θύμα στον οποίο ασκείται, να επηρεάσει την ψυχολογία του,  την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του.

Το bulling ή σχολικός εκφοβισμός διακρίνεται σε πολλά είδη, όμως τα  πιο διαδεδομένα είναι η λεκτική και η σωματική βία Επίσης ένα άλλο

είδος βίας ανάμεσα στους μαθητές που καλλιεργείται τα τελευταία  χρόνια είναι  η ηλεκτρονική βία μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου.

Εάν κάποιος μαθητής αντιληφθεί πως δέχεται κάποιας μορφής εκφοβισμό  δεν πρέπει να τρομοκρατηθεί, αλλά να αντιδράσει με ψυχραιμία   Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα πρέπει να ακολουθήσει κάποια βήματα και σε καμία περίπτωση να μην απαντήσει με βία προς το  θύτη.

Πρώτα από όλα, θα πρέπει να αξιολογήσει με λογική και σωστή κρίση τον εκφοβισμό που πιστεύει ότι δέχεται και να σκεφτεί εάν είναι κάποιο αυθόρμητο σχόλιο ενός φίλου του, που το είπε για να τον παρακινήσει να βελτιωθεί σε κάτι και όχι για να τον ενοχλήσει. Έπειτα από αυτό και αφού βεβαιωθεί πως πρόκειται για bullying και όχι κάποιο φιλικό πείραγμα θα πρέπει να συζητήσει με το μαθητή που του ασκεί βία και να του εξηγήσει πως ενοχλείται από την συμπεριφορά του και  να του εξηγήσει πως ενοχλείται από την συμπεριφορά του και δεν θα επιθυμού
σε να επαναληφθεί αυτό.

Εάν ο θύτης δε συνετιστεί και συνεχίσει αυτή την ανάρμοστη συμπεριφορά, ο μαθητής θα πρέπει να συμβουλευτεί τους γονείς του. Επίσης καλό θα ήταν να αλλάξει παρέες, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το θύτη και αυτό το φαινόμενο να κοπάσει και στη συνέχεια να τερματιστεί.

Ωστόσο εάν το επίπεδο της βίας αυξηθεί ραγδαία και η κατάσταση επιδεινωθεί, καλό θα ήταν ο μαθητής να μιλήσει με κάποιον εκπαιδευτικό ή ακόμα και με το διευθυντή του σχολείου έτσι, ώστε να δοθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα !

Σχολιάστε

Top